ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Διατροφικές ουσίες αποτρέπουν την γήρανση

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής  Lorna Harries του University of Exeter, ανακάλυψαν τον τρόπο να επαναφέρουν γηρασμένα κύτταρα, κάνοντας τα όχι μόνο να φαίνονται πιο νέα, αλλά και να συμπεριφέρονται σαν τέτοια.

Μέσα σε λίγες μόνο  ώρες του πειράματος τα γηρασμένα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται και να αναπτύσσουν μακρύτερα τελομερή, ένα σημαντικό κομμάτι των χρωμοσωμάτων που ευθύνονται για την ακμαιότητα του DNA μας. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή κονταίνουν σταδιακά, λίγο-λίγο κάθε φορά που διαιρούνται τα κύτταρα μας, και αυτή  είναι βασική διαδικασία της γήρανσης.

Και το πιο σημαντικό είναι οι ουσίες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές! Ανάλογα ρεσβερατρόλης (resveralogues) μιας ουσίας που τη βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα mulberries και τα blueberries!

Μια εκ των ερευνητών η Dr Eva Latorre δήλωσε ότι έμεινε κατάπληκτη και δεν μπορούσε να πιστέψει την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρα στο πιάτο της καλλιέργειας αναζωογονούνταν κάτω από την επίδραση των   resveralogues. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και σε όλες τις περιπτώσεις τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν!

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες στον ευκάλυπτο στα φιστίκια και στα φασόλια, και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για να προστατευθούν από μύκητες γι αυτό σε κλίματα που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων τα σταφύλια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.