ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Νέα έρευνα: Τα προβιοτικά κατά της λοίμωξης του αναπνευστικού από τη νόσο COVID-19

Ακόμα μια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και των διατροφοφαρμάκων στην πρόληψη και θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19. Η νέα έρευνα επικεντρώνεται στην δράση των προβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως η νόσος COVID-19 μέσα από την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβιώματος των εντέρων και των πνευμόνων.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε προχθές στο Nutrition Research Reviews, συγκεκριμμένα προβιοτικά και/ή πρεβιοτικά μειώνουν, μεταξύ άλλων, τον βήχα, τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο, και τις επιπλοκές ιογενών λοιμώξεων, όπως το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας.

Αυτή η ευεργετική επίδραση τους φάνηκε να οφείλεται στο ρόλο που έχουν τα προβιοτικά και πρεβιοτικά στην διαμόρφωση των βακτηρίων των εντέρων και στην παραγωγή από αυτά κάποιων μεταβολιτών με αντιική δράση. Επίσης κάποια προβιοτικά και πρεβιοτικά φάνηκαν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από την ρόλο τους στην παραγωγή και λειτουργία των κυττάρων Treg.

Παραδείγματα από έρευνες για τη δράση των προβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις

  • Έρευνα σε ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης Α έδειξαν ότι η χρήση του Lactobacillus paracasei σε δόση 2 Χ 108 για επτά μέρες πριν και 10 μέρες μετά την ιογενή μόλυνση κατάφερε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με μαζική στρατολόγηση ανοσοκυττάρων στους πνεύμονες πριν την μόλυνση. Η προενεργοποίηση του ανοσοποιητικού προκαλέσε ταχύτερη κάθαρση του ιού.
  • Σε έρευνα σε ποντίκια με γρίπη (Η1Ν1 και Η3Ν2) χορηγήθηκε Lactobacillus plantarum σε δόση 108-109 CFU/ημέρα για 10 μέρες πριν και 14 μέρες μετά την ιογενή λοίμωξη. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτη προληπτική και προστατευτική δράση κατά του ιού ιδιαίτερα στους πνεύμονες
  • Έρευνα σε 190 ενήλικες έδειξε ότι κατανάλωση γιαουρτιών με προβιοτικά στελέχους Lactobacillus gasseri SBT2088 σε δόση 100γρ/ημέρα για 16 εβδομάδες ενεργοποίησε τις έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις (Τ-killers, IgG, IgA) υποδεικνύοντας δυνατότητες πρόληψης λοιμώξεων από τον ιό της γρίππης.
  • Μετα-ανάλυση έδειξε ότι πρόσληψη προβιοτικών σε δόσεις από 1 Χ 108 έως 2 Χ 1010 CFU οδήγησε σε μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων από λοίμωξη του αναπνευστικού σε παιδιά 3 μηνών-7 ετών και έφηβους 7-18 ετών. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση του χρόνου διάρκειας της λοίμωξης, ιδιαίτερα με το στέλεχος Lactobacillus rhamnosus GG strain. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση αυτού του προβιοτικού στελέχους μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε ενήλικες για την πρόληψη από τη νόσο COVID-19
  • Σε κλινική δοκιμή που έγινε σε νοσοκομεία στην Wuhan χορηγήθηκε σε 98 μέλη του ιατρικού προσωπικού, στελέχη της πρώτης γραμμής (20-65 ετών), το στοματοφαρυγγικό προβιοτικό Streptococcus thermophilus ENT-K12 σε δόση 1 Χ 109 την ημέρα για ένα μήνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, μείωση του χρόνου διάρκειας των συμπτώματων (πανόλαιμος, βήχας, πυρετός κλπ) και μείωση των ημερών απουσίας από τη εργασία τους. Επίσης δεν χρειάστηκαν ούτε αντιβιοτικά, ούτε αντιικά φάρμακα.
  • Δύο έρευνες χορήγησαν συνδυασμό προβιοτικών Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, L. helveticus, L. paracasei, L. plantarum, L. brevis, και Streptococcus thermophilus, μαζί με τη φαρμακευτική τους θεραπεία για περίπου 14 ημέρες σε ενήλικες με σοβαρή πνευμονία από COVID-19. Οι ασθενείς με την προσθήκη των προβιοτικών παρουσίασαν ύφεση πυρετού, πονοκεφάλου, δύσπνοιας, μυαλγίας και διάρροιας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ούτε χρήση μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.

Πως θα διατηρήσουμε δυνατό το μικροβίωμα μας

Προβιοτικές τροφές: τις βάζουμε συστηματικά στη διατροφή μας

Τροφές που γίνονται με διαδικασία ‘ζύμωσης’  από αρχαιοτάτων χρόνων με βάση την λαϊκή παράδοση κάθε λαού. Στη δική μας διατροφική κουλτούρα έχουμε τις πίκλες, τουρσί, ελιές, το ζωντανό γιαούρτι, τον τραχανά, την μούγκρα, το ψάρι σαβόρο, τυριά με καλή ζύμωση κ.λ.π. Στην αγορά βρίσκουμε επίσης και τροφές από άλλες κουλτούρες όπως το κεφίρ από τον Καύκασο, το sauerkraut των Γερμανών, το miso των Ιαπώνων κλπ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλούμε για τροφές που γίνονται με την παλιά παραδοσιακή μέθοδο χωρίς χημικά πρόσθετα, όπως οι σπιτικές ή βιολογικές

Πρεβιοτικά για παραγωγή των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλύσου

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά κάποιων τροφών που λειτουργούν σαν υποστρώματα για την ανάπτυξη και καλύτερη λειτουργία των βακτηρίων των εντέρων. Αυτές οι ουσίες δεν αφομοιώνονται από τα ένζυμα πέψης και προχωρούν μέσα στο έντερο αχώνευτα, όπου θρέφουν τα καλά βακτήρια.Τα περισσότερα πρεβιοτικά συντίθενται ή εξάγονται από φυτικούς πολυσακχαρίτες και τα βρίσκουμε σε τροφές όπως π.χ. παντζάρια, σπαράγγια, σκόρδο, κρεμμύδια, σιτάρι, μπανάνες, ντομάτες, σκόρδο, κριθάρι, κιχώριο, γάλα, μέλι, ζαχαροκάλαμο κλπ.

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των πρεβιοτικών είναι η δράση τους στην παραγωγή των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλύσου από τα καλά μας βακτήρια στα έντερα. Αυτά τα λιπαρά οξέα (όπως το βουτυρικό οξύ, προπιονικό οξύ, και οξικό οξύ) έχουν ισχυρές ιδιότητες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ιδιαίτερα σε ιογενείς λοιμώξεις.

Διατροφικές ίνες

Οι ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του μικροβιώματος. Οι περισσότερες φυτικές τροφές περιέχουν ίνες, τόσο διαλυτές όσο μη-διαλυτές. Για παράδειγμα, διαλυτές ίνες έχουν η βρώμη, μπιζέλια, φακές, μήλα, πορτοκάλια, κριθάρι και psyllium.  Μη-διαλυτές ίνες  έχουν το σιτάρι ολικής (προτιμάτε το Ζέας) , ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά όπως κουνουπίδι, πράσινα φασολάκια.

Σημειώστε ότι εξαιρετική μορφή διαλυτών ινών είναι τα psyllium husks, γνωστά για την δράση τους στη δυσκοιλιότητα. Το psyllium το παίρνουμε με άδειο στομάχι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό και πάντα με μπόλικο νερό. 

Διατηρούμε όξινο το περιβάλλον των εντέρων

Οι φίλοι μας ωφέλιμα βακτήρια αγαπούν το όξινο περιβάλλον, ενώ οι εχθροί μας τα ‘κακά’ βακτήρια ευημερούν σε αλκαλικό περιβάλλον. Γιαυτό μην το παρακάνετε με τα αντιόξινα φάρμακα που προσωρινά μας ανακουφίζουν αλλά μακροχρόνια αλκαλοποιούν το περιβάλλον των εντέρων μας με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ωφέλιμα μας βακτήρι

Και….

ΤΡΩΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ χωρίς χημικά, φυτοφάρμακα, και αντιβιοτικά

ΑΣΚΕΙΣΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ: Από έρευνες φάνηκε ότι η άσκηση προκαλεί θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα των εντέρων ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ: Αυτή την περίοδο της πανδημίας είναι καλά να συμπληρώνετε κατά διαστήματα τα γεύματα σας με καλής ποιότητας Probiotics, Prebiotics, και Digestive enzymes

ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ! διότι το άγχος μεταδίδεται σε αυτές τις μικροσκοπικές ζωές που ζουν μέσα σας! Θα μου πείτε βέβαια πως θα μην έχετε άγχος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας αλλά να θυμάστε ότι αυτές οι ζωούλες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σας για να νιώθετε ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι. Είναι καλά να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης (ορμόνη της ευτυχίας) παράγεται μέσα στα έντερα σας!