ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το πιατο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ

Το Πιάτο του ΠαΣΔ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για υγεία και μακροβιότητα

Το Πιάτο του ΠαΣΔ δημιουργήθηκε με βάση της φιλοσοφία της Διατροφολογίας που προωθεί την ποιότητα στην διατροφή, με πολύτιμα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διάταξη των διαφόρων ομάδων φαγητών μέσα στο πιάτο καθοδηγεί το άτομο με μια απλή ματιά να γνωρίζει τι πρέπει να περιλάβει στην καθημερινή του διατροφή και που να δώσει μεγαλύτερη σημασία για να είναι υγιής.

Λαχανικά (μη αμυλούχα)

Τα μη αμυλούχα λαχανικά, φυλλώδη και ρίζες, σε ποικιλία ειδών και χρωμάτων καταλαμβάνουν το ήμισυ (50%) της ημερήσιας διατροφής. Κάθε είδος και κάθε χρώμα έχουν διαφορετικά θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία γι’ αυτό είναι καλά να μη τρώμε συνεχώς τα ίδια λαχανικά.

Λαχανικά (αμυλούχα) και Δημητριακά

Τα αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, κολοκύθες κλπ) μπαίνουν μαζί με τα δημητριακά σε ξεχωριστή μικρότερη κατηγορία, 15% του πιάτου (περίπου το ένα έβδομο της ημερήσιας διατροφής).

Φρούτα

Τα φρούτα (φρέσκα, ολόκληρα, μη επεξεργασμένα) παίρνουν το ένα δέκατο (2-3 φρούτα) της ημερήσιας διατροφής.

Πρωτεϊνούχες τροφές και Γαλακτοκομικά

Οι πρωτεϊνούχες τροφές (ψάρι, αυγά, όσπρια, και κρέας) παίρνουν συνολικά το ένα τέταρτο της ημερήσιας διατροφής (25%) μαζί με τα γαλακτοκομικά ψηλής ζύμωσης (ζωντανά)

Φυσικές λιπαρές τροφές

Οι φυσικές λιπαρές τροφές (ελαιόλαδο, αβοκάντο, βούτυρο, ινδοκάρυδο, σησάμι, λιναρόσπορος κλπ) απαραίτητες για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, παίρνουν το ένα δέκατο (10%) της ημερήσιας διατροφής

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και σπόροι επειδή περιέχουν και καλά λίπη και πρωτεΐνη παίρνουν θέση στο ενδιάμεσο των λιπαρών και πρωτεϊνούχων τροφών.

Μπαχαρικά και βότανα

Τα μπαχαρικά και βότανα παίρνουν το 5% της ημερήσιας διατροφής διότι θεωρούνται σημαντικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία της διατροφής