
Νέα έρευνα από επιστήμονες της Mayo Clinic έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευεργετικές ιδιότητες της φισετίνης (Fisetin), που υπάρχει σε αφθονία στις φράουλες και σε μικρότερες ποσότητες σε άλλες τροφές. Η φισετίνη είναι ένας από τους ισχυρούς γεροντολυτικούς (senolytics) παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τα γηρασμένα κύτταρα ¨’ζόμπι‘ στα ηλικιωμένα άτομα και να επιβραδύνουν την γήρανση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν συνήθως όπως, ο διαβήτης, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και η παχυσαρκία.
Τα κύτταρα ‘ζόμπι’ υπεύθυνα για ασθένειες της γήρανσης
Τα κύτταρα ‘ζόμπι‘ είναι γηρασμένα κύτταρα τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν πια, όμως συνεχίζουν να είναι μεταβολικα ενεργά χωρίς δυνατότητα να λειτουργήσουν σωστά αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο στην υγεία. Τα κύτταρα ‘ζόμπι‘ φαίνεται να ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στην γήρανση, καθώς και για επιπλοκές παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η ασθένεια Covid-19.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Robert and Arlene Kogod Center on Aging, της Mayo Clinic, η παρουσία αυτών των γηρασμένων κυττάρων αυξάνει τις πιθανότητες νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους με λοίμωξη SARS-CoV-2. Επιπλοκές όπως, η καταιγίδα κυτοκινών και η πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων του σώματος που παρατηρούνται σε ασθενείς με νόσο COVID-19, προκαλούνται και από τα κύτταρα ‘ζόμπι’. Η καταιγίδα κυτοκινών είναι μια ανεξέλεκτη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η φισετίνη είναι ένας από τους γεροντολυτικούς (senolytics) παράγοντες που έχουν αποτελεσματική δράση κατά των γηρασμένων κυττάρων (‘ζόμπι’). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξάλειψη αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Η φισετίνη φάνηκε από διάφορες έρευνες να λειτουργεί σαν διατροφοφάρμακο προσφέρονταις ισχυρή προστασία κατά των φλεγμονών, του καρκίνου, των αθηρωματικών πλακών και του οξειδωτικού στρες. Επίσης έχει νευροπροστατευτικό και καρδιοπροστατευτικό ρόλο.
Ερευνητές του Salk Institute’s Cellular Neurobiology Laboratory, σε παλαιότερη έρευνα τους, εντόπισαν για πρώτη φορά την δράση της φισετίνης στην πρόληψη των επιπλοκών στα νεφρά και στον εγκέφαλο σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1. Επίσης σημαντική ανακάλυψη στην ίδια έρευνα ήταν η ικανότητα της φισετίνης να μειώνει τα γλυκοζυλιωμένα παράγωγα (AGEs) στο αίμα και στον εγκέφαλο. Αυτό γίνεται μέσα από την ενεργοποίηση του ενζύμου glyoxalase enzyme από την φισετίνη. Η ποσότητα της φισετίνης που χορήγησαν οι ερευνητές ισοδυναμούσε με 37 φράουλες την ημέρα.
Ποιες τροφές έχουν φισετίνη
Η φισετίνη (Fisetin-3,3′,4′,7-tetrahydroxyflavone) είναι ένα φλαιβονοειδές που το βρίσκουμε σε αφθονία στις φράουλες και σε μικρότερες ποσότητες στα μήλα, στα μάνγκο, στα ακτινίδια, στα σταφύλια και στα persimmons. Υπάρχει επίσης στις ντομάτες, στα κρεμμύδια, στα αγγούρια, στους ξηρούς καρπούς και στο κρασί.
Μάθετε περισσότερα για το πως επηρεάζουν την υγεία μας τα γλυκοζυλιώμενα παράγωγα (AGEs-Advanced Glycation End-products) σε προηγούμενο άρθρο της ιστοσελίδας

Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των διατροφικών στοιχείων επηρεάζονται σημαντικά (ενίοτε χάνονται και εντελώς!) από την ποιότητα των διατροφικών πηγών από τις οποίες τα παίρνουμε. Για παράδειγμα, η ποιότητα του εδάφους μέσα στο οποίο φυτρώνει ένα φυτό, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα, τα αντιβιοτικά στα ζώα, η επεξεργασία και οι διάφορες χημικές ουσίες που προστίθενται στην αλυσίδα παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς, όλα αυτά καθορίζουν την ποσότητα και την ποιότητα του διατροφοφαρμάκου που φτάνει στο πιάτο μας. Γιαυτό προσπαθείστε, όσο μπορείτε, να τρώτε καθαρές τροφές και να πίνετε καθαρό νερό.
Κατηγορίες:ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.