
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetology & Metabolic Syndrome, έδειξε ότι η νόσος Αλζχάϊμερ συνδέεται και με τους πέντε δείκτες του Μεταβολικού Συνδρόμου -αυξημένα τριγλυκερίδια, υπέρταση, αυξημένη γλυκόζη, παχυσαρκία, και χαμηλή καλή χοληστερόλη (HDL).
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 84,144 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών με στόχο η σχέση του Μεταβολικού Συνδρόμου με την άνοια και στις δύο της μορφές- Νόσος Αλζχάϊμερς και Αγγειακή άνοια. Με βάση τα αποτελέσματα το μεταβολικό σύνδρομο φάνηκε να αυξάνει κατά έντεκα φορές τον κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου Αλζχάϊμερς. Από τους πέντε δείκτες που συνιστούν το Μεταβολικό Σύνδρομο-ψηλά τριγλυκερίδια, υπέρταση, αυξημένη γλυκόζη, κοιλιακή παχυσαρκία και χαμηλή καλή χοληστερόλη (HDL)- όλοι φάνηκαν να έχουν από μόνος του ο καθένας σύνδεση με την νόσο Αλζχάϊμερς. Με την Αγγειακή Άνοια φάνηκε σύνδεση μόνο με την αυξημένη γλυκόζη, με το κάπνισμα, και με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).
Ινσουλίνη, γλυκόζη και εγκέφαλος
Η αυξημένη γλυκόζη φαίνεται να κρατά τα σκήπτρα στην αιτιολογία της άνοιας. Είναι η μόνη που φάνηκε να συνδέεται και με τις δύο μορφές άνοιας την Νόσο Αλζχάϊμερς και την Αγγειακή Άνοια που είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας.
Μια από τις πρώτες έρευνες που έδειξαν αυτή τη σχέση, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine. Η έρευνα εξέτασε 35,264 κλινικές μετρήσεις γλυκόζης και 10,208 μετρήσεις γλυκοζυλιώμενης αιμοσφαιρίνης από 2067 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 76 έτη. Μετά από παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν 7 χρόνια φάνηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος διαβητικός για να εμφανίσει συμπτώματα άνοιας. Και μόνο με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και μαρασμού των γνωστικών λειτουργιών.
Όχι μόνο το πάγκρεας αλλά και ο εγκέφαλος παράγει ινσουλίνη!
Ο σύνδεση της ινσουλίνης με τη νόσο Αλζχάϊμερς είναι γνωστή στους επιστήμονες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφού έρευνες έδειξαν ότι η ινσουλίνη εμπλέκεται στην δημιουργία συναπτικών συνδέσεων στον εγκέφαλο ενώ η Αντίσταση στην Ινσουλίνη δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες παρεμποδίζοντας την δημιουργία μνήμης.
Από το 2005 το Αλζχάϊμερ είχε, συγκρατημένα, αναδειχθεί ως ο διαβήτης τύπου 3, όταν ερευνητές του Rhode Island Hospital and Brown Medical School ανακάλυψαν ότι, εκτός από το πάγκρεας, και ο εγκέφαλος παράγει ινσουλίνη, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου και την αποφυγή του μαρασμού της μνήμης.
Την σύνδεση της ινσουλίνης με το νευρικό σύστημα έδειξαν και ερευνητές του John Hopkins Department of Biology που ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη του νευρικού συστήματος που προωθεί την ανάπτυξη των νευρώνων (Nerve Growth Factor) διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας.
Προσοχή στη ζάχαρη…κρύβεται σχεδόν παντού!
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ σε όλες της τις μορφές και όλα όσα την περιέχουν: γλυκά, αναψυκτικά, γλυκίσματα, παγωτά, ζαχαρωτά, φρουκτόζη, πατάτες, χυμούς φρούτων, άσπρα δημητριακά, πολύ γλυκά φρούτα, έτοιμες σάλτσες, τροφές με τεχνητά γλυκαντικά κλπ,κλπ.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΜΥΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ. Η ζάχαρη δεν είναι μόνο εκεί όπου λέει ‘ζάχαρη’, και μην εμπιστεύεστε πάντα τα sugar-free. Η ζάχαρη έχει διάφορες μορφές και χιλια-δυό ονόματα μπορεί να είναι ακόμα και σε αλμυρά φαγητά, κονσέρβες, μπισκότα, ψωμιά, πίτσες, αλλαντικά, ζωμοί, και ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Όλοι οι υδατάνθρακες που τρώμε μεταβολίζονται σε γλυκόζη μέσα στο αίμα και όσο πιο απλοί είναι τόσο πιο γρήγορα ανεβάζουν την ζάχαρη. Απλοί υδατάνθρακες είναι τα άσπρα χωρίς φυτικές ίνες δημητριακά, ψωμιά, ζυμαρικά, οι πατάτες, τα σιρόπια κλπ.
ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ: Προσθέστε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπους, σπόρους και νιφάδες ινδοκάρυδου στα δημητριακά και ζυμαρικά για να καθυστερήσετε την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ευεργετική, ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα πιο γρήγορα και απότομα από αυτές που έχουν γάλα ή ξηρούς καρπούς, γιαυτό προτιμάτες αυτές, ιδιαίτερα για τα παιδιά.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Καταναλώνετε με μέτρο ακόμα και τροφές που θεωρούνται φυσικές και υγιεινές αλλά περιέχουν ζάχαρη, όπως το μέλι, το χαρουπόμελο, τα διάφορα σιρόπια, οι σταφίδες κλπ. Αν είστε σε προδιαβητική κατάσταση καλύτερα να τις αποφύγετε εντελώς.
ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ: Τρώτε 2-3 φρούτα την ημέρα όχι πολύ γλυκά, όχι πολύ ώριμα, και καλύτερα ολόκληρα, αν είναι δυνατόν με τη φλούδα. Προσοχή στους χυμούς φρούτων. Αν θέλετε να πιείτε λίγο χυμό φρούτου βάλτε τον σε ένα μεγάλο ποτήρι με όσο το δυνατό περισσότερο νερό. Προσοχή επίσης στα παστά φρούτα. Αν είστε σε προδιαβητική κατάσταση μη τα τρώτε καθόλου.
ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ: Κάποια μπαχαρικά, έχουν υπογλυκαιμική δράση και ενδυναμώνουν την δράση της ινσουλίνης, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τα στο φαγητό σας ελεύθερα. Παραδείγματα: το μαύρο πιπέρι, η κανέλλα, το τζίντζερ, τα γαρύφαλλα, η δάφνη, το Fenugreek, τα φύλλα curry, και ο κουρκουμάς (turmeric).
ΤΑ ΜΗΛΑ ΒΟΗΘΟΥΝ: Τα μήλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χρώμιο το οποίο ενδυναμώνει την δράση της ινσουλίνης γι’ αυτό προτιμάτε τα από τα άλλα φρούτα
ΚΕΤΟΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: Δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια Κετογενική Δίαιτα, η οποία θα σας βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να επαναφέρετε τα σωστά επίπεδα των δεικτών του Μεταβολικού Συνδρόμου. Δείτε λεπτομέρειες τι είναι η Κετογενική Δίαιτα και πως μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο απλή, προκαταρκτική τύπου-ΚΕΤΟ διατροφή

Κατηγορίες:ΑΛΖΧΑΪΜΕΡ, ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.