
Η υπεργλυκαιμία, που σημαίνει ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και άλλων μορφών διαβήτη όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και ο σακχαρώδης διαβήτης νεογνών. Ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική βελτίωση στην υπεργλυκαιμία που συνοδεύει τον διαβήτη 2 με την καθημερινή κατανάλωση σπόρων.
Ηλιόσπορος: Χλωρογενικό οξύ κατά του σακχαρώδη διαβήτη
Η κατανάλωση ηλιόσπορων φάνηκε από έρευνες να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με προδιαβητική κατάσταση μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη 2. Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες τους οφείλονται στην περιεκτικοτητα τους σε χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, τα οποία αποτελούν το 70% των πολυφαινόλων στους ηλιόσπορους.
Ιδιαίτερα το χλωρογενικό οξύ φάνηκε να εμποδίζει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την μείωση της σοβαρότητας του διαβήτη. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά φάνηκαν τα φύτρα των ηλιόσπορων.
Λιναρόσπορος: Λιγνάνες κατά του σακχαρώδη διαβήτη
Η κατανάλωση λιναρόσπορου σε καθημερινή βάση βοηθά τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε προδιαβητικά και υπέρβαρα άτομα. Ποσότητα 13 γραμμαρίων λιναρόσπορους την ημέρα φάνηκε να μειώνει την γλυκόζη νηστείας. Σε άλλη έρευνα μειώθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε νεαρές γυναίκες που κατανάλωναν 50γρ λιναρόσπορων καθημερινά για 4 εβδομάδες. Επίσης γυναίκες στην εμμηνόπαυση με ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επανέφεραν την γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα μετά από κατανάλωση 40γρ λιναρόσπορους καθημερινά
Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του λιναρόσπορου οφείλονται στις λιγνάνες (lignans) που περιέχει. Σε έρευνα με ποντίκια, η χορήγηση της λιγνάνης Secoisolariciresinol diglucoside (SDG) καθυστέρησε κατά 80% την εμφάνιση διαβήτη σε σύγκριση με ποντίκια που δεν τους χορηγήθηκε η SDG τα οποία εμφάνισαν διαβήτη.

Προσοχή από ταγγούς σπόρους και ξηρούς καρπούς!
Ο λιναρόσπορος έχει καλύτερη απορρόφηση αν τον αλέθετε και τον βάζετε στο πρόγευμα ή στη σαλάτα. Όμως πρέπει να τον αλέθετε αμέσως πριν τον φάτε διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών που οξειδώνονται πολύ σύντομα μετά την άλεση. Επίσης πρέπει να πλένετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό το σκεύος που τον αλέσατε για να φύγουν όλα τα υπολείμματα λιναρόσπορου και να είναι καθαρό χωρίς οξειδωμένα υπολείμματα σπόρων την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε.
Να θυμάστε πάντα ότι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές ποσότητες λιπαρών, κυρίως πολυακόρεστων, τα οποία όταν είναι αγνά και φρέσκα μας σώζουν αλλά όταν είναι οξειδωμένα μας σκοτώνουν. Αν έχουν ταγγή γεύση πετάξτε τους αμέσως. Ταγγούς ξηρούς καρπούς βρίσκουμε συχνά σε καφετερίες και μπαράκια που τους σερβίρουν μαζί με το ποτό. Δοκιμάστε τους και στείλτε τους πίσω αν είναι ταγγοί.
Κατηγορίες:ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.