ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μήπως εκνευρίζεστε με τα σπυράκια ακμής; Κι όμως αυτό δείχνει ότι δεν θα γεράσετε σύντομα!!

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα πιθανό όφελος από την ακμή: την προστασία από τη γήρανση του δέρματος! Τη σχέση ακμής και γήρανσης την έχουν εντοπίσει και πολλοί δερματολόγοι στο παρελθόν οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν το βαθύτερο αίτιο, διαπίστωσαν ότι άτομα που πάσχουν με ακμή έχουν βραδύτερη γήρανση και φθορά του δέρματος όπως, καθυστέρηση στην εμφάνιση ρυτίδων και αραίωσης (thinning) του δέρματος.


Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, μέσα από μια σειρά μελετών φάνηκε η βαθύτερη αιτία της σχέσης ακμής και καθυστέρησης της γήρανσης που ευρίσκεται μέσα στα χρωμοσώματα και συγκεκριμένα το άκρο τους που ονομάζεται τελομερές. Όπως φάνηκε, άτομα που πάσχουν από ακμή έχουν μεγαλύτερο μήκος τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια ενώ μια διαδικασία (p53 pathway) που ρυθμίζει τον θάνατο των κυττάρων μας εκφράζεται λιγότερο στους πάσχοντες από ακμή.

Σχετικά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2009 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία ή την Ιατρική σε τρεις επιστήμονες που βρήκαν την λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στη βιολογία. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ορθή και πλήρης αντιγραφή των χρωμοσωμάτων και η προστασία τους κατά την κυτταρική διαίρεση στηρίζεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων-τα τελομερή– και ένα ένζυμο που τα σχηματίζει- το telomerase.

Ο καθοριστικός ρόλος των τελομερών στο πότε θα γεράσουμε έχει φανεί από πολλές έρευνες. Τα τελομερή ευρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων του DNA των κυττάρων και έχουν τον ζωτικό ρόλο να προστατεύουν το γονιδίωμα διατηρώντας άθικτες τις πληροφορίες που περιέχει. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή κονταίνουν σταδιακά, κάθε φορά που διαιρούνται τα κύτταρα μας, και αυτή  είναι βασική διαδικασία της γήρανσης.