
Έρευνα του American Heart Association, βρήκε ότι αυτοί που κατανάλωναν περισσότερο από 12 ounces (περίπου ενάμιση φλυτζάνι) κάποιου ροφήματος με ζάχαρη την ημέρα, είχαν αύξηση τριγλυκεριδίων κατά 53%, και υψηλότερη συχνότητα μειωμένης καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 98%, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν γλυκά ποτά μια φορά το μήνα. Και οι δύο αυτοί δείκτες έχουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών.
Η έρευνα, που εξέτασε τα ιατρικά δεδομένα 5,924 ατόμων από το Framingham Heart Study για διάστημα 12,5 ετών, προσθέτει σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο έρευνας των τελευταίων ετών που επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα γλυκά ευθύνονται για δυσλιπιδαιμία, δηλαδή την διαταραχή της μεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων του σώματος (χοληστερίνη, HDL, τριγλυκερίδια). Τα ροφήματα που εξετάστηκαν ήταν αναψυκτικά, φρουτοποτά, αθλητικά ροφήματα, και καφέδες/τσάγια με πρόσθετη ζάχαρη.
Σε συσχετισμό με τα πιο πάνω, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια προηγούμενη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα (Systematic Review and Meta-analysis) του Tufts University, με 636,151 άτομα, και σύνολο 6,5 εκατομμύρια ανθρωποώρες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, έδειξε ότι η κατανάλωση ζωικού βουτύρου δεν συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και μάλιστα έχει προστατευτική επίδραση στον διαβήτη. Η ποσότητα βουτύρου που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ήταν από ένα τρίτο της μερίδας έως τρεις μερίδες την ημέρα.
Επίσης έρευνα του University of Bergen της Νορβηγίας, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βρήκε εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση κορεσμένων λιπαρών (όπως είναι το βούτυρο) με καρδιαγγειακές ασθένειες. Πολύ ψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών δεν αύξησαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Αντίθετα φάνηκε σημαντική βελτίωση σε κρίσιμους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η έκτοπη αποθήκευση λίπους, η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, η ινσουλίνη και το σάκχαρο του αίματος. Σημαντικό ήταν ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φρέσκες μη επεξεργασμένες τροφές από λαχανικά, ρύζι (αντί σιτάρι), αγνό βούτυρο, αγνή φρέσκα κρέμα και μη επεξεργασμένα έλαια ψυχρής έκθλιψης.
Συμπέρασμα: Μετρούμε ‘ποιότητα στη διατροφή’ παρά ‘ποσότητα’
Δυστυχώς, στις πολιτισμένες κοινωνίες έχει επικρατήσει εδώ και πολλές δεκαετίες η λανθασμένη θεωρία ότι καταπίνουμε ότι νάναι, φτάνει να είναι χαμηλών λιπαρών και με λίγες θερμίδες. Τα φυσικά και αγνά, μη επεξεργασμένα, λίπη -όπως για παράδειγμα το αγνό ελαιόλαδο, οι ελιές, το φυσικό βούτυρο από ζώα που τρώνε χορτάρι (grass-fed) τα λιπαρά ψάρια, τα αβοκάντο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σησάμι, ο κολοκυθόσπορος κ.ά.- είναι απολύτως απαραίτητα για να έχουμε ένα υγιή μεταβολισμό.
Αντίθετα, η ζάχαρη, και ότι μετατρέπεται άμεσα σε γλυκόζη μέσα στο αίμα – όπως τα άσπρα επεξεργασμένα δημητριακά, τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα σιρόπια ακόμα και τα υγιεινά- αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία μας
Ας μην ξεχνάμε ότι τα καλά λίπη στην διατροφή μας είναι απαραίτητα και για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,Ε,Δ,Κ και αρκετών ζωτικών για την υγεία μας λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως: η ρεσβερατρόλη (resveratrol), η ασταξανθίνη (astaxanthin), το coenzyme Q10, η λουτεΐνη (lutein), το λυκοπένιο (lycopene), η κρυπτοξανθίνη (cryptoxanthin)
Κατηγορίες:ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΛΙΠΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.