ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Ο ιός του κοινού κρυολογήματος σκοτώνει τον καρκίνο;

Ομάδα ερευνητών του University of Surrey κατάφεραν να αναστρέψουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε 15 περιπτώσεις ασθενών, μεταγγίζοντας τους τον… ιό του κοινού κρυολογήματος!

Οι ερευνητές, με χρήση καθετήρα έστειλαν ένα στέλεχος του ιού του κοινού κρυολογήματος, γνωστού ως coxsackievirus (CVA21), κατευθείαν μέσα στην άρρωστη κύστη 15 καρκινοπαθών ασθενών. Μετά από μια εβδομάδα, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα καταστράφηκαν και στις 15 περιπτώσεις, ενώ σε μια περίπτωση εξαφανίστηκαν εντελώς!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πολύ δύσκολος επειδή οι όγκοι της δεν αναπτύσσουν κύτταρα του ανοσοποιητικου, όμως με την έγχυση του ιού του κοινού κρυολογήματος αναπτύχθηκε φλεγμονή στην κύστη που προκάλεσε ανοσοποιητική αντίδραση, η οποία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Prof Hardev Pandha, τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν διότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος φάνηκε να είναι λιγότερο τοξικός από τις γνωστές θεραπείες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα κατά του καρκίνου αφού, μετά την έγχυση του πολλαπλασιάστηκε και στόχευσε μόνο τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας εντελώς ανέπαφα τα υγιή.

Οι ερευνητές, που τώρα πειραματίζονται και με άλλους καρκίνους -όπως του μαστού, των πνευμόνων, των εντέρων, και του δέρματος- πιστεύουν ότι η θεραπεία αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.