ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Κλιμακτήριος: Διατροφή και Τρόπος Ζωής καθορίζουν πότε θα έλθει και με πόση ένταση

Όγκος έρευνας αποδεικνύει ότι σε όσο πιο μικρή ηλικία αρχίσει η κλιμακτήριος τόσο περισσότερα τα προβλήματα και τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα. Διάφορες χρόνιες ασθένειες που συχνά συνοδεύουν το γήρας φάνηκαν να εμφανίζονται νωρίτερα στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Σε κάποιο βαθμό μπορούμε να καθυστερήσουμε την έναρξη της.

Τι φέρνει μαζί της η πρόωρη εμμηνόπαυση

Σε έρευνα του North American Menopause Society η εμμηνόπαυση καθορίζεται ως πρόωρη πρίν τα 44 χρόνια, κανονική μεταξύ 45-54 χρονών, και καθυστερημένη μετά τα 55. Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνοδεύεται από πολλά σοβαρά προβλήματα ανάλογα με την κάθε γυναίκα και το ιατρικό ιστορικό της, το γενετικό προφίλ της, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής της. Κάποια από τα προβλήματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης πιο κάτω:

 • Μικρότερο Προσδόκιμο ζωής: Έρευνα στα δεδομένα 3,650 γυναικών από το Rotterdam Study, έδειξε μικρότερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερα χρόνια με διαβήτη, σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με όσες είχαν κανονική ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και έρευνα με 16,251 γυναίκες που βρήκε σημαντικά αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε όσες είχαν την εμμηνόπαυση μετά τα 50 έως 54 και ακόμα μεγαλύτερη μακροβιότητα σε αυτές που η εμμηνόπαυση άρχισε μετά τα 55 χρόνια
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί από πολλούς ερευνητές με υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα όπως φαίνεται και πρόσφατη έρευνα με 10,090 γυναίκες
 • Διαβήτης: Επιβεβαιωμένη σχέση πρόωρης εμμηνόπαυσης με εμφάνιση διαβήτη 2. Μια από τις έρευνες, με 124,379 γυναίκες στην εμμηνόπαυση έδειξε 37% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 45 σε σύγκριση με αυτές που είχαν την εμμηνόπαυση τους μεταξύ των ετών 45-55.
 • Εγκεφαλικά: Πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος

Τι καθορίζει τον χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης

Η διατροφή, ο Τρόπος Ζωής, και τα γονίδια έχουν μαζί και ξεχωριστά το καθένα το δικό τους σημαντικό ρόλο στο αν η εμμηνόπαυση θα έλθει φυσικά και κανονικά ή θα έλθει πιο νωρίς ή πιο αργά.

Τρόπος ζωής-κάπνισμα, άσκηση, μόρφωση, οικογενειακή κατάσταση

35% υψηλότερος κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης σε καπνίστριες και 27% σε πρώην καπνίστριες βρήκε έρευνα του University of Sao Paolo σε 1415 γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η πιο πάνω έρευνα βρήκε επίσης 33% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε γυναίκες με τουλάχιστον 8 χρόνια μόρφωσης σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς καθόλου μόρφωση. Γυναίκες χωρισμένες, χήρες, ή διαζευγμένες είχαν 15% ψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με παντρεμένες και γυναίκες σε σχέση

Ερευνητές του Texas Tech University Health Sciences Center ανέλυσαν τα δεδομένα από διαδοχικές έρευνες για μια μεγάλη χρονική περίοδο από το 1959 έως το 2018. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η φτώχεια, το κάπνισμα και η ορμονική θεραπεια σχετίστηκαν με έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία ενώ η ψηλή μόρφωση και η χρήση αντισυλληπτικών σχετίστηκαν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης

Διάφοροι ερευνητές βρήκαν κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες πίσω από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση. Προφανώς, γυναίκες που έχουν καλή ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, ιδιαίτερα από την οικογένεια τους έχουν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα.

Αγγειογένεση και καθιστική ζωή

Σύμφωνα με ερευνητές από το University of Copenhagen η άσκηση μας προστατεύει πολύ περισσσότερο αν είναι μέρος της καθημερινής ζωής μας πριν την εμμηνόπαυση και πριν μειωθούν τα οιστρογόνα. Δυστυχώς κάποιες σημαντικές αλλαγές που έρχονται με την εμμηνόπαυση, όπως η μείωση της αγγειογένεσης δεν μπορούν να επανέλθουν αν τεμπελιάζουμε μια ζωή και αρχίσουμε την άσκηση αργά στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα φάνηκε ότι στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση που έκαναν συστηματικά καθιστική ζωή, δεν κατάφεραν, ακόμα και με έντονη άσκηση για 8 εβδομάδες, να επαναφέρουν την αγγειογένεση στους μυς. Η αγγειογένεση είναι μια ζωτική διαδικασία που εξασθενεί με την εμμηνόπαυση και αφορά τη γένεση νέων μικρών αιμοφόρων αγγείων. Η αγγειογένεση προστατεύει από καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα.

Ταχύτητα βαδίσματος

Πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέθηκε επίσης με την ταχύτητα που βαδίσματος. Γυναίκες που γενικά κινούνται με βραδύτητα είχαν εμμηνόπαυση σε νεαρότερη ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η βραδύτητα βαδίσματος είναι ένας από τους δείκτες κακής υγείας, σαρκοπενίας και πρόωρου θανάτου. Σε άλλη έρευνα των ίδιων ερευνητών, γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 55 έτη είχαν μεγαλύτερη ταχύτητα στο βάδισμα σε σύγκριση με αυτές με εμμηνόπαυση στα 50-54 έτη. .

Μυϊκή μάζα και λιπώδης μάζα

Σύμφωνα με έρευνα του American Heart Association, οι γυναίκες με μεγαλύτερη ποσότητα λίπους στο σώμα τους, ανεξάρτητα από την μυϊκή τους μάζα, έχουν χαμηλότερο ποσοστό καρδιοπάθειας από τις αυτές με χαμηλό ποσοστό λίπους. Προφανώς το λίπος βοηθά στην παραγωγή ορμονών που χάνονται με την εμμηνόπαυση

Διατροφή

Ερευνητές του University of Leeds, βρήκαν ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και οσπρίων καθυστέρησε την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 3.4 χρόνια ενώ η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων (άσπρων) ζυμαρικών, ιδιαίτερα μακαρόνια και ρύζι, καθώς και αλμυρών σνακς προκάλεσε πρόωρη εμμηνοπαυση κατά 1.8 χρόνια.

Επισης ψηλότερη πρόσληψη κάποιων διατροφικών συμπληρωμάτων συνδέθηκε με καθυστέρηση στην έναρξη της κλιμακτηρίου. Η πρόσληψη βιταμίνης Β6 συνδέθηκε με 0.6 χρόνια καθυστέρηση και η πρόσληψη ψευδαργύρου (zinc) με 0.3 χρόνια καθυστέρηση.

Λιγότερα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του North American Menopause Society με την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σκούρα κιτρινα λαχανικά

Οι διαιτητικές ίνες φανήκαν να έχουν σημαντική σχέση με την αποφυγή της κατάθλιψης σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση δείχνει έρευνα του North American Menopause Society με 5,807 γυναίκες. Σε άλλη έρευνα η κατανάλωση λαχανικών σχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Για κάθε 100γραμμάρια αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών φάνηκε 3% μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης

Ένα γονίδιο το ALOX12 φάνηκε να έχει σημαντική σχέση με τον χρόνο της έναρξης της εμμηνόπαυσης στις λευκές γυναίκες στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the North American Society. Σημαντικές αλληλεπιδράσεις φάνηκαν με τη κατανάλωση αλκοόλ και τη διάρκεια θηλασμού.

 • Επικεντρωθείτε στην ποιότητα αντί ποσότητα: Τρώτε μικρότερες ποσότητες από πιο ποιοτικές τροφές, αγνές και καθαρές μη επεξεργασμένες χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες.
 • Προσοχή στα εντομοκτόνα, μιμούνται τις ορμόνες μας! Φυτέψτε ότι μπορείτε στον κήπο σας ή σε γλάστρες και ΜΗΝ ΨΕΚΑΖΕΤΕ! Εναλλακτικά αγοράστε βιολογικά όπου είναι δυνατόν
 • Διαβάζετε τις ετικέτες. Όπως είδαμε στις έρευνες οι μορφωμένες γυναίκες έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για την υγεία σας. Ενημερώνεστε συνεχώς!
 • Η χοληστερόλη είναι η μητέρα των ορμονών μας: Στην εμμηνόπαυση χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την χοληστερόλη από τροφές όπως τα καθαρά βιολογικά αυγά, το αγνό ζωικό βούτυρο, το αβοκάντο και το ινδοκάρυδο. Για να έχουμε ορμόνες, δέρμα χωρίς ρυτίδες, γερά οστά, καθαρή όραση και λειτουργικά κύτταρα.
 • Μειώστε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες, αυξήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα λαχανικά ρίζες, τρώτε φρούτα όχι πολύ γλυκά και προτιμάτε χυμούς λαχανικών αντί φρούτων (Δείτε την Κετογενική Διατροφή)
 • Αυξήστε τα λιπαρά ψάρια και μειώστε το κρέας
 • Ελαιόλαδο και ελιές: Βάλτε τα στην καθημερινή σας διατροφη
 • Τρώτε τροφές με φυτοοιστρογόνα, όπως βρώμη, λιναρόσπορο, σουσάμι, μούρα, ρεβίθια, αμύγδαλα
 • Μικροβίωμα: Τρώτε τροφές με ζύμωση και πάρτε συμπλήρωμα προβιοτικών. Δείτε εδώ πως θα διατηρήσετε το μικροβίωμα σας για μακροζωία
 • Νερό: Πίνετε αρκετό φιλτραρισμένο νερό όλη μέρα γουλιά‐γουλιά ( sipping)
 • Κίνηση και Άσκηση: Εκτός από την καθημερινή άσκηση, να κινείστε. Μην κάθεστε περισσότερο από 20 συνεχόμενα λεπτά. Σηκώνεστε συνεχώς από τη θέση σας
 • Ήλιος: Βγαίνετε στον ήλιο καθημερινά. Εκθέστε γυμνά μέρη του σώματος σας χωρίς αντιηλιακό για να πάρετε βιταμίνη Δ.
 • Ύπνος: Κοιμάστε 6-8 ώρες την ημέρα σε σκοτεινό δωμάτιο
 • Κοινωνική ζωή: μην απομονώνεστε! Βγείτε έξω με φίλους και διασκεδάστε!

Φυσικά λίπη: λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, καρύδια

 • Διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
 • Χοληστερόλη απαραίτητη για τη σύνθεση των ορμονών. Διατροφή με φυσικά λίπη για τη διατήρηση των μαλλιών
 • Βιταμίνες C, B-complex, Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
 • Μέταλλα: Zinc, σίδηρος, χρώμιο, σελήνιο, μαγνήσιο.
 • Προσοχή στο χρόνιο άγχος
 • Προσοχή στα χημικά στα καλλυντικά και τις χημικές θεραπείες στο κομωτήριο.