
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι πληροφορούνται μετά από ένα τεστ ότι έχουν ανεπάρκεια βιτ. Δ. Δείτε πιο κάτω κάποια στοιχεία που μπορεί να σας προβληματίσουν για το που κάνετε λάθος
Ηλιοθεραπεία και αντιηλιακά
Η καθημερινή/συστηματική έκθεση στον ήλιο μεγάλης έκτασης γυμνού δέρματος, χωρίς να βάλετε αντιηλιακό, είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος να παράξει ο οργανισμός σας βιτ. Δ3 (Cholecalciferol). Καλύψτε το κεφάλι και μην μένετε στον ήλιο περισσότερο ώρα από όση αντέχει το δέρμα σας χωρίς να κοκκινίσει. Αν χρειαστεί να μείνετε περισσότερο, μετά την πρώτη μισή ώρα, βάλτε ένα φυσικό αντιηλιακό, χωρίς χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα λάδι ινδοκάρυδου. Σύμφωνα με ερευνητές η καλύτερη ώρα είναι όταν ο ήλιος ευρίσκεται σε τουλάχιστον 40 μοίρες γωνία με την επιφάνεια της γης. Μεγαλύτερη ποσότητα βιτ. Δ παίρνετε αν είστε σε βουνό διότι ο ήλιος έχει λιγότερο πυκνή ατμόσφαιρα να διαπεράσει.
Έλλειψη ύπνου
Προσπαθήστε να κοιμάστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ και αποφύγετε να ξενυχτάτε συχνά. Έχετε καλύτερα αποτέλσματα αν κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο. Σταματήστε να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε και μη τρώτε γλυκά το βράδι. Αν συστηματικά δεν κοιμάστε αρκετά μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης Δ στον οργανισμό.
Συγχρονισμός με το Βιολογικό Ρολόι του σώματος
Ο συγχρονισμός του τρόπου ζωής μας με το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι (Master Clock) του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Προσπαθείστε να ξυπνάτε πρωί και να κοιμάστε νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό να εκτίθεστε συστηματικά τόσο στο λαμπρό φως της ημέρας όσο και στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας.
Γυαλιά ήλιου
Αποφύγετε να φοράτε συχνά τα σκούρα γυαλιά ήλιου γιατί κλείνουν μια σημαντική πηγή παραγωγής βιταμίνης Δ μέσω της ίριδας των ματιών. Αφήστε το λαμπρό φως της ημέρας να περάσει μέσα από τα μάτια σας και να ενεργοποιήσει το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι (Master Clock) σας… χωρίς βέβαια να κοιτάτε προς τον ήλιο! Φοράτε τα σκούρα γυαλιά μόνο όπου είναι απαραίτητα π.χ όταν οδηγείτε απέναντι στον ήλιο ή είστε σε περιοχές με αντανάκλαση (χιόνι, θάλασσα).
Διατροφή χωρίς λιπαρά
Η βιταμίνη Δ είναι λιποδιαλυτή και γι αυτό χρειάζεται λίπος για να απορροφηθεί. Αν τρώτε συνεχώς τροφές με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και αποφεύγετε τα καλά λίπη, το ελαιόλαδο στη σαλάτα, τον κρόκο του αυγού, το αγνό ζωικό βούτυρο τότε αποτρέπετε την σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Δ από τις τροφές. Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και βιταμίνη Δ3 είναι ο άγριος σολομός, οι σαρδέλες και ο κρόκος του αυγού
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο χρειάζεται ως συνοδευτικό των συμπληρωμάτων βιταμίνης Δ για να είναι χρήσιμα και ασφαλή. Η πρόσληψη βιταμίνης Δ, ως συμπλήρωμα χωρίς αρκετό μαγνήσιο, μπορεί να μας δημιουργήσει ασβεστώματα στις αρτηρίες με κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Δυστυχώς δεν παίρνουμε αρκετό μαγνήσιο αν τρώμε συχνά τροφές επεξεργασμένες (αποφλοιωμένα δημητριακά, κακά λίπη, γλυκά και αναψυκτικά). Σύμφωνα με έρευνες αν παίρνουμε αρκετό μαγνήσιο, ειδικά μέσω της ορθής διατροφής, οι ανάγκες μας σε συμπληρώματα βιταμίνης Δ μειώνονται σημαντικά. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί, μπανάνες, όσπρια, μπρόκολα, καστανό ρύζι, κρόκος αυγού, λάδι ψαριού, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σησάμι, μανιτάρια, και γενικά μη επεξεργασμένες τροφές.
Βιταμίνη Κ2
Η βιτ.Δ χρειάζεται και άλλα συνοδευτικά στοιχεία για να απορροφηθεί σωστά όπως η Κ2 (ΜΚ-7) η οποία παράγεται από τα καλά βακτήρια μέσα στα έντερα μας. Αν έχετε προβλήματα γαστρεντερικού (σπαστική κολίτιδα, Crohn’s disease κλπ) μπορεί να μην έχετε τα απαραίτητα βακτήρια για την παραγωγή της Κ2.
Σκούρο δέρμα
Άτομα με σκούρο δέρμα χρειάζονται σχεδόν 10 φορές περισσότερη έκθεση στον ήλιο από τους ξανθούς για να πάρουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης Δ
Ηλικία
Άτομα άνω των 50 ετών παράγουν λιγότερη βιταμίνη Δ με την έκθεση στον ήλιο
Κατηγορίες:ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS, ΗΛΙΟΣ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.