ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Είναι η χοληστερόλη ο…κακός δαίμονας που νομίζαμε; Τι λέει η επιστήμη σήμερα;

Στο μικροσκόπιο πολλών ερευνητών ευρίσκεται τα τελευταία χρόνια η θεωρία που, για δεκαετίες τώρα, δαιμονοποιεί τη χοληστερόλη που παίρνουμε από τη διατροφή, ως υπεύθυνη για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών φαίνεται να αμφισβητεί αυτή τη θεωρία.

Ας δούμε τι λένε, μερικές μόνο, από τις έρευνες…

  1. Έρευνα του University of Eastern Finland με περίπου 2,000 άνδρες 42-60 ετών, που διήρκεσε 21 χρόνια βρήκε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσόστητας χοληστερόλης στη διατροφή, όπως η κατανάλωση ενός αυγού (περίπου 200mg χοληστερόλης) την ημέρα, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η χοληστερόλη από τις τροφές δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ούτε και σε άτομα με το γονίδιο APOE4, που υπάρχει περίπου στο 20% του πληθυσμού, και που θεωρείται αιτία γενετικής προδιάθεσης σε αυξημένη χοληστερόλη. Προηγούμενη έρευνα του ιδίου πανεπιστημίου έδειξε ότι η χοληστερόλη από τις τροφές δεν συνδέεται ούτε με την αύξηση στεφανιαίας καρδιοπάθειας.
  2. Έρευνα (Systematic review)  με πέραν των 68,000 ηλικιωμένων ατόμων, βρήκε αντίστροφη σχέση της λεγόμενης ‘κακής΄ χοληστερόλης LDL με θνησιμότητα στα περισσότερα άτομα άνω των 60 ετών. Σε καμιά από τις έρευνες δεν φάνηκε σχέση μεταξύ  LDL-c και θνησιμότητας
  3. Ανασκόπηση μεγάλου αριθμού ερευνών βρήκε ότι τόσο οι φαρμακευτικές όσο και οι διατροφικές παρεμβάσεις για μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) ή/και αύξηση της ‘καλής’ χοληστερόλης (HDL) δεν μείωσαν την εμφάνιση καρδιοπάθειας αλλά ούτε και τη θνησιμότητα, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 75 ετών. Η έρευνα έγινε από ομάδα διερευνητών δημοσιογράφων με επικεφαλής την Dr. Maryanne Demasi, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Royal Pharmaceutical Journal.
  4. Ανασκόπηση που έγινε από διεθνή ομάδα ιατρών και ερευνητών αμφισβητεί την, για μισό αιώνα διαρκούσα, πεποίθηση ότι η, λεγόμενη, ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL-c) προκαλεί καρδιοπάθειες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Expert Review of Clinical Pharmacology, εντόπισε σοβαρά λάθη και παραποιήσεις σε προηγούμενες έρευνες που προφανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχαν στόχο να δαιμονοποιήσουν την χοληστερόλη.

Μερικές αλήθειες για τη χοληστερόλη

Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι η χοληστερόλη είναι μια πολύτιμη ουσία του οργανισμού χωρίς την οποία δεν υπάρχει ζωή. Ο ρόλος της χοληστερόλης μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι πολύπτυχος και πολυεπίπεδος.

Μεταξύ άλλων, είναι η ‘μητέρα’ των ορμονών μας, στηρίζει τις μεμβράνες των κυττάρων, την μυελίνη των νεύρων του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του περιφερικού νευρικού συστήματος και λειτουργεί ως πρόδρομος για την παραγωγή της χολής και της βιταμίνης Δ. Πολύ χαμηλή χοληστερόλη έχει συνδεθεί με καρκίνο ενώ νέες έρευνες δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 60 η ψηλή χοληστερόλη (ιδιαίτερα η LDL) παρατείνει την ζωή βελτιώνοντας την υγεία.

Επίσης, ερευνητές έχουν συνδέσει την πολύ χαμηλή χοληστερόλη με ορμονικούς καρκίνους, ψυχοκινητικές καθυστερήσεις, εγκεφαλικές δυσπλασίες, καταρράκτη, αυτισμό και άλλες συμπεριφορικές διαταραχές

΄Ενας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας αποκαλύπτει ότι η πραγματική αιτία αρκετών σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης ΙΙ, είναι η Αντίσταση στην Ινσουλίνη και όχι η χοληστερόλη!

Μειώστε τους υδατάνθρακες, αυξήστε τα καλά λιπαρά

Προφανώς, ο κίνδυνος ευρίσκεται στους υδατάνθρακες και όχι στα αγνά, φυσικά λίπη που παίρνουμε από μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώμε καθόλου υδατάνθρακες. Σημαίνει ότι τρώμε τους σωστούς υδατάνθρακες και στη σωστή ποσότητα.

Στις πολιτισμένες κοινωνίες γίνεται κατάχρηση υδατανθράκων, ιδιαίτερα απλών και επεξεργασμένων, όπως άσπρα ζυμαρικά, βιομηχανοποιημένα δημητριακά, γλυκίσματα, μπισκότα (αλμυρά και γλυκά), σιρόπια, και πολλά άλλα.

Κάνετε ένα απλό υπολογισμό πόσους υδατάνθρακες τρώτε καθημερινά στο πρόγευμα, στο κολατσιό, στο γεύμα, στο βραδινό, στα σνακς και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα! Και μη ξεχνάτε ότι υδατάνθρακες σε διάφορες μορφές περιέχουν πολλές έτοιμες τροφές, χυμοί φρούτων, σούπες κλπ.

Πέντε βασικοί κανόνες σωστής διατροφής

  1. Μειώστε δραματικά τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα σιρόπια, και ιδιαίτερα την φρουκτόζη που διεγείρει την παραγωγή λίπους στο συκώτι, και υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές ( ως corn syrup και άλλα σιρόπια) σε κονσέρβες, μπισκότα, χυμούς, αναψυκτικά, γλυκίσματα, έτοιμες τροφές (ακόμη και σε αλμυρές). ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ!
  2. Αυξήστε τα αγνά, φυσικά λίπη όπως: ελαιόλαδο, ελιές, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, αυγά, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, ταχίνι, ινδοκάρυδο, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσπορος, αγνό βούτυρο.
  3. Αυξήστε σημαντικά τα λαχανικά, ρίζες και φυλλώδη σε διάφορα είδη και χρώματα καθημερινά
  4. Μειώστε την πρωτεΐνη σε λογικά επίπεδα και βάλτε στη διατροφή σας πρωτεϊνούχες τροφές πολύ καλής ποιότητας όπως τα αυγά και τα ψάρια.
  5. Τρώτε τροφές αγνές και καθαρές, χωρίς χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά. Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα φυτικά βούτυρα (όπως οι μαργαρίνες)

Δείτε εδώ μια δική μου απλή και εύκολη τύπου-ΚΕΤΟ δίαιτα που θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε τους πιο πάνω κανόνες. Η πιατέλα περιέχει ακριβώς αυτές τις τροφές που σας ωφελούν και σας προστατεύουν από ασθένειες