
Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους γύρω μας που οι επιδημίες περνούν από δίπλα τους και δεν τους αγγίζουν. Γιατί άραγε; Ας δούμε πιο κάτω κάποιους πιθανούς λόγους που ίσως σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας, ιδιαίτερα τώρα με την μεγάλη πανδημία του Covid-19.
Μέσα σε μια επιδημία ή πανδημία, η οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια, την πιο ισχυρή προστασία μπορεί να μας την προσφέρει μόνο ένα δυνατό και άτρωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Και δυστυχώς, ένα ισχυρό ανοσοοιητικό δεν χτίζεται από την μια μέρα στην άλλη. Γιαυτό είναι σοφό να μεριμνήσουμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα εγκαιρα και μεθοδικά έτσι που να είμαστε ΠΑΝΤΑ έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια μεταδοτική ασθένεια.
1. Σωστή μεθυλίωση
Η σωστή μεθυλίωση μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι βασική προϋπόθεση για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μη σας ξενίζει ο επιστημονικός όρος, θα το εξηγήσω απλά.
Η μεθυλίωση είναι μια ‘επιγενετική τροποποίηση’ δηλαδή μια αλλαγή στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια μας χωρίς να τα αλλάζει. Δηλαδή δεν αλλάζει το DNA μας, απλά βάζει κάποιες ‘ταμπελίτσες’ σε κάποια σημεία του γονιδιώματος που καθορίζουν αν κάποια γονίδια ‘ανοίγουν’ ή ‘κλείνουν’ (σιωπούν)’.
Αυτές οι ‘ταμπελίτσες’ έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο που ζούμε και τρεφόμαστε. Για παράδειγμα, ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας αποκαλύπτει ότι ταυτόσημοι δίδυμοι (από το ίδιο ωάριο) παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές ασθένειες ανάλογα με τον τρόπο ζωής και διατροφής που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους.
Προφανώς, οι περισσότερες ασθένειες που νομίζαμε κληρονομικές, στην πραγματικότητα οφείλονται σε αυτές τις Επιγενετικές Τροποποιήσεις/ταμπελίτσες οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και από την εγκυμονούσα μητέρα στο παιδί.
Η ελαττωματική μεθυλίωση αδυνατίζει δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες που οφείλονται σε ανοσοποιητική δυσλειτουργία, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα ( Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Lupus Erythematosus, Hashimoto’s, Καρκίνος κλπ) αλλά και με γνωστές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως Διαβήτης, Πάρκινσον, Αυτισμός, Άσθμα, Κατάθλιψη, Σχιζοφρένεια, Παχυσαρκία, Αλζχάϊμερ, Νευροπάθειες, κλπ.
Πως θα πετύχουμε σωστή μεθυλίωση;

Βάλτε συστηματικά στην διατροφή σας τροφές όπως τα μπρόκολα, σπαράγγια, κουνουπίδι, kale, μπανάνες, Brussels sprouts, αβοκάντο, αυγά (βιολογικά), συκώτι, μαυρομάτικα φασόλια, πορτοκάλια, σπανάκι, σπαράγγια.
Επίσης κάποια συμπληρώματα στηρίζουν την υγιή μεθυλίωση, όπως η οικογένεια των βιταμινών Β, ιδιαίτερα οι Β2, Β6, Β12, η σουλφοραφάνη Χολίνη, Βetaine (από ζαχαρότευτλα) και Φολικό οξύ (Folate όχι Folic Acid).
Σημαντικό να γνωρίζετε ότι, πέραν της διατροφής, ή ελαττωματική μεθυλίωση έχει συνδεθεί με έλλειψη μητρικής αγάπης, τραύματα στην παιδική ηλικία, κοινωνική απομόνωση, καθσιτική ζωή, χημικές ουσίες στις τροφές, μολυσμένο αέρα, εντομοκτόνα κ.ά.
2. Νηστεία
Ριζωμένη σε αρχαίες θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές η νηστεία αναβιώνει τα τελευταία χρόνια ως ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο κομμάτι του τρόπου ζωής μας που προωθεί την υγεία και την μακροζωία.
Έρευνα του OIST G0 Cell Unit and Kyoto University που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, βρήκε ότι σε περιόδους νηστείας το σώμα μπαίνει σε μια ‘φάση πείνας’ κατά την οποία ο οργανισμός στην απουσία τροφής αναζητά εναλλακτικά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας, με ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων και μετάδοση μηνυμάτων μέσω διαφορετικών βιοχημικών μονοπατιών.
Οι ερευνητές εντόπισαν 44 αντιοξειδωτικές ουσίες (μεταβολίτες), εκ των οποίων οι 30 άγνωστες μέχρι σήμερα, που η ποσότητα τους αυξήθηκε από 1.5 μέχρι και 60 φορές (!!) κατά την διάρκεια της νηστείας, και οι οποίες έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό και αντιστρέφοντας ακόμα και την διαδικασία γήρανσης!
Σε προηγούμενη τους έρευνα οι ίδιοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι, με την νηστεία αυξάνονται τρεις μεταβολίτες που διατηρούν νέους τους μύες- η leucine, η isoleucine και το ophthalmic acid- που μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας.
Έχουμε λοιπόν ένα πολύ έξυπνο οργανισμό που τον σκοτώνουμε καθημερινά και τον γερνούμε με το ΠΟΛΥ ΦΑΙ!
Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting)
Η Διαλλειματική Νηστεία μας προσφέρει ένα εύκολο τρόπο να βάλουμε στη ζωή μας τη νηστεία σε συστηματική βάση χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία. Είναι μια νηστεία που μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα 24-ωρο με κύκλους διατροφής-νηστείας.Για παράδειγμα κανονική διατροφή για 8 ώρες και 16 ώρες νηστείας (πλήρους αποχής από φαγητό) ή κανονική διατροφή για μια μέρα και νηστεία την επόμενη. Η Διαλειμματική Νηστεία μας δίνει την δυνατότητα να διαλέξουμε εμείς τον δικό μας κύκλο διατροφής-νηστείας. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό.
Διάφοροι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορους τέτοιους κύκλους Διαλειμματικής Νηστείας με άτομα με διάφορα χρόνια προβλήματα και βρήκαν πολλά ωφελήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα με μείωση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη, μείωση της πίεσης του αίματος, μείωση των φλεγμονών κλπ.
Compliance!
Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι μεγαλύτερη σημασία, από τον τύπο της Διαλειμματικής Νηστείας που αποφασίζει κάποιος να ακολουθήσει, έχει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα και συμμόρφωση στην τήρηση των κύκλων σε συστηματική βάση αυτό που λέμε COMPLIANCE!
3. Μείωση της Βιολογικής Ηλικίας
Έχετε ακούσει την θεωρία που λέει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει, όχι το «πόσο χρονών είμαστε» αλλά το «πόσο χρονών νιώθουμε»;
Η επιστήμη μπορεί σήμερα να προσδιορίσει την βιολογική ηλικία, δηλαδή το ‘πόσο χρονών νιώθουμε’. Για παράδειγμα, ερευνητές του National Institutes for Health προσδιόρισαν την βιολογική ηλικία 2,764 γυναικών, με βάση την μεθυλίωση του DNA (οι «ταμπελίτσες» που μιλήσαμε πιο πάνω).
Ένας τρόπος να μειώσουμε την βιολογική μας ηλικία, φαίνεται από έρευνες να ευρίσκεται μέσα στα χρωμοσώματα των κυττάρων μας (που περιέχουν τις γενετικές μας πληροφορίες-DNA) και συγκεκριμένα στο άκρο τους που ονομάζεται ΤΕΛΟΜΕΡΕΣ και στο ένζυμο ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ.
Μια σειρά από έρευνες επιβεβαιώνουν την σχέση διάρκειας ζωής με το μήκος των Τελομερών τα οποία φθείρονται και κονταίνουν με την πάροδο του ηλικίας, αφήνοντας τα κύτταρα μας απροστάτευτα στην φθορά του χρόνου και σε σοβαρές ασθένειες με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τον θάνατο. Το ένζυμο Τελομεράση φάνηκε να κρύβει το μυστικό της αθανασίας μέσα από τον καθοριστικό ρόλο του στην διατήρηση του μήκους των τελομερών.
Ήδη πριν μισό αιώνα ο Leonard Hayflick με την θεωρία του «Hayflick limit» είχε θέσει το όριο των 120 ετών ως η ανώτερη ηλικία που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος λόγω της φθοράς των Τελομερών.
Παρόλο που γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης του ελιξηρίου/φαρμάκου της αιώνιας νεότητας, οι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στην αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών προσεγγίσεων για την αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου Τελομεράση γενικά σε όλα τα κύτταρα. Η φαρμακευτική προσέγγιση, λένε, πρέπει να γίνεται στοχευμένα μόνο μέσα στα βλαστοκύτταρα (stem cells) και όχι σε όλα τα σωματικά κύτταρα διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα καρκινικά κύτταρα για να διατηρηθούν άτρωτα και να εξαπλώνονται.
Ίσως ο ορθότερος δρόμος για την αιώνια νεότητα να κρύβεται μέσα στην ΦΥΣΗ και όχι στα φάρμακα, ακριβώς διότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πανέξυπνος και μπορεί να ξεχωρίσει πως θα χρησιμοποιήσει σωστά τα στοιχεία του περιβάλλοντος για να αυξήσει την ζωτικότητα του και την υγεία του. Το τι τρώμε, πως το τρώμε, πόσο τρώμε σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής μας έχει καθοριστικό ρόλο. Αν πχ τον καταπονούμε με χημικές ουσίες, στρες, και καθιστική ζωή αποπροσανατολίζεται από τον προορισμό του.
Διατροφή και τρόπος ζωής για ενίσχυση του ενζύμου Τελομεράση
- ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ: Μείωση του φαγητού κατά 40% έδειξε σημαντική επιβράδυνση της φθοράς των τελομερών και μείωση της πιθανότητας καρκίνου, οστεοπόρωσης και διαβήτη με παράταση της ζωής κατά 20% (Έρευνα σε ποντίκια)
- ΑΣΚΗΣΗ: Άτομα που ασκούνται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ 5 μέρες την εβδομάδα κέρδισαν 9 χρόνια βιολογικής ηλικίας (μακρύτερα τελομερή) σε σύγκριση με άτομα με καθιστική ζωή που είχαν κοντύτερα τελομερή. (Έρευνα στα τελομερή 5,823 ενηλίκων)
- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (παραδοσιακή): ελαιόλαδο, ελιές, λιπαρά ψάρια, πολλά λαχανικά, φύτρα, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι, ταχίνι, όσπρια, βιολογικά αυγά, λίγα δημητριακά ολικής με φυσικό προζύμι (Ζέας, βρώμη, κριθάρι) και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το φαγητό. Πολύ λίγα ζωικά προϊόντα (καλύτερα από άγρια ζώα) και καθόλου επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά.
- ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Γιόγκα, meditation κλπ
- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Alpha Lipoic Acid, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, folate, zinc, resveratrol, grape seed extract, curcumin. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και στο κόκκινο κρασί (με μέτρο το αλκοόλ!)
Τρόπος ζωής που κονταίνει τα τελομερή
Κάπνισμα, έλλειψη ύπνου, έκθεση σε περιβαλλοντική μόλυνση, ψυχολογικό στρες, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, κατανάλωση γλυκών και ποτών με ζάχαρη, έκθεση σε χημικές ουσίες, (Έρευνα με 4,676 άτομα)
Κατηγορίες:ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
1 reply »