ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Κρύος εγκέφαλος για καλύτερο ύπνο

Πολλά άτομα με αυπνίες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν διότι δεν μπορούν να ‘κλείσουν τον διακόπτη’ του μυαλού τους το βράδυ. Έρευνες έδειξαν όταν η βασική θερμοκρασία σώματος είναι ψηλή ο εγκέφαλος είναι σε ‘επιφυλακή’ και δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε.

Ερευνητές του University of Pittsburgh School of Medicine βρήκαν ότι βάζοντας ένα κρύο κάλυμμα στο κεφάλι ατόμων που υπέφεραν από αυπνία, τους βοήθησε να κοιμηθούν τόσο εύκολα όσο εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα με τον ύπνο. Όσο πιο κρύο ήταν το κάλυμμα του κεφαλιού τόσο πιο εύκολα ερχόταν ο ύπνος.

Αυτό το ‘πάγωμα του εγκεφάλου’ (cooling off the brain), φαίνεται ότι κάνει την ίδια δουλειά με την Μελατονίνη, τη γνωστή ορμόνη του ύπνου, η οποία, μεταξύ άλλων, ρίχνει και την θερμοκρασία του σώματος.

Πτώση της φυσικής θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται και μετά από ένα ζεστό μπάνιο όπως και με τα χασμουρητά που ‘παγώνουν τον εγκέφαλο’ τραβώντας ψυχρό αέρα μέσα στο σώμα.

Καλύτερα, λοιπόν, να κλείνετε την θέρμανση πριν κοιμηθείτε και, αν είναι καλός ο καιρός, αφήστε ένα μικρό παράθυρο λίγο ανοικτό το βράδι για να έχετε καλό ύπνο. Φτωχός ύπνος έχει συνδεθεί με:

  • Αύξηση βάρους λόγω μείωσης της ορμόνης Λεπτίνης που κόβει την όρεξη και αύξησης της Γκρελίνης που ανοίγει την όρεξη.
  • Συρρίκνωση του εγκεφάλου και συσσώρευση αμυλοειδών-β πλακών που παρουσιάζονται σε εγκεφάλους ασθενών με Αλζχάϊμερ
  • Παρεμπόδιση της έκκρισης μελατονίνης η οποία φάνηκε να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
  • Επιτάχυνση της γήρανσης με την μειωμένη παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (Growth hormone) η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση κατά την διάρκεια που είμαστε σε βαθύ ύπνο.