ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγιεινά προγεύματα: Σπιτικό μούσλι για ενέργεια, μυαλό, ανοσοποιητικό

Ένα μεγάλο ποτήρι χυμό με λαχανικά και βότανα και ένα μπολ σπιτικό μούσλι που θα το φτιάξετε μόνοι σας, σας δίνει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεστε για ενέργεια, καθαρό και αποδοτικό μυαλό, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αντίσταση του οργανισμού στις ιώσεις και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

Πρόγευμα σπιτικό μούσλι

  • Πριν το πρόγευμα πιείτε να μεγάλο ποτήρι χυμό από διάφορα λαχανικά ωμό παντζάρι, καρότο, αγγούρι, σέλινο, ένα φύλο kale, ένα κλωναράκι μαϊντανό, και ότι άλλο λαχανικό σας αρέσει. Προσθέστε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά, όπως δυόσμο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο για να βοηθήσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
  • Ακολούθως ετοιμάστε ένα σπιτικό Μούσλι στο οποίο θα αναμείξετε ότι σας αρέσει από τα πιο κάτω για να γεμίσετε ένα μπολ προγεύματος
    • 2 κουταλιές νιφάδες βρώμης τις οποίες βάζετε να φουσκώσουν σε ένα μπολ με νερό από το προηγούμενο βράδυ.
    • Μια κουταλιά σπόρους: Ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, chia seeds, μαύρο σουσάμι κλπ.
    • Μια μεγάλη κουταλιά λιναρόσπορο (καλύτερα φρεσκοαλεσμένο)
    • Μια κουταλιά νιφάδες ινδοκάρυδου
    • Μια κουταλιά κομμένα παστά φρούτα: σύκα, βερίκοκκα, σταφίδες, σμέουρα, blueberries, cranberries, κλπ.
    • 2 Brazil nuts
    • Μια κουταλιά pops ή flakes φαγόπυρου
    • 6 αμύγδαλα
    • Προσθέστε γάλα ρυζιού, βρώμης, αμυγδάλου, ή όποιο άλλο φυτικό γάλα σας αρέσει.
    • Αν προτιμάτε βάλτε μια κουταλιά χαρουπόμελο και βάλτε λιγότερα παστά φρούτα (ή καθόλου) για να μη γίνει πολύ γλυκό το μούσλι σας.
    • Ραντίστε με λίγη κανέλα (καλύτερα Κεϋλάνης)

Χρήσιμες συμβουλές

Χυμός λαχανικών: βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει για να κάνετε διαφορετικούς χυμούς κάθε μέρα με διαφορετικά χρώματα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πλένετε καλά τα λαχανικά ρίζες όπως το παντζάρι, και το καρότο. Το χώμα είναι γεμάτο φυτοφάρμακα. Αν μπορείτε αγοράζετε βιολογικά παντζάρια και καρότα. Το ελαιόλαδο χρειάζεται για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,Ε,Δ,Κ και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νιφάδες βρώμης: η βρώμη καθαρίζει τις αρτηρίες από τα αθηρώματα, στηρίζει το ορμονικό σύστημα και βοηθά την λειτουργία του εντέρου. Αλλά πρέπει να την φουσκώνετε από το βράδυ. Αν ξεχάσατε να το κάνετε, μπορείτε να τη βράσετε για μερικά λεπτά μέσα σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Υπάρχουν επίσης στα καταστήματα υγιεινής διατροφής καθαρές γκρανόλες ψημένης βρώμης χωρίς ζάχαρη και χημικά πρόσθετα.

Λιναρόσπορος: Είναι πλούσια πηγή Ομέγα-3 λιπαρών οξέων και περίεχει στοιχεία που βοηθούν σημαντικά τη λειτουργία των εντέρων. Για να πάρετε τα θεραπευτικά του στοιχεία χωρίς να οξειδωθούν (π.χ. Ομεγα-3) είναι καλύτερα να τον αλέθετε αμέσως πριν τον φάτε. Πλένετε προσεκτικά με μια μικρή βούρτσα, ζεστό νερό και σαπουνι τον μύλο που τον αλέσατε για μην μείνουν υπολείμματα που οξειδώνονται ταχύτατα με την έκθεση τους στο φως.

Γάλα σόγιας. Προσοχή μπορεί να είναι από μεταλλαγμένη σόγια. Υπάρχουν στην αγορά πολλά άλλα φυτικά γάλατα αλλά αν επιμένετε στη σόγια, διαλέγετε καλύτερα βιολογικό γάλα σόγιας. Γενικά μην το παρακάνετε με τη σόγια. Μισό ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό

Προσοχή στην κανέλα. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι η αυθεντική κανέλα. Δυστυχώς αποτελεί κοινή πρακτική σε κάποιες χώρες παραγωγής κανέλας όπως η Ινδία, ή νόθευση της κανέλλας με Κάσια. Η Κάσια περιέχει μια τοξική ουσία την κουμαρίνη. Δείτε εδώ

Παστά φρούτα: Μη τρώτε συχνα αυτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα σύκα και οι σταφίδες. Ιδιαίτερα αν έχετε πρόβλημα διαβήτη ή αντίστασης στην Ινσουλίνη ή παχυσαρκία αφαιρέστε τα εντελώς. Γενικά προτιμάτε τα πιο ξινά φρούτα όπως τα μούρα (σμέουρα, coji berries, blueberries)