ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Μετατρέψτε το καθημερινό πιάτο σας σε ένα ουράνιο τόξο για να μην πάθετε άνοια… και όχι μόνο

Έρευνα του American Academy of Neurology ανακάλυψε ότι μπορεί να έχουμε μέχρι και 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουμε άνοια με μόνο μισή μερίδα την ημέρα τροφές με φλαβόνες και ανθοκυανίνες. Η έρευνα εξέτασε την διατροφή σε φλαιβονοειδή 49,493 γυναικών μέσης ηλικίας 48 ετών και 27,842 ανδρών μέσης ηλικίας 51 ετών.

Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες διαφόρων τμημάτων των Harvard School of Public Health and Harvard Medical School, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 20 χρόνια. Για όλο αυτό το διάστημα υπολογίστηκε επανειλημμένα η περιεκτικότητα φλαιβονοειδών κάθε τροφής που καταναλώθηκε από τον καθένα συνολικά, καθώς και οι γνωστικές δυνατότητες του καθενός, όπως η δυνατότητα να θυμάται κάποιος πρόσφατα γεγονότα, απομνημόνευση μιας σύντομης λίστας αντικειμένων, κλπ. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η αξιολόγηση καταγράφει τα πρώτα προβλήματα μνήμης, όταν αυτή έχει επιδεινωθεί αρκετά για να γίνεται αντιληπτή από το άτομο, αλλά όχι αρκετά για να ανιχνεύονται σε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα φλαιβονοειδή (περίπου 600mg καθημερινά) φάνηκε ότι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, από αυτούς που κατανάλωναν τα λιγότερα φλαιβονοειδή (περίπου 150mg καθημερινά). Τα φλαιβονοειδη που κατανάλωναν ήταν από τροφές όπως πορτοκάλια, πιπεριές, σέλινο, γκρέιπφρουτ, μήλα και αχλάδια.

Εξέταση του κινδύνου άνοιας με καθένα από τα φλαιβονοειδή βρήκε ότι οι φλαβόνες που υπάρχουν σε κάποια μπαχαρικά και στα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα είχαν και τις ισχυρότερες προστατευτικές ιδιότητες. Ο κίνδυνος άνοιας με αυτές τις τροφές φάνηκε χαμηλότερος κατά 38% ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με 3 έως 4 χρόνια μικρότερη ηλικία.

Το κάθε χρώμα κρύβει διαφορετικά διατροφοφάρμακα

Η πιο πάνω έρευνα έρχεται να προσθέσει σε ένα μεγάλο όγκο έρευνας που δείχνει ότι τα χρώματα στις τροφές δεν είναι απλά και μόνο χρώματα. Κάθε χρώμα κρύβει σημαντικά διατροφοφάρμακα (nutraceuticals) που του δίνουν και το ανάλογο χρώμα. Αυτά τα διατροφοφάρμακα μας προστατεύουν από σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες και αν δεν έχουμε ποικιλία στην διατροφή μας και τρώμε συστηματικά τα ίδια φαγητά και τις ίδιες σαλάτες τότε έχουμε πρόβλημα.

Για παράδειγμα…

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Λυκοπένιο: ένα πραγματικά θαυματουργό φυτοφάρμακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και κάποιων καρκίνων. Το λυκοπένιο είναι, μεταξύ άλλων, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιυπερτασικό, αντιαιμοπεταλιακό, αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες. Προσφέρει επίσης κάποια προστασία από αθηροσκλήρωση στους καπνιστές.

Βρίσκουμε το λυκοπένιο σε κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, καρπούζι, κόκκινα γκρέιπφρουτ, βερίκοκκα και γκουάβα. Η περιεκτικότητα των τροφών σε λυκοπένιο αυξάνεται με την ωρίμανση τους και την ένταση του κόκκινου χρώματος,. Η βιοθιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται με κάποιες μορφές επεξεργασίας, όπως το ψήσιμο (ντομάτα).

Ανθοκυανίνες: δίνουν χρώμα κόκκινο, σκούρο μπλέ, μαύρο, ροζ και μοβ στις τροφές. Ερευνητές του University of Eastern Finland βρήκαν ότι μια ανθοκυανίνη, η κυανιδίνη, που βρίσκεται σε αφθονία στα άγρια μύρτιλα, το φραγκοστάφυλο και τα lingonberries αύξησε τα επίπεδα του ενζύμου σιρτουίνη 6 (SIRT6) σε κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης μείωσε την έκφραση των καρκινικών γονιδίων Twist1 και GLUT1, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την έκφραση του γονιδίου FoXO3 που καταστέλλει τους καρκινικούς όγκους. Οι ανθοκυανίνες επίσης πιστεύεται ότι βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς και γενικά όλου του σώματος

Βρίσκουμε τις κόκκινες ανθοκυανίνες στις ντομάτες, κόκκινα μήλα, κεράσια, φράουλες, ρόδια, καρπούζι, ραπανάκια κλπ

ΚΙΤΡΙΝΟ/ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Καροτενοειδή: μετατρέπονται σε βιτ.Α για υγιή όραση, ισχυρό ανοσοποιητικό, υγιές δέρμα και οστά. Τα βρίσκουμε σε πολλές τροφές με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα όπως καρότα, βερίκοκα, μάνγκο, ροδάκινα, κολοκύθα, καλαμπόκι, λεμόνια, κίτρινες πιπεριές, πεπόνι, τουρμέρικ.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Χλωροφύλλη και Λουτεΐνη: δουλεύουν συνεργιστικά με άλλες βιταμίνες για την υγεία των ματιών, όπως μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Τις βρίσκουμε στα μπρόκολα, kale, λάχανο, kiwi, πράσινα μήλα και σταφύλια, λάϊμ, αβοκάντο, σπανάκι, κλπ

ΣΚΟΥΡΟ ΜΠΛΕ/ΙΩΔΕΣ

Ανθοκυανίνες: Ισχυρό προστατευτικό των κυττάρων, αντιθρομβωτικό, βοηθά στην διατήρηση υγιούς πίεσης του αίματος, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενισχύει την μνήμη στα γηρατειά, και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Βρισκουμε τις μπλε/μωβ ανθοκυανίνες στα blueberries, blackberries, μελιτζάνες, μπλε σταφύλια, μπλέ σύκα, δαμάσκηνα κλπ

ΑΣΠΡΟ

Anthocyanins, allicin: Βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερόλης και της πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και καρδιοπάθειας. Τα βρίσκουμε στις μπανάνες, σκόρδα, μανιτάρια, κρεμμύδια, λαχανικά ρίζες με άσπρο χρώμα

Σημαντικό να θυμάστε..

Η διατροφή δεν γίνεται ευεργετική με το να τρώμε σωστά για λίγες μέρες ή/και εβδομάδες. Για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να εντάξουμε τα στοιχεία αυτά συστηματικά στην ζωή μας. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε ποικιλία τροφών από διαφορετικά είδη και σε διαφορετικά χρώματα. Να τρώμε πολύχρωμες σαλάτες και όχι αυτά που μας αρέσουν συνεχώς.

Μιλούμε βέβαια για φυσικά χρώματα όπως τα βρίσκουμε σε τροφές φυσικές και καθαρές από πρόσθετες χημικές ουσίες και χρώματα. Διότι στην αλυσίδα της διατροφής πολύ συχνά προστίθενται ουσίες κατα την διάρκεια της παραγωγής, ωρίμανσης και συσκευασίας των τροφών.

δείχνει ότι άτομα που η διατροφή τους περιλαμβάνει τουλάχιστον μισή μερίδα την ημέρα με τροφές πλούσιες σε φλαιβονοειδή όπως φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές και μήλα μπορεί να έχουν ένα 20% λιγότερο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών (όπως η άνοια και η νόσος Αλζχάϊμερς)

Συγκεκριμμένα φλαιβονοειδή και κίνδυνος άνοιας

  • Φλαβόνες: πιπεριές (περίπου 5μγ / 100 γραμμάρια)
  • Ανθοκυανίνες: Βρίσκονται στα blueberries, τα blackberries, και τα κεράσια. Σχετίστηκαν με 24% μικρότερο κίνδυνο άνοιας
  • Φράουλες έχουν περίπου 180mg/100 γραμμάρια φλαιβονοειδή
  • Μήλα: περίπου 113 mg/100 γραμμάρια φλαιβονοειδή
  • Blueberries: περίπουε 164mg ανθοκυανίνες/100 γραμμάρια