
Ερευνητές από McMaster University ανακάλυψαν ότι οι ορμόνες του στρες καταστέλλουν το μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που κανονικά προστατεύει το έντερο από τα επιθετικά εντεροβακτηρίδια (enterobacteriaceae) τα οποία φαίνεται να κυριαρχούν στα έντερα ατόμων με φλεγμονώδεις νόσους, όπως για παράδειγμα η νόσος του Crohn.
Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού που προκαλεί φλεγμονή, έλκη και ουλές στο πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κλινικές έρευνες δείχνουν ότι στο μικροβίωμα ατόμων με την νόσο Crohn κυριαρχούν τα επιθετικά εντεροβακτηρίδια. Ιδιαίτερα το συγκολλητικά-επιθετικό Eschericia-coli (AIEC-adherent-invasive Escherichia coli) φάνηκε να αφθονεί σε περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα που έχουν φλεγμονή.
Το σώμα μας έχει έμφυτη ανοσία που μας προστατεύει από επιθετικά εντεροβακτήρια . Κλειδί για την έμφυτη ανοσία που κρατά τα παθογόνα εντεροβακτηρίδια έξω από τα έντερα είναι το υγιές επιθηλιακό κυτταρικό τοίχωμα του που στηρίζεται από τα κύτταρα του ανοσποιητικού. Οι ορμόνες του στρες φαίνεται να καταστέλλουν αυτή την έμφυτη ανοσία.
Στην παρούσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications φάνηκε ότι η έκκριση γλυκορτικοειδών ορμονών (ορμόνες του στρες) προώθησαν την αύξηση των παθογόνων εντεροβακτηριδίων σε σημείο που να υπερισχύουν όλων των άλλων βακτηρίων σε όλα τα σημεία του γαστρεντερικού σωλήνα. Πριν την έκθεση στο στρες το ποσοστό των εντεροβακτηριδίων αποτελούσε λιγότερο από το 1% των βακτηρίων μέσα στα έντερα
Τα γλυκοκορτικοειδή είναι μια ομάδα από φυσικές και συνθετικές στεροειδείς ορμόνες με δυνατότητα ελέγχου της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ορμόνες του στρες προώθησαν την απόπτωση των κυττάρων CD45+CD90+. τα οποία παράγουν φυσιολογικά μια κυτοκίνη την ιντερλευκίνη IL-22 , που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του φραγμού του βλεννογόνου. Η χορήγηση ανασυνδυασμένης IL-22 αποκατέστησε την ανοσία του βλεννογόνου και εμπόδισε την επέκταση του αποικισμού των εντεροβακτηρίων E-coli.
Πως μπορούμε να επηρεάσουμε τις ορμόνες του στρες
Το ‘χάπι’ της φύσης: Ένα ανέξοδο φάρμακο για το άγχος
Είναι ευρέως γνωστό ότι όταν ένας περίπατος στη φύση μειώνει το άγχος. Όμως ερευνητές από το University of Michigan, κατάφεραν να μετρήσουν αυτή την επίδραση της φύσης στο στρες μέσα από τις αλλαγές σε δύο βιοδείκτες του στρες μέσα στο σάλιο: Η κορτιζόλη και η αλφα-αμυλάση.
Η κορτιζόλη, που είναι η πρωταρχική ορμόνη του στρες, μεσολαβεί σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρατεταμένη αύξηση της κορτιζόλης παρεμβαίνει στη μνήμη και τη μάθηση, μειώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και την οστική μάζα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η κορτιζόλη είναι στα ψηλότερα επίπεδα της το πρωί με το ξύπνημα και μετά πέφτει κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύκτας που ακολουθεί.
Η αλφα-αμυλάση είναι ένα ένζυμο που παράγεται από το γαστρεντερικό σύστημα και αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη της απόκρισης σε στρεσογόνους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Είναι περισσότερη ευαίσθητη σε περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως για παράδειγμα διεγείρεται με καφεΐνη, χρόνια κατανάλωση αλκοολ και από κάποια φάρμακα.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ‘πάρουν ένα χάπι της φύσης’, δηλαδή να περάσουν ένα μίνιμουμ χρόνο μέσα στην φύση ή περπατώντας ή καθήμενοι (πριν σκοτεινιάσει), και μετά μέτρησαν την πτώση των ορμονών του στρες μέσα στο σάλιο τους. Ένα ‘χάπι της φύσης’ καθορίστηκε ως 10 λεπτά ή περισσότερο παραμονή μέσα στην φύση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology. διήρκεσε 8 εβδομάδες και οι μετρήσεις στο σάλιο των συμμετεχόντων έδειξαν ότι το ‘χάπι της φύσης’ προκάλεσε πτώση της κορτιζόλης κατά 21% για κάθε ώρα και της αλφα-αμυλάσης κατά 28%. Παραμονή στη φύση για 20-30 λεπτά (κατά τη διάρκεια της μέρας μόνο) έδειξε τη μεγαλύτερη πτώση στις ορμόνες του στρες.
Σημαντικό να αναφερθεί ότι η α-αμυλάση μειώθηκε πολύ περισσότερο με απλή παραμονή στη φύση χωρίς περπάτημα ή με εναλλαγές καθίσματος με ελαφρό περπάτημα.
Συγχρονιστείτε με τον κύκλο μέρα-νύκτα
Τα φυσικά γλυκοκορτικοειδή, όπως η κορτιζόλη, εκκρίνονται με βάση το εσωτερικό μας βιολογικό ρολόι. Το βιολογικό ρολόι είναι συγχρονισμένο με τον κύκλο μέρα-νύκτα αλλά και με τις κοινωνικές μας συνήθειες. Σε ένα υγιές σώμα τα γλυκοκορτικοειδή παράγονται κάθε πρωί από τα επινεφρίδια και φθάνουν στο ψηλότερο σημείο πριν ξυπνήσουμε, προετοιμάζοντας το σώμα να παράξει ενέργεια από τη ζάχαρη και το λίπος για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όταν η διαδικασία αυτή διαταράσσεται έχουμε πολλά προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδεις νόσους, αυτοάνοσα νοσήματα, παχυσαρκία, ψηλά τριγλυκερίδια, λιπώδες ήπαρ, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα
Δείτε εδώ και εδώ περισσότερα για το Βιολογικό μας ρολόι και πως θα το συγχρονίσουμε με τον κύκλο μέρα-νύχτα
Βαθειές διαφραγματικές αναπνοές
5-7 ενσυνείδητες και ρυθμικές, βαθειές διαφραγματικές αναπνοές ανα λεπτό, αντί των 12-14 αναπνοών το λεπτό που είναι ο κανονικός ρυθμός, διεγείρουν το παρασυμπαθητικο νευρικό σύστημα να αλλάξει τη λειτουργία των νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και να μειώσει τις ορμόνες του στρες.
Το μικροβίωμα των εντέρων: Προσέχετε το σαν τα μάτια σας!
Πολλές κλινικές μελέτες εμπλέκουν το ψυχολογικό στρες στην έξαρση των φλεγμονών στα έντερα όταν υπάρχουν διαταραχές στην ισορροπία των βακτηρίων του μικροβιώματος των εντέρων. Γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το μικροβίωμα σας υγιές και ισορροπημένο έτσι που να μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες
- Τρώτε τροφές αγνές με προβιοτικά και πρεβιοτικά όπως: γιαούρτι ζωντανό (live), κεφίρ, ελιές, πίκλες (σπιτικές ή βιολογικές).
- Αποφεύγετε τη ζάχαρη και όλα τα γλυκά και γλυκαντικά, καθώς και όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκίσματα).
- Μειώστε το κρέας και τα παράγωγα του (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ). Τα κακά βακτήρια λατρεύουν το κρέας.
- Αποφεύγετε τα πολύ ώριμα φρούτα, ειδικά όταν αρχίζουν να έχουν μαυρισμένα σημεία
- Τρώτε τροφές καθαρές από χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά.
- Προσοχή στην κατάχρηση στα αντιβιοτικά. Παίρνετε τα μόνο αν ο θεράπων ιατρός σας τα θεωρεί απαραίτητα. Δυστυχώς τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε και έμμεσα, εν αγνοία μας μέσα από την κατανάλωση κρεάτων που προέρχονται από φάρμες εντατικής κτηνοτροφίας. Ακόμα ένας λόγος να τρώτε λιγότερο κρέας
- Μη κάνετε κατάχρηση στα αντιόξινα φάρμακα που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Μακροχρόνια αλκαλοποιούν το περιβάλλον των εντέρων στο οποίο ευημερούν τα κακά βακτήρια. Τα ωφέλιμα θέλουν συνήθως όξινο περιβάλλον.
- Αντικαταστείστε τα βλαβερά λάδια εμπορίου και τις βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες με ωφέλιμα φυσικά λίπη (ελαιόλαδο, αγνό ζωικό βούτυρο, λάδι καρύδας, αβοκάντο)
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.