ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Τι κοινό έχουν τα νεράντζια με την μπύρα που μας ‘ανεβάζει’;

Κάποια φαγητά και ποτά μας ‘ανεβάζουν’ και μας κάνουν ευδιάθετους εξαιτίας κάποιων ουσιών που περιέχουν και που ενεργοποιούν νευροδιαβιβαστές στο Κέντρο Ανταμοιβής του Εγκεφάλου μας. Μια από αυτές τις ουσίες είναι η χορδενίνη (hordenine), ένα αλκαλοειδές που το βρίσκουμε σε μερικά μόνο φυτά αλλά σε μεγάλες ποσότητες στο κριθάρι (και τη βύνη της μπύρας ) και στα νεράντζια, γνωστά και ως κιτρόμηλα, (bitter orange).

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, η χορδενίνη φάνηκε να ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης, που βρίσκεται στο Κέντρο Ανταμοιβής του Εγκεφαλου. Αυτό είναι ένα κέντρο επιβράβευσης στον εγκέφαλο των ανθρώπων και των ζώων που συνδέεται με την ευχαρίστηση, την ευφορία και την ικανοποίηση.

Πέραν των πιο πάνω η χορδενίνη φαίνεται να διεγείρει την έκκριση των νευροδιαβιβαστών ορμονών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη που μεταξύ άλλων αυξάνουν την συγκέντρωση και ενεργοποιούν την αντίδραση «πάλη ή φυγή» (fight or flight). Επίσης έρευνες έδειξαν ότι η χορδενίνη προκαλεί μείωση της παραγωγής της μελανίνης κατά 30% κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα ατόμων που παρουσιάζουν πολλά καφέ σημάδια στο δέρμα.

Το όνομα της η χορδενίνη το πήρε πολλά χρόνια πριν από τους εκπαιδευτές αλόγων που την έβαζαν στο φαγητό των αλόγων κούρσας για να αυξήσουν την απόδοση τους