
Είναι αμέτρητες οι έρευνες που αποδεικνύουν την μεγάλη προστασία που μας προσφέρουν τα λαχανικά, και ιδιαίτερα τα σταυρανθή- μπρόκολα, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, kale, σέσκουλα (Κυπριακά λάχανα).
Πιο συγκεκριμένα ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Centre βρήκαν ότι, μια ουσία με το όνομα indole-3-carbinol που βρίσκεται στα μπρόκολα και άλλα σταυρανθή φαίνεται να αδρανοποιεί το ένζυμο PTEN kryptonite που προωθεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
Επίσης, έρευνα του American Heart Association ανακάλυψε ότι ηλικιωμένες γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα μπρόκολα, κουνουπίδι, λάχανο (κραμπί) και λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν λιγότερη αθηρωσκλήρωση στις καρωτίδες. Οι ερευνητές βρήκαν σημαντική μείωση (0,05 χιλιοστά) στο πάχος του τοιχώματος της καρωτίδας αρτηρίας, σε αυτούς που κατανάλωναν τα σταυρανθή λαχανικά.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες μια μείωση 0.1 χιλιοστών του καρωτιδικού τοιχώματος σχετίζεται με μείωση 10% έως και 18% στον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Για κάθε 10 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών που καταναλώνουμε καθημερινά έχουμε 0.8% μικρότερο πάχος τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας.
Γιατι πολλά παιδιά τα απεχθάνονται;
Συμβαίνει συχνά στα παιδιά αλλά και σε κάποιους ενήλικες να μην ανέχονται την γεύση και μυρωδιά του κουνουπιδιού, του μπρόκολου, και άλλων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (Brassica). Αυτό φαίνεται να έχει σχέση με συγκεκριμένα βακτήρια του στόματος που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά.
Όπως φάνηκε σε έρευνα του American Chemical Society κάποια βακτήρια στο σάλιο αντιδρούν με ένζυμα από τα λαχανικά αυτής της οικογένειας και παράγουν δυσάρεστες θειούχες οσμές. Αυτά τα βακτήρια είναι μέρος του μικροβιώματος του γαστρεντερικού και φαίνεται να υπάρχουν μέσα σε κάποιες οικογένειες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πιο δυσάρεστη από όλες τις οσμές που παράγει το σάλιο με το μάσημα αυτών των λαχανικών, η οποία προκαλεί και τη μεγαλύτερη απέχθεια, είναι η ουσία dimethyl trisulfide, που θυμίζει κάτι σάπιο και θειώδες.
Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι, παρόλο που οι γονείς παρήγαν την ίδια ‘βρωμερή’ ουσία στο σάλιο τους με τα παιδιά τους, μόνο τα παιδιά ένιωθαν τόσο μεγάλη απέχθεια στα σταυρανθή λαχανικά. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό σημαίνει ότι οι γονείς μεγαλώνοντας μαθαίνουν να ανέχονται την μυρωδιά και να τρώνε αυτά τα λαχανικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior οι προτιμήσεις σε κάποιες τροφές είναι θέμα εκπαίδευσης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αν δίνουμε επανειλημμένα στα παιδιά ποικιλία λαχανικών εκπαιδεύονται πιο εύκολα να τρώνε λαχανικά παρά αν τους δίνουμε μόνο ένα είδος κάθε φορά.
Κατηγορίες:ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.