ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ρεσβερατρόλη-φυσικό αντιβιοτικό και αντιγηραντικό

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, φυσικό αντιβιοτικό, που παράγουν τα φυτά για να προστατευθούν από μύκητες. Έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επιβεβαιωμένη αντικαρκινική δραστηριότητα από πολλές in vitro και in vivo μελέτες, που δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι σε θέση να αναστείλει όλα τα στάδια καρκινογένεσης (εμφάνιση, εξέλιξη, μετάσταση). Ερευνητές έδειξαν επίσης και άλλες βιοδραστικές επιδράσεις, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές.

Φυσικό αντιβιοτικό

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη με αντιμικροβιακή δράση κατά παθογόνων οργανισμών, όπως οι μύκητες και τα βακτήρια. Οι φυτοαλεξίνες συσσωρεύονται στα φυτά μετά την προσβολή τους από κάποιο παθογόνο οργανισμό, για να προστατευθούν. Γιαυτό φυτά σε περιοχές όπου το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων συνθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης. Σημαντικό να αναφερθεί ότι τα γενετικά τροποοιημένα φυτά δεν συνθέτουν φυτοαλεξίνες γιαυτό δεν μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών.

Ισχυρό αντιγηραντικό

Ερευνητές βρήκαν ότι η ρεσβερατρόλη επιδρά στην διαδικασία γήρανσης και ανατρέπει την εξέλιξη της. Αυτό γίνεται μέσα από την επίδραση της στα τελομερή των κυττάρων μας. Τα τελομερή ευρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων του DNA των κυττάρων, και έχουν τον ζωτικό ρόλο να προστατεύουν το γονιδίωμα διατηρώντας άθικτες τις πληροφορίες που περιέχει. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή κονταίνουν σταδιακά, λίγο-λίγο κάθε φορά που διαιρούνται τα κύτταρα μας, και αυτή  είναι βασική διαδικασία της γήρανσης.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής  Lorna Harries του University of Exeter, ανακάλυψαν τον τρόπο να επαναφέρουν γηρασμένα κύτταρα, κάνοντας τα όχι μόνο να φαίνονται πιο νέα, αλλά και να συμπεριφέρονται σαν τέτοια. Μέσα σε λίγες μόνο  ώρες του πειράματος τα γηρασμένα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται και να αναπτύσσουν μακρύτερα τελομερή, ένα σημαντικό κομμάτι των χρωμοσωμάτων που ευθύνονται για την ακμαιότητα του DNA μας. . Και το πιο σημαντικό είναι οι ουσίες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές! Ανάλογα ρεσβερατρόλης (resveralogues) μιας ουσίας που τη βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα mulberries και τα blueberries!

Μια εκ των ερευνητών η Dr Eva Latorre δήλωσε ότι έμεινε κατάπληκτη και δεν μπορούσε να πιστέψει την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρα στο πιάτο της καλλιέργειας αναζωογονούνταν κάτω από την επίδραση των   resveralogues. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και σε όλες τις περιπτώσεις τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν!

Επίσης, μια αντιγηραντική πρωτεΐνη των κυττάρων μας, η Sirtuin 1 (SIRT1), η οποία προωθεί την υγεία και μακροζωία, ενεργοποιείται από τη ρεσβερατρόλη. Δυστυχώς καθώς γερνούμε τα Τ-cells μας χάνουν σταδιακά την SIRT1 τους και γίνονται τοξικά προκαλώντας φλεγμονές στον οργανισμό και σοβαρές ασθένειες που παρουσιάζονται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Αλζχάϊμερ, Πάρκινσον, κλπ).

Που βρίσκουμε τη ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη έχει ανιχνευθεί σε περισσότερα από 70 είδη φυτών, και ιδιαίτερα στη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών καθώς και στα κόκκινα κρασιά. Τη βρίσκουμε επίσης στο ωμό κακάο, στα mulberries, και στα ρόδια, στα κελυφωτά φιστίκια, και σε μικρότερες ποσότητες στον ευκάλυπτο και στα φασόλια.