ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Τα θαλάσσια φύκια εναντίον κορωνοϊού!

Ερευνητές βρήκαν ότι ένα εκχύλισμα από θαλάσσια φύκια που τρώγονται ξεπέρασε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου remdesivir που χρησιμοποιείται σήμερα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Επίσης η heparin, ένα συνηθισμένο αντιπηκτικό, καθώς και μια παραλλαγή της heparin, απαλλαγμένη από τις αντιπηκτικές της ιδιότητες, έδειξαν επίσης αποτελεσματικότητα, μικρότερη από τα φύκια αλλά την ίδια με το φάρμακο remdesivir στην καταπολέμηση της νόσου.

Η έρευνα, που έγινε σε κύτταρα θηλαστικών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Discovery. Και οι πέντε ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, (στο εκχύλισμα φυκιών, και στη heparin), αποτελούν μακρές αλυσίδες μορίων σακχάρου γνωστών ως θειικοί πολυσακχαρίτες και λειτουργούν σαν δόλωμα για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας που έχει ο κορωνοϊός στην επιφάνεια του (spike protein) προσδένεται στον υποδοχέα ACE-2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Μόλις ασφαλιστεί ο ιός εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στα κύτταρα και αναπαράγεται σε πολλά αντίγραφα του.

Οι θειικοί πολυσακχαρίτες στα θαλάσσια φύκια και στην heparin φαίνεται να λειτουργούν σαν δόλωμα για τον κορωνοϊό αποπροσανατολίζοντας τον με αποτέλεσμα να τον παγιδεύσουν και τον απενεργοποιήσουν προκαλώντας την φυσική εξουδετέρωση του. Προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι παρόμοια τεχνική δολώματος, βοήθησε την εξουδετέρωση και άλλων ιών όπως ο Zika και η γρίπη Α (influenza A).

Τα θαλάσσια φύκια, τα οποία αποτελούν μέρος της διατροφής πολλών ασιατικών λαών είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κυρίως λόγω των δραστικών συστατικών τους, όπως είναι οι θειικοί πολυσακχαρίτες. Ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών στην υγεία, όπως στην μείωση του οξειδωτικού στρες, στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, στην κυκλοφορία του αίματος, και στην παχυσαρκία. Επίσης οι θειικοί πολυσακχαρίτες φάνηκε ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης κατά των κυττάρων χόνδρου στην αρθρίτιδα.