ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Συμβουλές για διαβητικούς με αφορμή νέα έρευνα που δείχνει αυξημένη ένταση συμπτωμάτων της COVID-19 σε όσους έχουν διαβήτη 2

Η ζάχαρη παραμένει σταθερά στο προσκήνιο ως ένας θανάσιμος εχθρός για την υγεία μας. Οι έρευνες που αποδεικνύουν τους πολλαπλούς κινδύνους αυξάνονται καθημερινά γιαυτό θα πρέπει επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα και να εγκαινιάσουμε ένα νέο τρόπο διατροφής με πιο υγιεινές επιλογές, που πάντα υπάρχουν αν το θέλουμε πραγματικά. Δείτε τι λένε οι ερευνητές και πως μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους από τη ζάχαρη.

Ερευνητές του Rensselaer Polytechnic Institute ανακάλυψαν ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη 2 διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική αν αφήνουν αρρύθμιστα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους για μακρό χρονικό διάστημα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care, εξέτασε τα δεδομένα περαν των 16,000 ατόμων με διαβήτη 2 και COVID-19 μεταξύ των ετών 2017 και 2020.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η φτωχή ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, για μακρύ χρονικό διάστημα, προκαλεί την συσσώρευση γλυκοζυλιωμένων παραγώγων AGEs (Advanced Glycation End-products) τα οποία συνδράμουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, παράγοντες κινδύνου για COVID-19 και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Δείτε περισσότερα για τα γλυκοζυλιωμένα παράγωγα και πως τα αντιμετωπίζουμε

Οι ερευνητές εξέτασαν το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης A1c (δείκτης HbA1c) στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων του κυκλοφορικού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού. Όπως φάνηκε στην έρευνα, κάθε 1% αύξηση του δείκτη HbA1c που διατηρείται μακροχρόνια, προκαλεί 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στην εντατική αν νοσήσει το άτομο με COVID-19

Άλλα ευρήματα έδειξαν ότι στους διαβητικούς που παίρνουν ιατρική αγωγή με 1) metformin, ή 2) metformin και ινσουλίνη, ή 3) κορτικοστεροειδή ο κίνδυνος εισαγωγής στην εντατική μειώνεται κατά 12%, 18%, και 29% αντίστοιχα.

Συμβουλές για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Γενικά

  • Τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες αν δεν ασκείστε καθημερινά ή/και το βάρος σας είναι πέραν του κανονικού. Μπορείτε να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες εάν ασκείστε περισσότερο.
  • Μη τρώτε αποφλοιωμένα δημητριακά όπως ‘άσπρο’ ρύζι, σιτάρι κλπ
  • Τρώτε φρούτα όχι πολύ γλυκά, όχι πολύ ώριμα και πάντοτε με την φλούδα (προτιμάτε όπου είναι δυνατόν να τρώτε βιολογικά φρούτα επειδή στην φλούδα συγκεντρώνονται τα εντομοκτόνα και άλλα στοιχεία από μόλυνση στην ατμόσφαιρα).
  • Η ζάχαρη είναι κρυμμένη παντού και έχει πολλά ονόματα. Για παράδειγμα sucrose, fructose, maltose, dextrose, polydextrose, corn syrup, maple syrup, molasses, sorbitol, maltodextrin και πολλά άλλα. Διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες στα πακεταρισμένα φαγητά που αγοράζετε. Προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη σε διάφορες μορφές και άλλα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα περιλαμβάνουν, δημητριακά προγεύματος (μούσλι, κόρνφλέϊκς), ταχίνι, χούμοι, πελτές ντομάτας κλπ. Μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από αυτά χωρίς ζάχαρη και χημικά πρόσθετα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
  • Αποφύγετε όλα τα καπνιστά και επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια
  • Αποφύγετε εντελώς το αλάτι και άλλες κρυφές μορφές του. Η είσοδος της ινσουλίνης μέσα στο κύτταρο για να ‘κάψει’ τη ζάχαρη εξαρτάται από την αναλογία αλάτι/κάλλιο.  Υπερβολική ποσότητα άλατος ανατρέπει την σωστή αναλογία και αφήνει την ινσουλίνη έξω από το κύτταρο. Το αποτέλεσμα είναι και η ινσουλίνη και η ζάχαρη να  παραμένουν στο αίμα σε ψηλά επίπεδα. (Αυτή είναι μια υπεραπλουστευμένη περιγραφή της δράσης της χημικής αντλίας του άλατος, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή)
  • Τρώτε μικρά γεύματα σε τακτικά διαστήματα.
  • Μη τρώτε αργά το βράδυ και μη κοιμάστε με γεμάτο στομάχι. Τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε

Τροφές με χρώμιο που βοηθούν την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

Κάποια τρόφιμα και ιδιαίτερα μερικά μπαχαρικά είναι πλούσια στην μορφή εκείνη του χρωμίου που ενδυναμώνει την δράση της ινσουλίνης τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο.

  • μήλα
  • μαύρο πιπέρι
  • κανέλλα
  • γαρύφαλλα
  • δάφνη
  • κουρκουμάς

Διατροφοφάρμακα που μπορει να βοηθήσουν (με επίβλεψη του θεράποντος ιατρού)

  • GTF Chromium
  • Βιταμίνη C
  • Milk Thistle
  • Aloe Vera pure organic whole leaf extract

Ακολουθείστε τις αρχές της Κετογενικής δίαιτας (με επίβλεψη του θεράποντος ιατρού)

Δείτε μια απλή Κετογενική Διατροφή και ακολουθείστε την πράσινη λίστα

Από την κούνια μας μαθαίνουν ότι το φαγητό μας για να έχει γεύση πρέπει να του προσθέσουμε ή ζάχαρη ή αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουμε και να μην εκτιμούμε τις φυσικές γεύσεις των τροφών όπως μας τις δίνει η φύση. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε χωρίς αυτά τα δύο πρόσθετα, λίγη προσπάθεια και υπομονή χρειάζεται.