
Πίσω από την παρόρμηση να τεμπελιάσουμε στο σπίτι καταβροχθίζοντας ένα κουτί σοκολατάκια ή να βγούμε έξω και να αναρριχηθούμε σε ένα επικίνδυνο βράχο φαίνεται να κρύβεται ένα πολύ σημαντικό σύστημα που έχουμε μέσα μας το Ενδοκανναβιννοειδές Σύστημα. Ας δούμε πιο κάτω πως λειτουργεί και πως μπορούμε να το ελέγξουμε μέσα από τον τρόπο ζωής και διατροφής μας.
Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα
Το Ενδοκανναβιννοειδές Σύστημα (ΕΚΣ) είναι ένα ‘πανταχού παρόν’ σύστημα σηματοδότησης μέσα στο σώμα μας που εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών διαδικασιών, όπως η ομοιόσταση και η αναπαραγωγή, αλλά και σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι φλεγμονές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ο ρόλος του ΕΚΣ μέσα στο σώμα είναι πολύπλοκος και υπάρχουν ακόμα πολλές γκρίζες ζώνες που πρέπει να ερευνηθούν.
Το ΕΚΣ ανακαλύφτηκε το 1964 και πήρε το όνομα του από το φυτό Cannabis sativa αφού κάποιες από τις κανναβινοειδείς ουσίες του φυτού, όπως η κύρια ψυχοδραστική ουσία Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), μιμούνται τις επιδράσεις των ενδογενών κανναβιννοειδών (αυτά που έχουμε μέσα στο σώμα μας) δεσμεύοντας τους ενδογενείς υποδοχείς κυρίως τους CB1και CB2.
Οι υποδοχείς CB1 ευρίσκονται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνώση, την κίνηση και τη συναισθηματική συμπεριφορά, και σε μικρότερη συγκέντρωση στην καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς, ήπαρ, πάγκρεας και αλλού και των υποδοχέων. Οι υποδοχείς CB2 ευρίσκονται κυρίως σε όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η σπλήνα, ο θύμος, οι αμυγδαλές και μυελός των οστών.
Το ΕΚΣ έχει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο μέσα στον οργανισμό ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, και στην ικανότητα των νευρώνων να αναγεννηθούν και να σχηματίσουν νέες συναπτικές συνδέσεις (συναπτική πλαστικότητα) και την αντίσταση σε ενδογενείς και εξωγενείς (περιβαλλοντικές) επιδράσεις. Αυτές οι ιδιότητες είναι που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μειώσει τις βλάβες που προκαλούν οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Πάρκινσον, η νόσος Αλζχάϊμερς.
Επίσης θεραπευτικά αποτελέσματα από τη δράση του ΕΚΣ φάνηκαν και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας, για πόνο, φλεγμονή, ανορεξία, επιληψία, σχιζοφρένεια καρδιαγγειακές διαταραχές, παχυσαρκία και άλλα. Το Ενδοκανναβινοειδές σύστημα συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της όρεξης και βουλιμίας, του πόνου, του άγχους, της ανάπτυξης των οστών, και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προφανώς το Ενδοκανναβιννοειδές Σύστημα μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αν και εν μέρει ακόμη άγνωστο, σύστημα που πρέπει να το διατηρούμε ενεργοποιημένο και σωστά ρυθμισμένο.
Για ένα υγιές Ενδοκανναβιννοειδές σύστημα
Τροφές που ενεργοποιούν το ΕΚΣ
- Εχινάκεια: Περιέχει τις ουσίες Ν-alkylamides που αντιδρούν με τον υποδοχέα CB2 του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μας. Η Εχινάκεια φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι αρθριτικά, ημικρανίες, άγχος
- Κόκκινες καυτές πιπεριές: Η capsaicin, η ουσία που τις κάνει «καυτές», προκαλεί την παραγωγή του κανναβινοειδούς anandamide το οποίο μέσω της δράσης του στον υποδοχέα κανναβινοειδών CB2, ελέγχει την όρεξη και καταστέλλει την βουλιμία. Επίσης ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού στα έντερα και την ισορροπία μεταξύ ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος
- Σοκολάτα και κακάο: Περιέχουν ουσίες που μιμούνται τα κανναβινοειδή ενεργοποιώντας τους υποδοχείς ή αυξάνοντας τα επίπεδα της ουσίας anandamide που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής και μας προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας, χαλάρωσης, και ευεξίας
- Μαύρο πιπέρι: περιέχει μεγάλη ποσότητα της ουσίας beta-caryophyllene το οποίο δρα σαν κανναβινοειδές στον υποδοχέα CB2. Έρευνες έδειξαν αντιφλεγμονώδη δράση σε αρθρίτιδα και οστεοπόρωση καθώς και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αντικαρκινικών φαρμάκων
- Δενδρολίβανο: Περιέχει επίσης την ουσία beta-caryophyllene την οποία έρευνες έδειξαν να έχει αντικαταθλιπτική και αγχολυτική επίδραση. Όταν συνδυασθεί με άλλα κανναβινοειδή μπορεί να βοηθήσει το έλκος του στομάχου.
Τρόπος ζωής που επηρεάζει αρνητικά το ΕΚΣ
- Υπερκατανάλωση αλκοόλ
- Στρες
- Κάπνισμα
- Καθιστική ζωή
- Χημικές ουσίες
- Φυτοφάρμακα
Κατηγορίες:ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.