ΑΣΚΗΣΗ

Καθιστική ζωή: σύνδεση με καρκίνο και καρδιοπάθεια

Ερευνητές του University of Texas MD Anderson Cancer Center βρήκαν ότι άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με άτομα με δραστήρια ζωή.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος που ένα άτομο περνά καθήμενος πριν διαγνωστεί με καρκίνο είναι προγνωστικός για το πόσο θα ζήσει μετά τον καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, (π.χ. ποδηλασία), συσχετίστηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ενώ ελαφράς έντασης δραστηριότητα, (π.χ. περπάτημα) συσχετίστηκε με 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Η έρευνα μελέτησε για 5 χρόνια 8,000 άτομα που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, ο μέσος ενήλικας στον Δυτικό κόσμο κάθεται 9-11 ώρες την ημέρα που αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Ιδιαίτερα, σε μεγαλύτερες ηλικίες ένα σημαντικό ποσοστό κάθεται από 12 μέχρι 15 ώρες την ημέρα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 83% στις γυναίκες και 63% στους άνδρες.

Εμπρός λοιπόν! Σηκωθείτε από την καρέκλα και βγείτε έξω στον καθαρό αέρα, με τα πόδια, με το ποδήλατο, κολυμπήστε, αναρριχηθείτε στα βουνά ή ότι άλλη άσκηση σας ευχαριστεί!