ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Βιταμίνη Κ1 και Υπερτροφία της Καρδιάς

Είναι γνωστές οι αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Κ. Πέραν αυτού όμως, ερευνητές βρήκαν άμεση σχέση μεταξύ της Βιταμίνης Κ που παίρνουμε από την διατροφή μας, και ιδιαίτερα της Κ1 (Φυλλοκινόνη-Phylloquinone), και της δομής της καρδιάς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 766 φαινομενικά υγιείς έφηβοι 14-18 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτοί που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Κ1 στη διατροφή είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν υπερτροφία της καρδιάς. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους περίπου το 10% των εφήβων της έρευνας ήδη έδειξαν σημάδια υπερτροφίας της καρδιάς, ένα πρόβλημα που μειώνει την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) ανήκει στο γκρουπ της βιταμίνης Κ μιας οικογένειας λιποδιαλυτών βιταμινών με τη κοινή χημική σύσταση 2-methyl-1,4 naphthoquinone. Το άλλο σημαντικό μέλος της οικογένειας Κ είναι η Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Η Κ2 έχει διάφορες μορφές μετακινόνης που ταξινομούνται από ΜΚ-4 έως ΜΚ-13. Περισσότερο γνωστές μετακινόνες που έχουν ερευνηθεί είναι η ΜΚ-4, ΜΚ-7, και ΜΚ-9

Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) είναι η κύρια μορφή της Κ που βρίσκουμε στη διατροφή και υπάρχει σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο σπανάκι λάχανο, μπρόκολο και kale στο μαρούλι iceberg και φυσικά και στο ελαιόλαδο.

Η λιποδιαλυτή ιδιότητα των βιταμινών Κ σημαίνει ότι χρειάζονται κάποιος είδος καλής ποιότητας λίπους για να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, μη τρώτε τις σαλάτες σας χωρίς λάδι γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για να περάσουν τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, K, και αρκετά αντιοξειδωτικά στοιχεία μέσα στα κύτταρα σας. Δεν είναι τα αγνά φυσικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αγνό ζωικό βούτυρο, που μας παχαίνουν αλλά η υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ψωμιών, μακαρονιών και πατάτων με τα οποία συχνά συνοδεύουμε την σαλάτα. Αντί ψωμιού και πατάτας βάλτε στην σαλάτα σας καλής ποιότητας λιπαρές τροφές όπως, αβοκάντο, ψιλοκομμένα αυγά, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους), ψαρικά, σπιτική μαγιονέζα, μουστάρδα και ελαιόλαδο, βέβαια, και θα έχετε ένα πλήρες χορταστικό γεύμα.