ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Πως να προλάβετε την παχυσαρκία και τον διαβήτη 2. Ορμόνη Γαλανίνη και διατροφή

Παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μια πρωτοφανής αύξηση των μεταβολικών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Το ορμονικό σύστημα, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των διαταραχών, φαίνεται από έρευνες να επηρεάζεται σοβαρά από τον τρόπο ζωής και διατροφής μας.

Γαλανίνη (Galanin): Η ορμόνη της μεγάλης ορεξης

Ανάμεσα στις ορμόνες που σχετίζονται με τις μεταβολικες ασθένειες, μια ορμόνη, η γαλανίνη, φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη 2. Επίσης έρευνες συνδέουν την δράση του συστήματος της γαλανίνης και με πολλές ασθένειες που επέρχονται με την γήρανση όπως η νόσος Αλζχάϊμερς, καθως και με κατάθλιψη.

Η γαλανίνη έχει την ιδιότητα να ανοίγει την όρεξη και να διεγείρει την αυξημένη πρόσληψη τροφής. Όσο πιο ψηλά τα επίπεδα γαλανίνης στον οργανισμό τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να παχύνουμε τρώγοντας περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Η γαλανίνη εκκρίνεται από τον Υποθάλαμο και είναι ευρέως διανεμημένη στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα καθώς και στο νευρικό σύστημα του γαστρεντερικού. Η δράση της μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύπλευρη και εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητη

Γαλανίνη και χημικά στη διατροφή

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νευρικές δομές στο εντερικό νευρικό σύστημα που περιέχουν γαλανίνη αυξάνονται από μια χημική ουσία που υπάρχει σχεδόν παντού στη ζωή μας. Είναι η γνωστή μας BPA-Bisphenol-A, (στα ελληνικά Δισφαινόλη Α) . Ανησυχία για την BPA υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα από τις αρχές του περασμένου αιώνα (δεκαετία 1930). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η BPA είναι ανάμεσα στις χημικές ουσίες με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής παγκόσμια.

Η BPA γενικά στρεβλώνει τη δραστηριότητα πολλών εσωτερικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του νευρικού, αναπαραγωγικού, του ουροποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Πληθώρα ερευνών έδειξαν ότι η BPA μιμείται τις ορμόνες μας, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα. Επηρέαζει επίσης το εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο ευρίσκεται σε όλο το τοίχωμα του γαστρεντερικού, από τον οισοφάγο μέχρι το ορθό.

Η Δισφαινόλη-Α (BPA) είναι…πανταχού παρούσα στη ζωή μας

Σίγουρα θα σας έχει τύχει κάπου να δείτε να πωλούνται πλαστικά BPA-FREE, δηλαδή χωρίς Δισφαινόλη-Α. Ο παγκόσμιος σάλος εναντίον της BPA τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε πολλές εταιρείες να κατασκευάσουν πλαστικά BPA-FREE, ιδιαίτερα αυτά που απευθύνονται σε βρεφη.

Κάποιες χώρες έχουν απαγορεύσει την BPA σε βρεφικά μπιμπερό και άλλα σκεύη ακριβώς διότι έχει φανεί από αμέτρητες έρευνες ότι η BPA μιμείται τις ορμόνες μας όταν εισέλθει μέσα στον οργανισμό προκαλώντας σωρό προβλημάτων.

Εκτός από τη παχυσαρκία, έρευνες έχουν συνδέσει την BPA με ενδοκρινικούς καρκίνους, όπως καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες. Επίσης άλλες έρευνες έδειξαν ορμονικές διαταραχές σε εφήβους καθώς και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλζχάϊμερς. Κάποιες έρευνες έδειξαν σχέση με ενδομητρίτιδα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Environmental Health Perspectives η BPA ανιχνεύεται στα ούρα του 93% των Αμερικανών πολιτών άνω των έξι ετών με τα παιδιά να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από τους ενήλικες. Επίσης BPA έχει βρεθεί στα ούρα εγκύων καθώς και σε νεογέννητα βρέφη. Βρέθηκε επίσης στο σάλιο ατόμων μία ώρα μετά από οδοντιατρική θεραπεία.

Ας δούμε πιο κάτω παραδείγματα που έχει βρεθεί από έρευνες η Δισφαινόλη-Α. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος

  • Πλαστικά: δοχεία φαγητών και ποτών, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, παιχνίδια, έπιπλα,
  • Πλαστικά μπουκάλια νερού και άλλων ποτών
  • Ιατρικές συσκευές
  • Συσκευασίες των τροφίμων
  • Στο εσωτερικό τοίχωμα των κονσέρβων τροφίμων και ποτών
  • Στα πώματα των μπουκαλιών
  • Στις πλαστικές σωλήνες πόσιμου νερού
  • Στους φακούς επαφής
  • Σε κάποια οδοντιατρικά προϊόντα σφραγίσματος
  • Ηλεκτρονικές συσκευές
  • Αθλητικός εξοπλισμός ασφαλείας
  • Μέσα στο έδαφος
  • Το θερμικό χαρτί των ταμειακών μηχανών και των φαξ. Τα τελευταία χρόνια κάποια καταστήματα χρησιμοποιουν νέα χαρτιά χωρίς BPA. Αυτό με την BPA είναι εκείνο που με τον καιρό σβήνονται τα γράμματα από πάνω. Είναι το ίδιο με το ρολό που χρησιμοποιούν τα πιο παλιάς τεχνολογίας φαξ.

Πως προστατευόμαστε από τη BPA

Πρέπει να ξέρετε ότι η BPA εισέρχεται στον οργανισμό μας κυρίως μέσω του γαστρεντερικού αλλά και μέσω του δέρματος και του αναπνευστικού

  • Αποφύγετε τα πλαστικά ιδιαίτερα τα μαλακά. Όσο πιο μαλακά και ελαστικά τόσο το χειρότερο
  • Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυάλινα ή stainless steel δοχεία
  • Μην ψήνετε μέσα σε πλαστικά. Οι ψηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν τη διαρροή BPA από τα πλαστικά
  • Μειώστε τις κονσέρβες. Συνήθως περιέχουν BPA μέσα στην εσωτερική επένδυση τους (οι βιολογικές δεν περιέχουν BPA)
  • Μειώστε τα ποτά σε τενεκεδάκια. Προτιμάτε τα σε γυαλινα μπουκάλια
  • Αν έχετε επιλογή αγοράζετε τρόφιμα σε γυαλινα μπουκάλια. Ιδιαίτερα οι τροφές που περιέχουν οξέα όπως το ελαιόλαδο, οι χυμοί, και το ξυδι είναι ασφαλέστερα στα γυάλινα μπουκάλια
  • Μην βάζετε πλαστικά δοχεία φαγητών και ποτών στο microwave. Με την ψηλή θερμοκρασία υπάρχει διαρροή της BPA στο φαγητό
  • Αγοράστε χάρτινα καφέ σακούλια του μπακάλη. Βάζετε τα τρόφιμα και τα σάντουιτς των παιδιών πρώτα στα χαρτινα σακούλια και μετά το πλαστικό περιτύλιγμα απέξω.
  • Τα χόρτα μην τα βάζετε σε πλαστικό. Πλύνετε τα και τυλίξετε τα όπως είναι βρεγμένα σε μια καθαρή πετσέτα και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν βρέχετε συχνά την πετσέτα μπορεί να διατηρηθούν φρέσκα σχεδόν για 10 ημέρες.
  • Βάλτε ένα φίλτρο ενεργού άνθρακος στη βρύση σας
  • Μη βάζετε τα γυάλινα μπουκάλια σε πλάγια θέση. Αποθηκεύτε τα όρθια. Τα πώματα τους μπορεί να περιέχουν BPA
  • Προσπαθειστε να αγοράζετε καλλυντικά σε γυάλινες συσκευασίες. Μη ξεχνάτε ότι το δέρμα μας είναι ένα μεγάλο… στόμα

Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να βγάλουμε την BPA από τη ζωή μας εντελώς. Όμως θα έχουμε οπωσδήποτε ωφέλεια αν την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο οργανισμός μας έχει καποια δυνατότητα αυτοκαθαρισμου και μεγάλη δύναμη αυτοθεραπείας. Όσο πιο πολύ τον προσέχουμε τόσο περισσότερο μας ανταμείβει κρατώντας τη υγεία μας σε ψηλά επίπεδα. Προσπαθειστε να μειώσετε γενικά το τοξικό φορτίο του οργανισμού με 1) καθημερινή άσκηση στον ήλιο και τον καθαρό αερα. 2) Ήρεμο ύπνο 6-8 ώρες κάθε βραδυ σε σκοτεινό δωμάτιο 3) Σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με φυσικές μη επεξεργασμένες φυσικές τροφές τις περισσότερες μέρες