
Ερευνητές από το University of Michigan ανακάλυψαν ότι εννέα γνωστά φάρμακα, ανάμεσα τους και ένα διατροφοφάρμακο, ήδη εγκεκριμμένα που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να σκοτώσουν τον SARS-Cov-2 μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, και αναδημοσιεύτηκε από το ηλεκτρονικό ScienceDaily, εξέτασε 1,425 φαρμακευτικές ουσίες, ήδη εγκεκριμένες από την FDA. Από αυτές ξεχώρισαν εκατό τριάντα δύο, που είχαν επιβεβαιωμένη δραστηριότητα κατά του SARS, MERS, ή SARS-CoV-2 από τις οποίες οι δεκαεπτά, συμπεριλαμβανομένου και ενός διατροφικού συμπληρώματος, φάνηκαν αποτελεσματικές κατά της νόσου Covid-19 σε χαμηλές δόσεις κάτω του 1μΜ χωρίς να είναι κυτταροτοξικές.
Από τις δεκαεπτά ουσίες οι εννέα- amiodarone, lomitapide, ipratropium bromide, gilteritinib, fedratinib, clofazimine, remdesivir, S1RA, and lactoferrin– έδειξαν αντιική δραστηριότητα συγκεκριμμένα κατά του SARS-CoV-2 σε μοντέλο ανθρώπινου βρογχικού επιθηλίου (iAEC2s) που εμπλέκεται στην παθογένεια της νόσου Covid-19.
Ανάμεσα στα εννέα φάρμακα, ισχυρότερη δράση είχαν δύο διατροφικές ουσίες η λακτοφερίνη (lactoferrin) από βοοειδή και η ανθρώπινη λακτοφερίνη , και δύο φαρμακευτικές η S1RA και το Remdesivir. Να σημειωθεί ότι το Remdesivir, το οποίο είχε κατασκευαστεί για την θεραπεία του Ebola, πήρε πρόσφατα επείγουσα έγκριση από την FDA (US Food and Drug Administration) για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.
Λακτοφερίνη ένα ισχυρό διατροφικό όπλο, κατά της Covid-19
Σύμωνα με την πιο πάνω έρευνα, η λακτοφερίνη ήταν η πιο ευρέως αποτελεσματική ουσία που έδειξε μια, εξαρτώμενη από τη δόση, αναστολή του πολλαπλασιασμού του ιού SARS-CoV-2 στο επίπεδο εισόδου. Δηλαδή, η δράση της λακτοφερίνης αποτρέπει την προσκόλληση του SARS-CoV-2 κατά την είσοδο του, αλλά και την αντιγραφή του από τον μηχανισμό των κυττάρων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την διαφορά της δράσης της λακτοφερίνης με το Remdesivir το οποίο μπλοκάρει την μόλυνση σε ένα επόμενο στάδιο μετά την προσκόλληση του ιού.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η λακτοφερίνη εμποδίζει την προσκόλληση του ιού μέσω της εξουδετέρωσης των πρωτεογλυκανών θειικής ηπαρίνης. Επίσης σημαντικό εύρημα ήταν ότι η αντιική δράση της λακτοφερίνης διατηρήθηκε ακόμα και όταν αυτή προστέθηκε είτε μία είτε 24 ώρες μετά την μόλυνση και δεν προκάλεσε απώλεια της βιωσιμότητας των κυττάρων (μείωση του αριθμού τους). Οι ερευνητές απέκλεισαν και την πιθανότητα η δράση της λακτοφερίνης να οφείλεται στην ικανότητα που έχει να δεσμεύει το σίδηρο.
Που βρίσκεται η λακτοφερίνη
Η λακτοφερίνη είναι η δεύτερη σε αφθονία πρωτεΐνη στο μητρικό γάλα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πρωτόγαλα. Ευρίσκεται επίσης σε βλεννογόνους επιφάνειες, όπως σε δάκρυα, σάλιο, σπερματικό υγρό. Θεωρείται παράγοντας έμφυτης ανοσίας (innate immunity) αφού εμποδίζει την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας βακτηρίων, μυκήτων, ιών και παρασίτων, και μπορεί να έχει συνεργιστική δράση με τα αντιμυκητιασικά και τα προβιοτικά.
Η λακτοφερίνη, γνωστή και ως ‘κόκκινη πρωτεΐνη’, απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1960. Στην εντελώς απλή μορφή της έχει κόκκινο χρώμα. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα δεσμεύει και μεταφέρει τον σίδηρο, ενώ είναι γνωστή για τις αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες της. Χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα τρόφιμα, ποτά, διατροφικά συμπληρώματα, και σε βρεφικές τροφές. Επειδή η λακτοφερίνη στο μητρικό γάλα είναι πολύ περισσότερη από αυτή στα βοοειδή, πολλά βρεφικά γάλατα ενισχύονται με λακτοφερίνη για είναι πιο κοντά στο μητρικό. Η λακτοφερίνη στο γάλα της αγελάδας είναι συνήθως γύρω στα 100mg/L.
Η λακτοφερίνη Λόγω των ιδιοτήτων της σαν διατροφοφάρμακο προστίθεται επίσης σε λειτουργικές τροφές (functional foods), όπως το γιαούρτι το τυρί, ο ορός γάλακτος (whey) και άλλες τροφές με ζύμωση. Υπάρχει επίσης σε πρωτεϊνούχα σκευάσματα Λόγω της ιδιότητας της να δεσμεύει τον σίδηρο αποτρέπει την αλλοίωση των λιπιδίων στις τροφές και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research έδειξε ότι η φυσική λακτοφερίνη απέλευθερώνει αντιικά πεπτίδια κατα την διαδικασία πέψης, τα οποία αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων εντεροϊών μια ομάδα παθογόνων ιών που αναπαράγονται στο έντερο. Τροφές που περιέχουν την λακτοφερίνη μπορούν να θεωρηθούν ότι προστατεύουν από μολύνσεις εντεροϊών που δρουν πρωταρχικά στα έντερα.
Προσοχή: Πριν πάρετε οποιοδήποτε διατροφοφάρμακο είναι καλά να συμβουλεύεστε κάποιον Ειδικό Διατροφολόγο ή, αν παίρνετε άλλα φάρμακα, και τον θεράποντα ιατρό σας. Τα διατροφοφάρμακα δεν είναι πάντα εντελώς αθώα, μπορεί να σας δημιουργήσουν μεταβολικές ανισορροπίες, και άλλα προβλήματα ειδικά αν τα παίρνετε σε μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια
Κατηγορίες:ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.