
Επιστήμονες από το University of South Florida ανακάλυψαν ότι η φενχόλη (fenchol), ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει σε αφθονία στον βασιλικό και σε κάποια άλλα φυτά, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάϊμερ. Όπως φάνηκε στην έρευνα ένας μηχανισμός, που προστατεύει τον εγκέφαλο και ενεργοποιείται από μικροβίωμα των εντέρων, μπορεί να ενεργοποιηθεί και από την φενχόλη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ένας υποδοχέας στον εγκέφαλο που ονομάζεται Free Fatty Acid Receptor 2 (FFAR2) ενεργοποιείται από τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλύσου (SCFA-Short Chain Fatty Acids) που παράγονται στα έντερα μας από τα καλά μας βακτήρια. Ο FFAR2 προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη συσσώρευση τοξικών αμυλοειδών-β πλακών, ένα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάϊμερ.
Δυστυχώς, συμβαίνει συχνά, τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλύσου να καταναλώνονται από τα κύτταρα των εντέρων και άλλων οργάνων πριν φτάσουν στον εγκέφαλο για να ενεργοποιήσουν τον FFAR2 και να σταματήσουν την καταστροφή των νεύρων του εγκεφάλου. Γιαυτό οι ερευνητές εξέτασαν 15 εναλλακτικές ουσίες για να βρούν ποιές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα FFAR2.
Η φενχόλη φάνηκε πολύ αποτελεσματική στο να αποτρέψει τη συσσώρευση των αμυλοειδών-β πλακών και τον θάνατο των νεύρων, μέσα από την ενεργοποίηση του FFAR2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ακόμα μια σημαντική δράση της φενχόλης. Μείωσε και τα γηρασμένα νευρωνικά κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα ‘ζόμπι’, που βρίσκονται συνήθως σε εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάϊμερ
Λάδι και εκχυλίσματα βασιλικού
Σύμφωνα με την Natural Medicines Database o βασιλικός χρησιμοποιείται παραδοσιακά για πονοκέφαλο, στομαχικούς σπασμούς, φουσκώματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, νεφρικές διαταραχές, για το κοινό κρυολόγημα και για παράσιτα.
Επίσης χρησιμοποιείται για να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος πριν και μετά τον τοκετό, να διεγείρει την παραγωγή γάλακτος για θηλασμό, και σαν διουρητικό. Κάποιες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τις ημικρανίες και την πνευματική εγρήγορση.
Υπέρταση
Το λάδι και το εκχύλισμα του βασιλικού μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Γιαυτό δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με χαμηλή πίεση ή άτομα που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα διότι σε συνδυασμό με τα φάρμακα μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την πίεση.
Προσοχή επίσης στις συνέργειες από συνδυασμούς του βασιλικού με άλλα φυσικά βότανα και συμπληρώματα που μειώνουν την πίεση: Coenzyme Q-10, ιχθυέλαιο, L-arginine, lyceum, τσουκνίδα (stinging nettle), θεανίνη (theanine), πεπτίδια καζεΐνης (casein peptides), cat’s claw και άλλα.
Θρόμβωση
Το λάδι και εκχυλίσματα βασιλικού έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με διαταραχές στην πήξη του αίματος καθώς και άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες σε κάποιους.
Προσοχή επίσης στις συνέργειες του βασιλικού από συνδυασμούς με άλλα βότανα και συμπληρώματα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος. Μερικά από αυτά είναι το γαρύφαλλο (clove), angelica, danshen, feverfew, ιχθυέλαιο, σκόρδο, ginger, ginkgo Biloba, Panax ginseng, horse chestnut, red clover, turmeric, Βιταμίνη Ε και άλλα
Καρκίνος
Παρόλο που ο βασιλικός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, η Natural Medicines Database συστήνει προσοχή στην υπερκατανάλωση εκχυλισμάτων βασιλικού κυρίως λόγω της εστραγκόλης (Estragole) που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα (85%). Η εστραγκόλη είναι μια από τις οργανικές ενώσεις που ονομάζονται φαινυλοπροπανοειδή και που έχουν φανεί να έχουν αντφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όμως, σύμφωνα με το Natural Medicines Database κάποιες έρευνες σε ποντίκαι έδειξαν ότι η εστραγκόλη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι σε μεγάλες ποσότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μη ξεχνάτε ποτέ ότι ακόμα και τα αθώα βότανα γίνονται φάρμακα όταν απομονωθούν κάποια στοιχεία τους. Όταν παίρνουμε ένα βότανο όπως μας το δίνει η φύση, ολόκληρο χωρίς επεξεργασία, σαν τροφή ή χυμός, ή τσάι είναι πολύ διαφορετική η επίδραση του παρά αν πάρουμε ένα μόνο δραστικό στοιχείο του, όπως γίνεται με τα εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια. Ακόμα και τα φάρμακα πολλές φορές είναι απομονωμένα στοιχεία από κάποιο αθώο βότανο.
Ο
Η εστραγκόλη βρίσκεται στο εστραγκον (Αρτεμισία η δρακόντιος)
Κατηγορίες:ΑΛΖΧΑΪΜΕΡ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.