ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: ερευνητές εντοπίζουν αίτια στα έντερα

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα το οποίο παρουσιάζεται σε νέους ανθρώπους (μέση ηλικία διάγνωσης τα 32 χρόνια) και περισσότερο στις γυναίκες. Ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας φαίνεται να συνδέει την ασθένεια με την κακή κατάσταση του μικροβιώματος των εντέρων για την οποία μεγάλη ευθύνη έχει και ο τρόπος ζωής και διατροφής μας.

Σύμφωνα με έρευνες, γύρω στα 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με την ασθένεια παγκόσμια (περίπου 36 στις 100,000) ενώ η συχνότητα της φαίνεται να αυξάνεται την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι στο οποίο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παραβιάζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εισέρχονται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κάτι το οποίο δεν γίνεται με κανένα τρόπο σε υγιή άτομα, και επιτίθενται στο προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) των νευρικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που οδηγεί σε τραύματα τα οποία ευθύνονται για τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού δεν είναι γνωστή αλλά ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας την συνδέει με το μικροβίωμα των εντέρων (gut microbiome) των εντέρων.

Όπως είναι γνωστό το μικροβίωμα στα έντερα μας αποτελείται από μερικές δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροσκοπικές ζωές κάποιες από τις οποίες είναι οι φίλοι μας και κάποιες οι εχθροί μας και οι οποίες ευρίσκονται σε μια συνεχή μάχη επικράτησης που καταλήγουν σε σοβαρές ασθένειες, αν επικρατήσουν οι εχθροί ή σε καλή υγεία όταν επικρατούν οι φίλοι μας.

Αρκετές έρευνες στο παρελθόν έδειξαν διαφορές στο μικροβίωμα μεταξύ ατόμων με ΣΚΠ και υγιών ατόμων αλλά πιο πρόσφατες έρευνες από ομάδες ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του San Francisco καθώς και από το Max Planck Institute of Neurobiology της Γερμανίας επιβεβαίωσαν τον ρόλο του μικροβιώματος στην ΣΚΠ. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο γένη βακτηρίων τα Acinetobacter και Akkermansia τα οποία τα άτομα με ΣΚΠ είχαν τέσσερεις φορές περισσότερα από τα υγιή άτομα.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι ερευνητές μετέφεραν τα βακτήρια από άτομα με ΣΚΠ και τα έβαλαν μέσα σε υγιή ποντίκια τα οποία μέσα σε διάστημα 20 ημερών ανέπτυξαν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν βακτήρια από υγιή άτομα σε υγιή ποντίκια τα οποία δεν ανέπτυξαν φλεγμονή. Σε άλλη έρευνα με 34 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων στα οποία μόνο το ένα από τα δύο ανέπτυξε Σκλήρυνση κατά Πλάκας και πάλι βρήκαν αφθονία του βακτηριδίου Akkermansia σε αυτά με ΣΚΠ. Σε συνέχεια πήραν το μικροβίωμα από τα άτομα με ΣΚΠ και το μετάφεραν σε υγιή ποντίκια τα οποία έδειξαν τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Οι έρευνες επίσης έδειξαν ότι οι υγιείς άνθρωποι είχαν σε τετραπλάσιες ποσότητες από τα άτομα με ΣΚΠ το γένος Parabacteroides. Το ίδιο αποτέλεσμα βρήκαν και προηγούμενες έρευνες. Με βάση τα πιο πάνω είναι πολύ σημαντική η σωστή διατροφή και ο υγιής τρόπος ζωής για την ενίσχυση των βακτηρίων/φίλων μας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ζωή και ο θάνατος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μικροσκοπικές ζωές (το μικροβίωμα) που ζουν μέσα μας. Οι οποίες, με τη σειρά τους, εξαρτώνται από τις τροφές που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και τον τρόπο που ζούμε. Δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πως μπορείτε να διατηρήσετε υγιές το μικροβίωμα των εντέρων.