
Ακόμα μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, έρχεται να προστεθεί στον όγκο ερευνών που καταρρίπτουν τον μύθο ότι χάνουμε βάρος μόνο με το να μετρούμε ποσότητες και θερμίδες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι διατροφικές στρατηγικές που στοχεύουν τον συγχρονισμό των ωρών των γευμάτων με τους Κιρκάδιους Ρυθμούς – το εσωτερικό βιολογικό ρολόι των ανθρώπων – τους βοηθούν πιο εύκολα να χάνουν βάρος ανεξάρτητα από τις θερμίδες που καταναλώνουν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διατροφικά προγράμματα μέσα στο 24-ωρο. Στο πρώτο πρόγραμμα δόθηκαν 3 γεύματα μέσα σε ένα διάστημα 12 ωρών μέσα στο 24-ωρο (8.00πμ.-8.00μμ), ενώ στο δεύτερο δόθηκαν τα ίδια ακριβώς 3 γεύματα τα οποία όμως περιοριστηκαν μέσα σε ένα διάστημα 6 ωρών (8.00πμ-2.00μμ).
Αυτό το δεύτερο, πιο μικρό διάστημα των 6 ωρών, που είναι ένα είδος Διαλειμματικής Νηστείας (Intermittent Fasting), το ονόμασαν Early Time-Restricted Feeding (eTRF). Δηλαδη ενώ στην πρώτη διατροφή η περίοδος που έμειναν νηστικοί οι συμμετέχοντες ήταν μόνο 12 ώρες, στην δεύτερη (eTRF) έμειναν νηστικοί 18 ώρες μέσα σε ένα 24-ωρο. Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο διατροφών ήταν ότι περιείχαν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες και είδος τροφών.
Το πείραμα διήρκεσε 4 συνεχείς ημέρες και μετά οι ερευνητές μέτρησαν πόσες θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη έκαψαν οι συμμετέχοντες. Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα όρεξης κάθε 3 ώρες καθώς και τις ορμόνες πείνας πρωί και βράδυ.
Η έκπληξη ήταν ότι, ενώ οι θερμίδες που έκαψαν οι συμμετέχοντες μέσα στο 24-ωρο δεν είχαν σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 διατροφικών προγραμμάτων, η δεύτερη διατροφή eTRF, με το μεγαλύτερο διάστημα νηστείας, μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, Γκρελίνης, και αύξησε το κάψιμο λίπους.
Σε προηγούμενες έρευνες φάνηκε ότι ακόμα και αν μεγαλώσουμε λίγο το διάστημα που τρώμε μέσα στο 24-ωρο, πχ στις 8 η 9 ώρες πάλι θα έχουμε αποτέλεσμα στην μείωση βάρους. Αυτό βέβαια είναι καλά να γίνεται συστηματικά, δηλαδή να βάλουμε στη ζωή μας τη Διαλειμματική Νηστεία, όσο πιο συχνά μπορούμε, αν είναι δυνατόν τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Δείτε εδώ περισσότερα για την Διαλειμματική Νηστεία και εδώ για το Βιολογικό Ρολόι του σώματος.
Κατηγορίες:ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.