ΑΣΚΗΣΗ

Χάστε κιλά ενεργοποιώντας το καφέ λίπος στο σώμα σας

Η θεωρία που θέλει το καφέ λίπος (φαιός λιπώδης ιστός) να είναι, απλά, ένα θερμαντικό όργανο του σώματος μας, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από νεότερες έρευνες που του αποδίδουν ρόλο στον έλεγχο της πείνας και του χορτασμού συντείνοντας στο χάσιμο βάρους.

Το ‘καφέ’ λίπος (καίει ενέργεια) αποτελεί ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, του λίπους στο σώμα μας, με το 90% να είναι ‘λευκό’ λίπος (αποθηκεύει ενέργεια). Το ‘καφέ’ λίπος εντοπίζεται κυρίως αριστερά και δεξιά του λαιμού μας, πάνω από την κλείδα, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, και στους νεφρούς.

Έρευνες έδειξαν ότι το ‘καφέ’ λίπος συμμετέχει σε ένα πολύπλοκο ρυθμιστικό σύστημα μέσα από την σύνδεση του με τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό σύστημα.

Σε έρευνα του Rutgers University φάνηκε επίσης ότι το καφέ λίπος βοηθά τον οργανισμό να φιλτράρει και να αποβάλει τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (Branch Chain Amino Acids-BCAAs) από το αίμα. Τα BCAAs (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη), τα οποία τα παίρνουμε από τα αυγά, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, είναι χρήσιμα για τους αθλητές που θέλουν να ΄χτίσουν’ μυς.

Σε κανονικές συγκεντρώσεις στο αίμα τα αμινοξέα αυτά είναι σημαντικά αλλά όταν το παρακάνουμε γίνονται επικίνδυνα και έχουν συνδεθεί με διαβήτη και παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ερευνητές άτομα με μικρό ποσοστο ‘καφέ’ λίπους στο σώμα τους δεν αποβάλλουν κανονικά τα αμινοξέα αυτά από το σώμα με κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Παρά το μικρό ποσοστό του, το καφέ λίπος όταν το κρατούμε ενεργό με τον σωστό τρόπο ζωής και διατροφής, παράγει ενέργεια σε εξαιρετικά ψηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με το λευκό λίπος. Άτομα με ενεργό καφέ λίπος είναι πιο υγιή, έχουν καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και λιγότερη συσσώρευση ‘λευκού’ λίπους στο σώμα σε σύγκριση με άτομα που έχουν μη-ενεργό καφέ λίπος.

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει διάφορους τρόπους για το πως μπορείτε να αυξήσετε και να ενεργοποιήσετε το καφέ λίπος στο σώμα σας: Δείτε πιο κάτω:

Ασκηθείτε έξω στο κρύο

Η άσκηση έξω στον καθαρό κρύο αέρα, όπως ένα γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία στο πάρκο το πρωί που είναι πιο κρύο ή κολύμπι στην κρύα θάλασσα, έχει τη δυνατότητα να διεγείρει την μετατροπή του ‘λευκού’ λίπους (που αποθηκεύει ενέργεια) σε ‘καφέ’ λίπος (που καίει ενέργεια).

Αυτό γίνεται μέσα από την αύξηση της ορμόνης irisin, που παράγεται από τους μυς, και της ορμόνης FGF21 (Fibroblast growth factor 21) που παράγεται από το καφέ λίπος. Για παράδειγμα, ερευνητές του Garvan Institute of Medical Research, ανακάλυψαν ότι μια ώρα ποδηλασία σε μέτρια ένταση προκάλεσε την ίδια παραγωγή irisin όπως η έκθεση στο κρύο για 10-15 λεπτά.

Ένα κρύο ντους!

Μειώστε σταδιακά την θερμοκρασία του νερού στο ντους (δεν εννοώ να παγώσετε βέβαια!). Ερευνητές από το Rutgers University, ανακάλυψαν ότι η έκθεση στο κρύο ενεργοποιεί το καφέ λίπος που, για να αντιμετωπίσει το ψύχος, παίρνει ζάχαρη και λίπος από το αίμα για να παράξει θερμότητα για το σώμα. Κάτι ξέρουν οι Ρώσσοι που βουτούν στα παγωμένα νερά μετά τη σάουνα!

Βιταμίνη Α

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Medical University of Vienna οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό η οποία συνδράμει στην μετατροπή του ‘κακού’ λευκού λίπους στο ‘καλό’ καφέ λίπος. Πέραν του 90% του λίπους που έχουν στο σώμα τους οι άνθρωποι είναι λευκό και με αυτή τη μετατροπή, που συνήθως συνοδεύεται με αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, θεωρείται από τους ερευνητές ως ένας θεραπευτικός τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη για την βιταμίνη Α δεν αποτελεί επιχείρημα για υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, η οποία μεταφέρεται στα κατάλληλα κύταρα την κατάλληλη ώρα μόνο. Να μη ξεχνούμε επίσης ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Α, πρέπει να λαμβάνονται με συμβουλή Ειδικού Διατροφολόγου και, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Τρώτε κανονικά γεύματα

Μην παραμελείτε τα γεύματα σας. Το φαγητό φαίνεται να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στην ενεργοποίηση του καφέ λίπους όπως και το κρύο. Ομάδα Γερμανών και Φιλανδών ερευνητών ανακάλυψαν ότι το καφέ λίπος αλληλεπιδρά με την ορμόνη Secretin, που εκκρίνεται από το γαστρεντερικό σύστημα, για να στείλουν μήνυμα χορτασμού στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια ενός γεύματος

Τρώτε καρπούς της μουριάς ή συκάμινα (Mulberries)

Ένας τρόπος να ενεργοποιήσετε το καφέ λίπος χωρίς να χρειαστεί να παγώσετε είναι βάλετε στη διατροφή σας καρπούς της μουριάς (γνωστή και ως συκάμινος ή συκαμιά). Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο FASEB Journal μια ουσία στα συκάμινα (mulberries), που ονομάζεται rutin, φάνηκε να ενεργοποιεί το καφέ λίπος προωθώντας μείωση του βάρους και προστασία από τις σχετικές με την παχυσαρκία ασθένειες όπως ο διαβήτης.