ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Νόσος Αλτσχάϊμερ: ο νέος Διαβήτης τύπου 3

Ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας δείχνει ότι η ασθένεια Αλτσχάϊμερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αντίσταση στην Ινσουλίνη υποδεικνύοντας την σύνδεση της φοβερής αυτής ασθένειας με τον τρόπο ζωής και διατροφής. Σύμφωνα με ερευνητές δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος διαβητικός, και μόνο με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και μαρασμού των γνωστικών λειτουργιών.

Τριγλυκερίδια, υπέρταση, γλυκόζη, χοληστερόλη: σύνδεση με Αλζχάϊμερ

Σημαντικό να αναφερθεί ότι, ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetology & Metabolic Syndrome, έδειξε ότι η νόσος Αλτσχάϊμερ συνδέεται και με τους πέντε δείκτες του Μεταβολικού Συνδρόμου -αυξημένα τριγλυκερίδια, υπέρταση, αυξημένη γλυκόζη, παχυσαρκία, και χαμηλή καλή χοληστερόλη (HDL). Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη γλυκόζη από μόνη της φάνηκε να συνδέεται και με την άλλη μορφή άνοιας, την αγγειακή άνοια που είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας μετά τη νόσο Αλζχάϊμερ.

Η σύνδεση της Αντίστασης στην Ινσουλίνη με το Αλτσχάϊμερ είναι γνωστή στους επιστήμονες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφού έρευνες έδειξαν ότι η Ινσουλίνη εμπλέκεται στην δημιουργία συναπτικών συνδέσεων στον εγκέφαλο ενώ η Αντίσταση στην Ινσουλίνη δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες παρεμποδίζοντας την δημιουργία μνήμης.

Όχι μόνο το πάγκρεας αλλά και ο εγκέφαλος παράγει ινσουλίνη!

Από το 2005 το Αλτσχάϊμερ είχε, συγκρατημένα, αναδειχθεί ως ο διαβήτης τύπου 3, όταν ερευνητές του Rhode Island Hospital and Brown Medical School ανακάλυψαν ότι, εκτός από το πάγκρεας, και ο εγκέφαλος παράγει ινσουλίνη, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου και την αποφυγή του μαρασμού της μνήμης.

Την σύνδεση της ινσουλίνης με το νευρικό σύστημα έδειξαν και ερευνητές του John Hopkins Department of Biology που ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη του νευρικού συστήματος που προωθεί την ανάπτυξη των νευρώνων (Nerve Growth Factor) διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας.

Όλες οι πιο πάνω έρευνες μας δείχνουν καθαρά ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη φοβερή ασθένεια θα πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και τρεφόμαστε, όχι αύριο, χθες! Γιατί οι χρόνιες ασθένειες θέλουν πολλές δεκαετίες να εμφανισθούν και τις ανακαλύπτουμε συνήθως όταν έχουν ήδη κάνει σοβαρή ζημιά σε ζωτικά μας όργανα

Τι κάνουμε για να αποφύγουμε την νόσο Αλζχάϊμερ

  1. ΚΙΝΗΣΗ: Δεν είναι αρκετό να κάνετε μια ώρα περπάτημα ή άλλη άσκηση την ημέρα και να κάθεστε τις υπόλοιπες 23 ώρες. Η καθιστική ζωή μπλοκάρει τα συστήματα που συνδέονται με την σωστή παραγωγή και λειτουργία της Ινσουλίνης. Μη κάθεστε περισσότερο από 20 λεπτά συνεχόμενα. Κάθε φορά που σηκώνεστε από την θέση σας ενεργοποιείτε αυτά τα συστήματα σε μοριακό επίπεδο.
  2. ΣΥΧΡΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΪ. Ο τρόπος ζωής σας πρέπει να είναι συγχρονισμένος με το βιολογικό σας ρολόι και τον κύκλο μέρα-νύχτα. Δείτε περισσότερα για το βιολογικό ρολόι εδώ και εδώ
  3. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Αυξήστε τις ίνες στην διατροφή σας μέσα από τροφές μη επεξεργασμένες όπως βρώμη, μπιζέλια, φακές, μήλα, πορτοκάλια, κριθάρι, psyllium husks, ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά φυλλώδη και ρίζες.
  4. ΩΦΕΛΙΜΑ ΛΙΠΗ: Πετάξτε τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα λίπη, και βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας τα φυσικά λίπη, όπως: αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιοί, σολομός, φρέσκες ρέγγες κλπ.), ολόκληρα αυγά (πάντα βιολογικά), ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), σπόροι (ταχίνι, λιναρόσπορος, chia seeds), αγνό ζωικό βούτυρο, ινδοκάρυδο, βούτυρο κακάο, σπιτική μαγιονέζα, και λίγα γαλακτοκομικά μη επεξεργασμένα, από ζώα που τρώνε χορτάρι, και πολύ ώριμα με μεγάλης διάρκειας ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ, φέτα, gouda, mature cheddar).
  5. ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Βγείτε στον ήλιο. Εκθέστε όσο περισσότερο μέρος γυμνού δέρματος στον ήλιο ΧΩΡΙΣ αντιηλιακό για μισή ώρα καθημερινά
  6. ΥΠΝΟΣ: Προσπαθήστε να κοιμάστε 6-8 ώρες καθημερινά και να ξαπλώνετε λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα
  7. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: γλυκά, αναψυκτικά, γλυκίσματα, παγωτά, ζαχαρωτά, πατάτες, χυμούς φρούτων, άσπρα δημητριακά, άσπρο ρύζι, πολύ γλυκά φρούτα, επεξεργασμένες low-fat τροφές, τεχνητά φυτικά βούτυρα (μαργαρίνες, trans fats) έτοιμες σάλτσες, τροφές sugar-free με τεχνητά γλυκαντικά.

Κετογενική Δίαιτα

Δοκιμάστε να ακολουθήσετε την Κετογενική Δίαιτα, η οποία θα σας βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να επαναφέρετε τα σωστά επίπεδα των δεικτών του Μεταβολικού Συνδρόμου. Δείτε λεπτομέρειες τι είναι η Κετογενική Δίαιτα και πως μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο απλή, προκαταρκτική τύπου-ΚΕΤΟ διατροφή

KETO FOODS by Dr. Nitsa Kiliari