ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Δίαιτα MIND: Καθυστερεί τον εκφυλισμό των νεύρων και τη παρακμή του εγκεφάλου.

Η Δίαιτα MIND είναι μια θεραπευτική δίαιτα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και να καθυστερήσει την γεροντική άνοια. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι η Δίαιτα MIND μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό και να προλάβει την εμφάνιση των φοβερών νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως, η Νόσος Αλτσχάϊμερ, η Νόσος Πάρκινσον, η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS-Amyotrophic Lateral Sclerosis), και άλλες Νόσοι του Κινητικού Νευρώνα (Motor Neuron Diseases).

Ερευνητές από το University of Lodz αναφέρονται σε όγκο έρευνας που στηρίζει την Δίαιτα MIND για βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και για επιβράδυνση της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η ομάδα επιστημόνων από το Rush University και το Harvard School of Public Health που σχεδίασε τη δίαιτα MIND το 2015 βρήκε ότι αυτή η δίαιτα προκάλεσε σημαντική επιβράδυνση στην γνωστική παρακμή σε όλους τους τομείς, ισοδύναμη με περίπου 7.5 χρόνια νεότερη ηλικία. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό που ακολούθησαν την δίαιτα MIND, και παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για περίπου 6 χρονια, έδειξαν σημαντική βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες και στην ταχύτητα αντίληψης και λιγότερη πτώση της σημασιολογικής μνήμης (ικανότητα αποθήκευσης και ανάκτησης γνώσεων γενικά)

Η εφεύρεση της Δίαιτας MIND

Το 2015 μια ομάδα επιστημόνων από το Rush University και το Harvard School of Public Health σχεδίασαν την Δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Decline) για να επιβραδύνουν την γνωστική παρακμή, γνωστή ως γεροντική άνοια, που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας, συνδυάζοντας δύο γνωστές θεραπευτικές δίαιτες που έχουν αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες ως νευροπροστατευτικές.

Στο σχεδιασμό της Δίαιτας MIND οι ερευνητές έλαβαν υπόψη, από κάθε μια από τις δύο δίαιτες, εκείνα τα συστατικά για τα οποία έρευνες απέδειξαν ότι είναι νευροπροστατευτικά και βελτιώνουν της γνωστικές λειτουργίες κατά περίπου 4.7 χρόνια. Οι δύο δίαιτες που συνδυάστηκαν είναι :

 1. Η Μεσογειακή Δίαιτα; Υψηλή κατανάλωση από λαχανικά, ψάρι, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ολικής άλεσης δημητριακά. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.
 2. Η Δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension): Διαιτητικές προσεγγίσεις για την πρόληψη της Υπέρτασης. Η δίαιτα DASH χρησιμοποιείται συχνά σε καρδιαγγειακέςκαι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις λόγω υπέρτασης.

Τα 10 θεραπευτικά συστατικά της Δίαιτας MIND

 1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 2. Άλλα λαχανικά
 3. Ξηροί καρποί
 4. Μούρα-φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα
 5. Όσπρια
 6. Δημητριακά ολικής
 7. Θαλασσινά
 8. Ελαιόλαδο
 9. Κοτόπουλο
 10. Κρασί

Ιδιαίτερα ισχυρά ευρήματα για την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών ασθενών φάνηκαν για κάποιες από της πιο πάνω τροφές. Για παράδειγμα…

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων την εβδομάδα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, kale) και μούρα βελτιώνει σημαντικά την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο φάνηκε να προλαμβάνει το εγκεφαλικό. Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου έχουν γύρω στα 73% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου ελαιόλαδο. Επίσης σε μεγάλες ποσότητες, το ελαιόλαδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Φάνηκε επίσης αποτελεσματικό στη διατήρηρη ψηλού επιπέδου γνωστικών λειτουργιών

Η διατροφή με πολλά αγνά καλής ποιότητας λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, φάνηκε πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της άνοιας σε σύγκριση με διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το σύνολο της Δίαιτας έχει την πραγματική ωφέλεια στην επιβράδυνση της παρακμής των γνωστικών λειτουργιών και όχι το καθένα μόνο του από τα συστατικά της.

Μέτρο στο κρέας, γαλακτοκομικά, πατάτες, στα πολλά φρούτα, και στα ζυμαρικά/γλυκά

Οι έρευνες δεν στηρίζουν την ψηλή κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, γλυκών, πατάτων, γλυκισμάτων, ζυμαρικών, και fast foods. Ούτε τα πολλά φρούτα ούτε οι πατάτες.

Συμπερασματικά

Μην φοβάστε τα αγνά φυσικά λίπη: Σας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες φτάνει να είναι αγνά και φυσικά. Ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, φρέσκοι και ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ινδοκάρυδο, ελιές, αυγά, βούτυρο κακάο. Προσοχή από τα βιομηχανοποιημένα και κατασκευασμένα λίπη (μαργαρίνες και σπορέλαια).

Μην το παρακάνετε με τα φρούτα: 2-3 φρούτα την ημέρα είναι υπεραρκετά. Τα φρούτα περιέχουν αρκετή ζάχαρη και ιδιαίτερα φρουκτόζη, η οποία διεγείρει την παραγωγή λίπους στο συκώτι. Και προτιμάτε τους χυμούς λαχανικών αντι φρούτων.

Τα γαλακτοκομικά: Προτιμάτε αυτά με μεγάλη ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ και λίγο (λίγο!) καλής ποιότητας τυρί.

Δημητριακά ολικής: Τρώτε πιο συχνά αυτά που δεν έχουν γλουτένη, όπως βρώμη, φαγόπυρο, κινόα. Αν θέλετε να φάτε σιτάρι, προτιμάτε το Ζέας.