ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί δεν χάνουμε βάρος; Τι λένε οι έρευνες;

Ίσως να διερωτάστε γιατί δεν μπορείτε να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος, ή να χάσετε κάποια κιλά παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνετε για χρόνια τώρα και τα ατέλειωτα, βασανιστικά ζυγίσματα και μετρήματα της κάθε μπουκιάς που θα βάλετε στο στόμα σας; Ερευνητές μας δίνουν χρήσιμες εξηγήσεις

Βουλιμία και εγκέφαλος

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο θέλουν και με μεγάλη όρεξη, τόσο μεγάλη που πολλές φορές τρώνε ασταμάτητα ότι βρούν μπροστά τους. Και πολλοί που κάνουν αυστηρές δίαιτες, δυστυχώς ξαναβάζουν πίσω όλα τα κιλά που έχασαν με τόσες θυσίες!

Η εξήγηση ευρίσκεται συνήθως μέσα στην διατροφική βιοχημεία του οργανισμού και συγκεκριμένα σε δύο ορμόνες την Λεπτίνη, που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι (Ορμόνη Κορεσμού) και την Γκρελίνη, που μας ανοίγει την όρεξη (Ορμόνη Όρεξης). Η Λεπτίνη εκκρίνεται κυρίως από τα λιποκύτταρα και στέλνει σινιάλα στον εγκέφαλο να σταματήσουμε να τρώμε. Η Γκρελίνη εκκρίνεται από το στομάχι και μας κάνει να πεινούμε και να έχουμε μεγάλη όρεξη. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι ανεβασμένη Γκρελίνη και μειωμένη Λεπτίνη οδηγούν σε πολυφαγία και παχυσαρκία.

Διάφορες έρευνες δίνουν κάποιες λύσεις στο πως μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις δύο ορμόνες

Όχι στις ατέρμονες δίαιτες περιορισμένων θερμίδων

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Endocrinological Investigation μελέτησε υπέρβαρα άτομα που, μετά από δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ξανάβαλαν το βάρος που έχασαν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία Λεπτίνης/Γκρελίνης ήταν διπλάσια πριν αρχίσουν την δίαιτα χαμηλών θερμίδων από ότι ήταν μετά την δίαιτα. Δηλαδή μετά την δίαιτα χαμηλών θερμίδων τα επίπεδα της Λεπτίνης μειώθηκαν στο μισό και το βάρος επανήλθε.

Βάλτε την άσκηση συστηματικά στη ζωή σας

Ερευνητές του Loughborough University βρήκαν ότι η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της όρεξης παρά μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Σύμφωνα με την έρευνα, αντίθετα με την άσκηση, η δίαιτα χαμηλών θερμίδων προκάλεσε αύξηση της ορμόνης Γκρελίνης με αποτέλεσμα την κατανάλωση σχεδόν 30% περισσότερων θερμίδων.

Όχι στα τεχνητά γλυκαντικά

Αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα των τεχνητών γλυκαντικών και την αδυναμία τους να προσφέρουν στον περιορισμό της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, ερευνητές του University of Sydney ανακάλυψαν ότι το γνωστό γλυκαντικό, υποκατάστατο της ζάχαρης σουκραλόζη, μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, έδειξε 30% αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μετά από τουλάχιστον 5 μέρες κατανάλωση του τεχνητού γλυκαντικού.

Οι ερευνητές εντόπισαν την αιτία στο Κέντρο Ανταμοιβής του Εγκεφάλου το οποίο απορρυθμίζεται με τη χρόνια κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών και διεγείρει την όρεξη για περισσότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες και ο εγκέφαλος στην προσπάθεια να επαναφέρει την σωστή αναλογία μεταξύ γλυκιάς γεύσης και θερμίδων, που υπάρχει σε φυσική μορφή στην ζάχαρη, διεγείρει την όρεξη για μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων.

Έλλειψη ύπνου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Medicine έδειξε ότι η στέρηση του ύπνου οδηγεί σε αύξηση της Γκρελίνης (αύξηση όρεξης) και μείωση της Λεπτίνης (αύξηση πείνας) .

Διαφημίσεις φαγητών

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity (Silver Spring) βρήκε ότι η ορμόνη της όρεξης Γκρελίνη αυξήθηκε στα άτομα που εκτέθηκαν οπτικά σε εικόνες φαγητών ενώ δεν επηρεάστηκε καθόλου σε άτομα που εκτέθηκαν οπτικά σε εικόνες χωρίς φαγητά. Επίσης άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έκθεση σε μυρωδιές φαγητών προκαλεί την έκκριση Γκρελίνης και αύξηση της όρεξης

Ψηλά επίπεδα σιδήρου

Έρευνα του Wake Forest Baptist Medical Center έδειξε ότι τα ψηλά επίπεδα σιδήρου που υπάρχουν σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας καταπιέζουν την έκκριση της Λεπτίνης αυξάνοντας την όρεξη.

Πέραν των πιο πάνω η Γκρελίνη αυξάνεται με το στρες, τα πολλά γλυκά, άσπρα ζυμαρικά, ζάχαρη, φρουκτόζη, την έλλειψη καλής ποιότητας πρωτεΐνης (αυγά, ψάρι) και όταν δεν τρώμε πρόγευμα. Και για να αυξήσουμε την Λεπτίνη θέλουμε καλή ενυδάτωση-πίνουμε μπόλικο νερό με μικρές γουλιές καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας-, τρώμε το δείπνο μας νωρίς, και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα φαγητά

Συμπερασματικά

Για να έχουμε ένα υγιές βάρος πρέπει να στηρίξουμε τον οργανισμό μας και την βιοχημεία του με ποιοτικές και θρεπτικές τροφές και ένα υγιεινό τρόπο ζωής καί όχι να τον καταπονουμε με δίαιτες που δεν έχουν επιστημονική βαση. Η παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και φαίνεται να είναι ο πρόδρομος μερικών από τις σοβαροτερες ασθένειες που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, οπως ο διαβήτης, οι καρδιοπαθειες, η υπέρταση κλπ. Ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας έχει καταρρίψει τους μύθους των θερμίδων και της λιποφοβίας.

Έχουμε μια ιδιοφυΐα μέσα μας, ένα πανέξυπνο οργανισμό και εμείς πρέπει να στηρίξουμε τις σοφές του βιοχημικες διαδικασίες δίνοντας του την ποιότητα ζωής και διατροφής που χρειάζεται. Όπως είδαμε στις έρευνες πιο πάνω, ο οργανισμός μας αποσυντονίζεται στην προσπάθεια του να επαναφέρει την λειτουργία του στην κανονικότητα, που ανατρέπεται με χημικές ουσίες (όπως είναι τα τεχνητά γλυκαντικα) και με επεξεργασμένες και ανεπαρκείς τροφές, όπως για παράδειγμα τα επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί βασικά θρεπτικά στοιχεία όπως τα καλά λιπη. Αποσυντονίζεται επίσης όταν του στερούμε τον ύπνο, την κίνηση, τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.