
Ερευνητές εντοπίζουν τα αίτια της Νόσου Πάρκινσον στον τρόπο ζωής και διατροφής και προτείνουν κάποιες ριζικές αλλαγές που φάνηκαν αποτελεσματικές στον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας και στη βελτίωση των νευροεκφυλιστικών διαταραχών που προκαλεί.
Η νόσος Πάρκινσον είναι σήμερα η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Θεωρείται από τους επιστήμονες ως μια ανίατη νευροεκφυλιστική διαταραχή με παθολογικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και συσσώρευση alpha-synuclein.
Τα αίτια της νόσου
Τα αίτια και οι μηχανισμοί που οδηγούν στην νόσο δεν έχουν ακόμη πλήρως εξερευνηθεί, όμως πολλές έρευνες την έχουν συνδέσει με το οξειδωτικό στρες, την παχυσαρκία, το πάχος της δερματικής πτυχής του τρικεφάλου, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την αντισταση στην ινσουλίνη.
Αρκετοί ερευνητές δακτυλοδείχνουν το οξειδωτικό στρες, που μεταξύ άλλων αυξάνει την διαπερατότητα των μεμβανών των κυττάρων και διαταράσσει την ισορροπία (homeostasis) του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα. Το ασβέστιο δεν πάει μόνο στα οστά μας όπως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει. Ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό δουλεύει μέσα στο κύταρο και έχει σημαντικό ρόλο στη διαβίβαση μηνυμάτων του νευρικού συστήματος
Γενικά το οξειδωτικό στρες δημιουργεί όλες τις συνθήκες που παρεμποδίζουν την μετάδοση των ηλεκτρικών μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων. Μια σημαντική πηγή οξειδωτικού στρες που έχει φανεί από πολλές έρευνες είναι τα φυτοφάρμακα. Η νόσος Πάρκινσον έχει συνδεθεί με τους ψεκασμούς εντομοκτόνων από πολλούς ερευνητές και είναι μεγάλο το ποσοστό των γεωργών που ασχολούνται στην συμβατική γεωργία, όπου γίνονται τακτικοί ψεκασμοί, που υποφέρουν με αυτή τη νόσο.
Κετογενική Δίαιτα
Η Κετογενική Δίαιτα φάνηκε από διάφορες κλινικές μελέτες να βελτιώνει αρκετά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον με βάση την Ενιαία Κλίμακα Αξιολόγησης της Νόσου Πάρκινσον. Μια από αυτές τις μελέτες, δοκίμασε την Κετογενική Δίαιτα (με αναλογία 4:1, λίπη:υδατάνθρακες) σε ασθενείς με τη νόσο για 28 ημέρες και έδειξε βελτιωση στα κινητικά συμπτώματα, στη διάθεση και στο επίπεδο ενέργειας .
Άλλη μελέτη εφάρμοσε την Κετογενική Δίαιτα σε ασθενείς με τη Νόσο Πάρκινσον για 8 εβδομάδες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μια δόθηκε κετογενική διατροφή με ψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες για 8 εβδομάδες και στην άλλη διατροφή με χαμηλά λιπαρά και ψηλούς υδατάνθρακες. Η πρώτη ομάδα με τα ψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες έδειξε σημαντική βελτίωση, ιδιαίτερα σε μη κινητικά συμπτώματα της νόσου καθώς και στις εμπειρίες καθημερινής ρουτίνας, σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα.
Δείτε εδώ περισσότερα για την Κετογενική Δίαιτα
Διαλειμματική Νηστεία
Ερευνητές του τμήματος νευρολογίας της Mayo Clinic προτείνουν την Διαλειμματική Νηστεία για ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον χωρίς κανένα περιορισμό στο είδος των τροφών, παρόλο που συστήνουν ποιοτική διατροφή και αποφυγή κορεσμένων λιπών και απλών υδατανθράκων. Η διαρκεια νηστείας καθορίζεται σε περίπου 16-18 ώρες στη διάρκεια του 24-ώρου. Εναλλακτικά ένα ολόκληρο 24-ωρο νηστεία και ένα 24-ωρο κανονική διατροφή.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ageing Research Reviews η Διαλειμματική Νηστεία φάνηκε από διάφορες έρευνες να βελτιώνει ένα μεγάλο φάσμα ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια, παχυσαρκία καρκίνος, και νευρολογικές νόσοι όπως Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσονς και εγκεφαλικά.
Τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα είδος νηστείας με διαλείμματα. Για παράδειγμα μια μέρα τρώμε και μια μένουμε νηστικοί. Ή, πιο εύκολο, τρώμε κάποιες ώρες του 24ωρου και μένουμε εντελώς νηστικοί τις υπόλοιπες. Ένα καλό παράδειγμα είναι να τρώμε μέσα σε ένα διάστημα 8-10 ώρες και τις υπόλοιπες 14-16 ώρες να μην τρώμε τίποτε εκτός από νερό. Δείτε περισσότερα για τη Διαλειμματική Νηστεία εδώ
Και…

Όταν λέμε νηστεία εννοούμε ότι μένουμε νηστικοί εντελώς! Δεν ψάχνουμε διάφορα ‘νηστήσιμα’ καλούδια για να έχουμε συνεχώς το στομάχι μας γεμάτο!
Κατηγορίες:ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.