ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Σημαντικά αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας τόσο από τον λίγο ύπνο όσο και από τον πολύ ύπνο

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) με σχεδόν 4,000 άτομα μέσης ηλικίας, αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ ή ξυπνάτε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας έχετε αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής αθηροσκλήρωσης, η οποία σιγά-σιγά σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε και άλλη μια έρευνα του Πανεπιστημίου Gothenburg της Σουηδίας, με 800 άτομα, που διήρκεσε 21 χρόνια, και που έδειξε ότι άνδρες που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερες κάθε βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά επεισόδια, από αυτούς που κοιμούνται 7-8 ώρες!

Τρίτη έρευνα/μετα-ανάλυση, που εξέτασε τα αποτελέσματα 11 προηγούμενων ερευνών με πέραν του ενός εκατομμυρίου ενήλικες βρήκε ότι τόσο ο λίγος όσο και ο πολύ ύπνος κάνουν κακό στην καρδιά. Το μέτρο για υγιή καρδιά: 6-8 ώρες την ημέρα.

Για καλό και ξεκούραστο ύπνο

Διατηρήστε το βιολογικο ρολόι του σώματος σας σε συγχρονισμό με τον κύκλο του ήλιου μέρα – νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βγείτε έξω στο λαμπρό φως της ημέρας και το βράδυ κοιμηθείτε στο απόλυτο σκοτάδι για να πετύχετε το συγχρονισμό

Κάνετε το συνήθεια να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε το πρωί την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μη τρώτε γλυκά πριν κοιμηθείτε. Ο μεταβολισμός της ζάχαρης καταλήγει συχνά σε έκκριση αδρεναλίνης, αρκετές ώρες μετά που θα τα φάτε, που μπορεί να προκαλέσει και κρίσεις πανικού.

Και μη πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι! Σταματειστε να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε!

Βότανα και διατροφοφάρμακα για ήρεμο ύπνο

Σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και κάποια φαρμακεία μπορείτε να βρείτε αγνά βότανα και διατροφοφάρμακα χωρίς χημικά πρόσθετα. Αυτά μπορούν να σας προσφέρουν βαθύ, ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων και τον λήθαργο στον οποίο συχνά σας ρίχνουν. Για παράδειγμα τα πιο κάτω:

  • Χαμομήλι τα λουλούδια του έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθούν τον ύπνο και έχουν θεραπευτική επίδραση στην δυσπεψία.
  • Πασιφλόρα (Passiflora edulis) έχει ευεργετική επίδραση στην αϋπνία, το άγχος, τις ημικρανίες, και την νευρικότητα.
  • Μελισσόχορτο (Lemon Balm) ηρεμιστικό βότανο, βοηθά στην αϋπνία, την νευρικότητα την κατάθλιψη, υστερία και άλλες διαταραχές
  • L-Θεανίνη, ένα αμινοξύ από το πράσινο τσάι με αγχολυτικές, αντικαταθληπτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σημείωση: Πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής, είναι καλά να συμβουλεύστε κάποιο Ειδικό Διατροφολόγο και, αν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, τον θεράποντα ιατρό σας.