ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

Υπέρταση και εγκεφαλικό: ποιες ώρες του 24-ωρου πρέπει να προσέχετε περισσότερο

Ο τρόπος ζωής μας φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή ενός εγκεφαλικού που μπορεί να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν παρατηρήσουμε τις διακυμάνσης της αρτηριακής πίεσης όπως καθορίζονται από τον Κιρκάδιο Ρυθμό (Βιολογικό Ρολόι) του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εικόνα πιο πάνω αποτυπώνει τα αποτελέσματα της έρευνας των Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young, οι οποίοι το 2017 βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ όταν ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό –βιολογικό ρολόι– μέσα στο κύτταρο που ελέγχει τον Κιρκάδιο Ρυθμό. Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί τον τρόπο που οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς έτσι που να συγχρονίζονται με τις περιστροφές της Γης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει, με εξαιρετική ακρίβεια, τη φυσιολογία μας στις διαφορετικές φάσεις της ημέρας ρυθμίζοντας σημαντικές λειτουργίες όπως συμπεριφορά, επίπεδα ορμονών, ύπνο, θερμοκρασία σώματος και μεταβολισμό.

Δύο χρονικά σημεία του 24-ωρου που η πίεση ανεβαίνει

Όπως φαίνεται στην εικόνα, υπάρχουν στο βιολογικό ρολόι δύο χρονικά σημεία που η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και είναι καλό όσοι έχετε υπέρταση να το γνωρίζετε. Κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρετε ότι η πιέση ανεβοκατεβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας και αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό σε ένα υγιή άτομο. Όπως βλέπετε στο ρολόι, κάθε 12 ώρες η πίεση ανεβαίνει. Το πρωί γύρω στις 6:30 η πίεση ανεβαίνει απότομα ενώ το απόγευμα γύρω στις 6:00 έχουμε την ψηλότερη πίεση όλου του 24ώρου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων σε 12,957 άτομα οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού από υπέρταση κορυφώθηκε μεταξύ 6:00-8:00 το πρωί και 6:00-8:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με την έρευνα, πιο συχνά ήταν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία ήταν πιο πιθανόν να εμφανιστούν κατά την πρωινή (6:00-8:00 π.μ.) άνοδο της πίεσης και ελαφρώς λιγότερο πιθανόν κατά την απογευματινή (6:00-8:00 μ.μ) . Αντίθετα, τα αιιμορραγικά εγκεφαλικά έδειξαν μικρότερη πιθανότητα το πρωί και μεγαλύτερη το απόγευμα.

Διώξτε το στρες και ασκηθείτε!

Καλό λοιπόν είναι εκείνες τις ώρες, ιδιαίτερα το πρωί να είστε ήρεμοι και χαλαροί να να μην εκνευρίζεστε. Μόλις ξυπνήσετε, με άδειο στομάχι, κάνετε μια μέτριας έντασης άσκηση στον καθαρό αέρα, όπως περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, που έχουν θετική επίδραση στην πίεση. Ο σωστός συγχρονισμός του τρόπου ζωής μας με το Κεντρικό Βιολογικό μας Ρολόι μπορεί να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό.

Εκτεθείτε στον ήλιο και στο σκοτάδι

Το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι μας επαναπρογραμματίζεται σε καθημερινή βάση για να είναι συγχρονισμένο με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε (όπως π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετικές ώρες). Για να γίνει αυτός ο συγχρονισμός πρέπει να έχουμε καθημερινή έκθεση τόσο στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας όσο και στο λαμπρό φως της ημέρας.

Η έκθεση στο λαμπρό φως της ημέρας για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται 30-60 λεπτά, ιδανικά πρωί με το ξημέρωμα και/ή κατά το ηλιακό μεσημέρι.Τα γυαλιά ηλίου είναι σίγουρα χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν οδηγούμε απέναντι στον ήλιο ή είμαστε σε περιοχές με αντανάκλαση (χιόνι, θάλασσα) αλλά δεν πρέπει να τα φοράμε συνέχεια για να επιτρέψουμε στο φως της ημέρας να περάσει από τα μάτια μας και να ενεργοποιήσει τον Κεντρικό μας Ρολόι στον εγκέφαλο. Μπορείτε να φορέσετε καπέλο χωρίς να βάλετε γυαλιά για να παίρνετε το φως χωρίς να έχετε τις ακτίνες του ήλιου κατευθείαν μέσα στα μάτια σας.

Χρειαζόμαστε επίσης και την τακτική έκθεση στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά, μέσω του Υπερχιασματικού Πυρήνα, η Επίφυση μας (Pineal Gland) η οποία παράγει την μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου). Η μελατονίνη είναι μια εξαιρετικά σημαντική ορμόνη που, εκτός από την ρύθμιση του ύπνου, έχει ρόλο στην μείωση της τοξικότητας του οργανισμού και την αποβολή των βαριών μετάλλων από το σώμα, όπως το κάδμιο, χαλκό, μόλυβδο, αλουμίνιο και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα για το Βιολογικό Ρολόι εδώ