ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Επικίνδυνο το κάπνισμα από ‘τρίτο χέρι’ (third hand smoke) λένε ερευνητές

Πέρα από τους γνωστούς κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα, ερευνητές του University of California βρήκαν ότι και το κάπνισμα «από τρίτο-χέρι» (third-hand smoke) προκαλεί σοβαρές ζημιές μέσα στον οργανισμό.

Το third-hand smoke είναι τα υπολείμματα καπνού, που μπορεί να είναι και αόρατα, που παραμένουν μέσα στον χώρο που καπνίζει κάποιος, μέσα στο τασάκι, στις κουρτίνες, πάνω στα ρούχα, στα μαλλιά, στα έπιπλα, μέσα στο αυτοκίνητο κλπ. Υπολείμματα παραμένουν επίσης και από αποτσίγαρα που πετούν οι καπνιστές στον δρόμο, στα πάρκα, στις παραλίες μέσα στην άμμο. Αυτά τα υπολείμματα μετακινούνται στην ατμόσφαιρα και ξανακάθονται σε άλλες επιφάνειες και εισπνέονται από ανύποπτους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 382 γονίδια της ρινικής κοιλότητας μη καπνιστών που εκτέθηκαν σε third-hand smoke για τρεις ώρες μόνο, των οποίων επηρεάστηκε η έκφραση (overexpressed or under-expressed genes). Η εισπνοή καπνού «από τρίτο χέρι» επηρέασε βιοχημικές διαδικασίες που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες το οποίο μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο DNA, με τον καρκίνο να είναι ένα πιθανό μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το κάπνισμα «από τρίτο-χέρι», σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μεγάλοι όταν κάποιος καπνίζει συστηματικά για χρόνια μέσα στο σπίτι, ή στο αυτοκίνητο, ή στο γραφείο και αφήνει υπολείμματα μέσα στο χώρο.

Γονείς καπνιστές, εκτός από τους κινδύνους του καπνίσματος «από τρίτο-χέρι» για σας και τους γύρω σας, ο επηρεασμός της έκφρασης των γονιδίων που αναφέρεται πιο πάνω είναι μια Επιγενετική Τροποποίηση στα γονίδια την οποία μπορεί να κληρονομήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας!