ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν παχαίνει το αβοκάντο! Βάλτε το συστηματικά στη διατροφή σας έχει πολλά θετικά στην υγεία και στο βάρος!

Αρκετοί ερευνητές δείχνουν να μη συμφωνούν με τη θεωρία ότι το αβοκάντο παχαίνει. Αντίθετα φαίνεται να επηρεάζει θετικά τις ορμόνες τις όρεξης και το λίπος στο σώμα μας. Ερευνητές βρήκαν θετική επίδραση στο λίπος του σώματος και στις ορμόνες της όρεξης.

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition ανακάλυψε ότι ένα αβοκάντο την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε το κοιλιακό σπλαχνικό λίπος σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές του University of Illinois ο στόχος τους δεν ήταν το χάσιμο βάρους αλλά η επίδραση που έχει η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο στη διανομή του λίπους στο σώμα.

Η θέση του λίπους στο σώμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Naiman Khan, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Στην κοιλιά υπάρχουν δύο είδη λίπους: Το υποδόριο λίπος που είναι ακρβώς κάτω από το δέρμα και το βαθύτερο λίπος, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Άτομα με ψηλότερη αναλογία σε σπλαχνικό λίπος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες που έτρωγαν τα ίδια γεύματα με τις ίδιες θερμίδες με τη διαφορά ότι η μία ομάδα είχε αβοκάντο σε ένα γεύμα της ημέρας. Αυτό που άλλαξε στις γυναίκες, με τη συστηματική κατανάλωση αβοκάντο, ήταν η αναλογία του σπλαχνικού (βαθύτερου) λίπους με το υποδόριο (επιφανειακό) λίπος

Σε προηγούμενη έρευνα φάνηκε ότι αν στο γεύμα αντικαταστήσουμε τους υδατάνθρακες με ένα αβοκάντο χορταίνουμε περισσότερο και οι ώρες που περνούν μέχρι να ξαναπεινάσουμε είναι περισσότερες. Άλλες διαφορές που παρατήρησαν οι ερευνητές, με την προσθήκη του αβοκάντο, ήταν λιγότερη κούραση μετά γεύμα και σημαντικές θετικές αλλαγές στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη όπως η ινσουλίνη, η γκρελίνη, η PYY. Η συγκέντρωση της ινσουλίνης ήταν κατά 31% χαμηλότερη μετά το γεύμα με αβοκάντο σε σύγκριση με το γεύμα με υδατάνθρακες. Η Γκρελίνη είχε 35% μεγαλύτερη μείωση μετά το γεύμα με αβοκάντο σε σύγκριση με το γεύμα με υδατάνθρακες.

Αντί λοιπόν να τρώμε με το ψάρι ή το κρέας μας ψωμί, πατάτες, ρύζι, και άλλους απλούς υδατάνθρακες ας βάλουμε μισό αβοκάντο.

ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

  • Στο σάντουιτς: Λιώστε με ένα πηρούνι το αβοκάντο και αλείψτε τις φέτες του ψωμιού αντί για βούτυρο.
  • Στη σαλάτα κάνει τέλειο συνδυασμό με μαρούλι πράσινο ή κόκκινο, ραπανάκι, ντομάτα, λίγη κόκκινη πιπεριά, και μερικά ωμά κάσιους. Ετοιμάστε μια σάλτσα με ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, ένα κουταλάκι μουστάρδα, μια πρέζα μαύρο πιπέρι τριμμένο, και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων (αν το προτιμάτε). Βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπουκαλάκι, κλείστε το και ανακινήστε το δυνατά να ανακατωθούν καλά και περιχύστε την σαλάτα.
  • Αβοκάντο dip: Λιώστε ένα αβοκάντο και ανακατέψτε το με γιαούρτι, προσθέστε λίγο σκόρδο, μαύρο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι