ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Για τον χειμώνα που έρχεται, προσοχή στο στρες! ‘Ρίχνει’ σημαντικά το ανοσοποιητικό! Το κλειδί βρίσκεται μέσα στα έντερα μας.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μείγμα-διατροφοφάρμακο με φυσικά προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν μέσα στα έντερα μας με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνιου άγχους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει ότι το στρες, που εκδηλώνεται με αγχώδεις και καταθλιπτικές συμπεριφορές, όταν γίνεται χρόνιο προκαλεί αλλαγές και στη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αλλαγές γίνονται μέσα από πολύπλοκες βιοχημικές διαδικασίες και ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου, του μικροβιώματος* των εντέρων και του ανοσοποιητικού.

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ

Όπως είναι γνωστό το μικροβίωμα στα έντερα μας αποτελείται από μερικές δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροσκοπικές ζωές. Κάποιες από αυτές είναι φίλοι της υγείας μας και κάποιες θανάσιμοι εχθροί που ευρίσκονται σε μια συνεχή μάχη επικράτησης. Αν επικρατήσουν οι φίλοι μας είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς και αν επικρατήσουν οι εχθροί μας είμαστε συνεχώς άρρωστοι.

Για να αντιληφθούμε αυτή τη, ζωτικής σημασίας, σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου-εντέρων-ανοσοποιητικούστρες πρέπει να ξέρουμε ότι ένα τεράστιο κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος ευρίσκεται μέσα στα έντερα μας.

Επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το 95% της σεροτονίνης μας (η ορμόνη-νευροδιαβιβαστής κατά του άγχους) παράγεται μέσα στα έντερα μας από μετατροπή της τρυπτοφάνης που παίρνουμε από τις τροφές. Υπάρχει άφθονη επιστημονική μαρτυρία για τον κεντρικό ρόλο της σεροτονίνης (5-hydroxytryptamine or 5-HT) στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology το διατροφοφάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από δύο προβιοτικά το Lactobacillus plantarum και το Bifidobacterium longum σε συνδυασμό με μείγμα πρεβιοτικών από εκχύλισμα πολυφαινόλης σπόρων σταφυλιού, ρεσβερατρόλη, και εκχύλισμα μαύρου σταφυλιού Concord. Το διατροφοφάρμακο είχε ευεργετικά αποτελέσματα, μείωσε τις καταθλιπτικές συμπεριφορές από χρόνιο άγχος και αύξησε την αντοχή γονιδίων του ανοσοποιητικού στο στρες.

Προφανώς, η ψυχική μας υγεία και το ανοσοποιητικό μας εξαρτώνται απόλυτα από την υγεία των εντέρων μας. Και η υγεία των εντέρων μας εξαρτάται απόλυτα από τα δισεκατομμύρια μικροσκοπικές ζωές που ζουν μέσα σε αυτά. Αυτό είναι το ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ μας που έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στο αν θα αρρωστήσουμε ή θα έχουμε την υγεία μας μακροχρόνια

Πως θα διατηρήσουμε ένα ισχυρό μικροβίωμα

Δείτε εδώ προηγούμενο άρθρο που μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πως διατηρήσετε ένα ισχυρό μικροβίωμα