ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αφιερωμένο στους εξηντάρηδες και…άνω!

Όλο και περισσότερες έρευνες μας αποκαλύπτουν τα μυστικά πως να περάσουμε την τρίτη ηλικία χωρίς τα προβλήματα υγείας, που συνήθως την συνοδεύουν, και χωρίς να χάσουμε τη ζωντάνια και ενεργητικότητα μας. Ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες…

Τα αγνά φυσικά λίπη

Τα αγνά μη επεξεργασμένα λίπη όπως τα παίρνουμε από τις φυσικές τροφές (ελαιόλαδο, αυγά, λιπαρά ψάρια, ελιές, βούτυρο, ξηροί καρποί κλπ) είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, αφού έρευνες δείχνουν ότι μας προστατεύουν από φλεγμονές, εγκεφαλικά και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου, γνωστά ως microglia, με την πάροδο της ηλικίας, γίνονται ευάλωτα σε χρόνιες φλεγμονές και παράγουν χημικές ουσίες (όπως η interleukin-1) που εμποδίζουν τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες, προκαλώντας νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Parkinson’s, Alzheimer’s, εξασθένηση της μνήμης.

Επίσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται επειδή τα microglia του εγκεφάλου, λόγω έλλειψης οιστρογόνων, σταματούν να παράγουν την ουσία 2-methoxyestradiol (2-ME) που προστατεύει τον εγκέφαλο από τις φλεγμονώδεις ουσίες.

Μια ευεργετική λιπαρή ουσία είναι το βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου, που φάνηκε να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στα microglia του εγκεφάλου. Το βουτυρικό οξύ, που βρίσκεται στο ζωικό βούτυρο αλλά παράγεται και στα έντερα από τις διατροφικές ίνες, βοηθά την ρύθμιση της οξύτητας (pH) του εντέρου, αποτρέπει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων και προωθεί την επούλωση του εντέρου και την θεραπεία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Άλλο παράδειγμα ευεργετικών λιπιδίων είναι η χοληστερόλη, αυτή που παίρνουμε από τις φυσικές λιπαρές τροφές, όπως τα αυγά και το βούτυρο (ΟΧΙ αυτή που παράγει το συκώτι μας κυρίως από τη φρουκτόζη). Η χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας αφού είναι η ΄μητέρα’ των ορμονών μας και ιδιαίτερα σημαντική με την πάροδο της ηλικίας για ένα υγιές ορμονικό σύστημα, ψυχική ισορροπία και ενεργό εγκέφαλο.

Η δαιμονοποίηση της χοληστερόλης ως αιτία για καρδιοπάθειες αμφισβητείται από πληθώρα νέων ερευνών τα τελευταία χρόνια. Δείτε κάποιες από τις μεγάλες έρευνες, εδώ και εδώ και εδώ. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την χαμηλή χοληστερόλη με ορμονικούς καρκίνους, ψυχοκινητικές καθυστερήσεις, εγκεφαλικές δυσπλασίες, καταρράκτη, αυτισμό και συμπεριφορικές διαταραχές.

Σημείωση: Τα βιομηχανοποιημένα βούτυρα ή τρανς λιπαρά, όπως είναι οι διάφορες μαργαρίνες, και τα βιομηχανοποιημένα σπορέλαια, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΛΙΠΗ και έχουν συνδεθεί με καρδιοπάθειες. Δείτε την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς όλες τις κυβερνήσεις για άμεση απαγόρευση τους.

Προβιοτικές τροφές

Οι προβιοτικες τροφές (τροφές με ζύμωση) ενισχύουν σημαντικά τα καλά βακτήρια του γαστρεντερικού μας συστήματος. Υπάρχουν σε όλους τους λαούς του κόσμου σε διάφορες μορφές σαν μέρος της λαϊκής παράδοσης και της λαϊκής σοφίας που προωθεί την υγεία με φυσικό τρόπο.

Για παράδειγμα, έρευνα του King’s College London έδειξε ότι η αρτηριοσκλήρωση, ένα πρόβλημα που συνοδεύει συχνά την γήρανση προκαλείται από φλεγμονή που αρχίζει από τα έντερα μας. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας μεγάλου αριθμού δίδυμων γυναικών μέσης ηλικίας, βρήκαν ότι αυτές που είχαν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία βακτηρίων στα έντερα τους είχαν και την λιγότερη σκλήρυνση στις αρτηρίες τους.

Άλλες έρευνες συνέδεσαν την κακή κατάσταση των βακτηρίων των εντέρων μας με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, και λίπος στην κοιλιά.

Προβιοτικές τροφές: ελιές, σπιτικές πίκλες και τουρσί, μούγκρα (ξινό κουνουπίδι), ξινός τραχανάς, ξυνολάχανο (sauerkraut) αγνό ζωντανό (live) γιαούρτι, κεφίρ, παλαιωμένα τυριά, κρασί, μπύρα (με μέτρο το αλκοόλ!).

Ρεσβερατρόλη

Η ιδιότητα της ρεσβερατρόλης, που υπάρχει κυρίως στo κόκκινο σταφύλι, στα blueberries, στη σοκολάτα, στο κόκκινο κρασί, και στα κελυφωτά φιστίκια, να καθυστερεί την γήρανση έχει φανεί από όγκο έρευνας.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Lorna Harries του University of Exeter, κατάφεραν να επαναφέρουν τη ζωτικότητα σε γηρασμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ανάλογα ρεσβερατρόλης (resveralogues).Μέσα σε λίγες μόνο ώρες του πειράματος τα γηρασμένα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται και να αναπτύσσουν μακρύτερα τελομερή ένα σημαντικό κομμάτι των χρωμοσωμάτων μας που ευθύνονται για την ακμαιότητα του DNA μας.

Τα τελομερή κονταίνουν σταδιακά, καθώς μεγαλώνουμε και αυτή είναι βασική διαδικασία της γήρανσης. Οι ερευνητές έμειναν κατάπληκτοι με την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρα στο πιάτο της καλλιέργειας αναζωογονούνταν κάτω από την επίδραση των resveralogues. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και σε όλες τις περιπτώσεις τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν!

Επίσης, μια αντιγηραντική πρωτεΐνη των κυττάρων μας, η Sirtuin 1 (SIRT1), η οποία προωθεί την υγεία και μακροζωία, ενεργοποιείται από τη ρεσβερατρόλη. Δυστυχώς καθώς γερνούμε τα Τ-cells μας χάνουν σταδιακά την SIRT1 τους και γίνονται τοξικά προκαλώντας φλεγμονές στον οργανισμό και σοβαρές ασθένειες που παρουσιάζονται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Αλζχάϊμερ, Πάρκινσον, κλπ).

Αισιοδοξία

Μεγάλη έρευνα του Harvard T H Chan School of Public Health με 69,744 γυναίκες και 1,429 άνδρες, βρήκε ότι οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, 11-15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης οι αισιόδοξοι είχαν 50-70% μεγαλύτερες πιθανόητες να φτάσουν τα 85 χρόνια σε σύγκριση με τους λιγότερο αισιόδοξους.

Σε προηγούμενη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology με 70,000 γυναίκες, με μέση ηλικία 70 ετών, φάνηκε ότι οι πιο αισιόδοξες είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν με κάποια θανατηφόρο ασθένεια.

Πιο συγκεκριμμένα οι πιθανότητες θανάτου ήταν λιγότερες κατά: 16% από καρκίνο, 38% από καρδιοπάθεια, 39% από εγκεφαλικό, 38% από πνευμονοπάθεια, και 52% από μόλυνση. Πολύ σημαντικό εύρημα είναι η ισχυρή σύνδεση της αισιοδοξίας με μειώσεις στις βλαβερές συνέπειες ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η ψηλή χοληστερόλη και η κατάθλιψη.

Κίνηση ενάντια στη βαρύτητα της Γης

Εκτός από την καθημερινή σας άσκηση σε καθαρό αέρα (περπάτημα/κολύμπι/ποδήλατο) προσπαθήστε να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα σας, έστω και μόνο για να κάνετε μερικά βήματα. Αυτή η κίνηση του σηκώματος από την καρέκλα είναι κίνηση ενάντια στην δύναμη έλξης της Γης (βαρύτητα) και εκεί φαίνεται να βρίσκεται ένα μεγάλο μυστικό της υγείας και μακροζωίας.

Έρευνες της Dr Joan Vernikos, πρώην διευθύντριας του Life Sciences Division της NASA και ανάμεσα στους βασικούς γιατρούς των αστροναυτών που ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών στην υγεία τους, έδειξαν ότι, στους αστροναύτες, όταν αυτοί βρίσκονται στο διάστημα, τα οστά και οι μύες τους έχουν 10 φορές μεγαλύτερη συρρίκνωση από αυτή που συμβαίνει σε ένα χρόνο παραμονής τους στην Γη!

Το ίδιο φαινόμενο, η Dr Vernikos, παρατήρησε σε άτομα που μένουν μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητα στο κρεββάτι. Τα άτομα αυτά ευρίσκονται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή στην οποία βρίσκονται οι αστροναύτες στο διάστημα δηλαδή σε quasi-microgravity η οποία επιταχύνει την γήρανση τους. Στην ίδια quasi-microgravity, σύμφωνα με την Dr Vernikos, βρισκόμαστε όταν καθόμαστε συνεχώς για ώρες

Η ερευνήτρια τονίζει ότι δεν είναι αρκετό να κάνουμε μια μορφή άσκησης μια ώρα την ημέρα και να μένουμε ακίνητοι τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ώρες. Πιο σημαντικό είναι πόσες φορές την ημέρα σηκωνόμαστε από την θέση μας, η αλλάζουμε θέση. Ο αστροναύτης John Glenn έγινε ο γηραιότερος αστροναύτης, λαμβάνοντας μέρος στο πείραμα της Dr Vernikos για να επιβεβαιώσει την θεωρία της γήρανσης στο microgravity of space. Δείτε εδώ ολόκληρο το transcript της συνέντευξης του Dr. Joseph Mercola με την Dr. Joan Vernikos με τίτλο ‘Sitting Kills, Moving Heals΄

Συνδυάζοντας τις πιο πάνω πληροφορίες με τις πιο κάτω βασικές αρχές υγιεινής ζωής μπορείτε να νιώθετε πιο δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς της υγείας σας

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

  • Βιολογικό Ρολόι: Συγχρονιστείτε με το Βιολογικό σας ρολόι
  • Ύπνος: Προσπαθείστε να κοιμάστε 6-8 ώρες καθημερινά
  • Νερό: Πίνετε καθαρό φιλτραρισμένο νερό, συνεχώς σε μικρές γουλιές καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας
  • Ήλιος: Μην φοβάστε τον ήλιο, εκθέστε καθημερινά ακάλυπτα μέρη του δέρματος σας στον ήλιο για μισή ώρα περίπου χωρίς αντιηλιακό.
  • Στρες: Κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης για να διώξετε το στρες και πιείτε και…ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί! (Ένα μόνο!)
  • Ποιότητα στη διατροφή: Μειώστε την ποσότητα και αυξήστε την ποιότητα του φαγητού σας. Τρώτε τροφές μη επεξεργασμένες, καθαρές από εντομοκτόνα, ορμόνες, αντιβιοτικά και τρώτε ποικιλία φαγητών: ψάρι, όσπρια, βιολογικά αυγά, λίγο κρέας, ελαιόλαδο, λαχανικά φυλλώδη και ρίζες, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά και βότανα. Αποφύγετε τη ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, άσπρα ψωμιά/ζυμαρικά, χυμούς φρούτων, αυτά θρέφουν τα κακά βακτήρια! Αποφύγετε επίσης τις βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες και σπορέλαια. Δείτε το πιάτο του ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ που προωθεί την μακροζωία.