ΑΣΚΗΣΗ

Πως να βελτιώσουμε την όραση μας που φθίνει με την πάροδο της ηλικίας: βαθύ κόκκινο φως και άσκηση

Η όραση μας μετά τα 40 χρόνια αρχίζει να φθίνει λόγω γήρανσης των κυττάρων/φωτουποδοχέων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτά τα κύτταρα έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις ενέργειας με αποτέλεσμα να γερνούν ταχύτερα από τα άλλα όργανα. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια υποφέρουν από φυσικά φθίνουσα όραση. Ερευνητές από το University College London ανακάλυψαν ένα απλό και εύκολο τρόπο για να βελτιώσουν την, φθίνουσα με την ηλικία, όραση με έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως.

Όπως φάνηκε σε αυτή την πρωτοποριακή έρευνα του UCL, τρίλεπτη έκθεση των οφθαλμών σε βαθύ κόκκινο φως κατά τις πρωινές ώρες, μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την φυσικά φθίνουσα όραση, συνήθως λόγω προχωρημένης ηλικίας. Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας έδειξε επίσης ότι καθημερινή έκθεση τριών λεπτών σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κυμάτων ενεργοποίησε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που παράγουν ενέργεια και συνέβαλε στην βελτίωση της όρασης που υπέστη φυσιολογική μείωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ή έκθεση για τρία λεπτα έγινε το πρωί μεταξύ 7:00-8:00 π.μ., σε βαθύ κόκκινο φώς μεγάλου μήκους (670 νανομέτρων) και προκάλεσε βελτίωση στην αντίθεση χρωμάτων (colour contrast) των συμμετεχόντων, κατά μέσο όρο 17%. Η βελτίωση διήρκεσε για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στους πιο ηλικιωμένους συμμετέχοντες η βελτίωση ήταν 20% και κράτησε και σε αυτούς μια εβδομάδα.

ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Το ορατό φως, δηλαδή αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, κυμαίνεται μεταξύ περίπου 400 nm -700 nm (νανόμετρα). Το μήκος κύματος του φωτός καθορίζει και το χρώμα. Γιαυτό και στο ουράνιο τόξο το ιώδες είναι το μικρότερου μήκους, γύρω στα 380 nm ενώ το κόκκινο είναι το μεγαλύτερου μήκους, γύρω στα 700 nm. Τα μεγάλου μήκους κύματα, όπως είναι το κόκκινο, ταξιδεύουν πιο μακριά μέσα στην ατμόσφαιρα, γιαυτό το απόγευμα που ο ήλιος απομακρύνεται από το σημείο που βρισκόμαστε προς την δύση τον βλέπουμε κόκκινο

Από την ιστοσελίδα της NASA

Πατήστε το κουμπί ‘ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ’ πιο κάτω για να δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο της NASA για το φάσμα του φωτός

Πως οι επιδράσεις της άσκησης φθάνουν μέσα στα μάτια μας;

Η τακτική άσκηση φάνηκε από διάφορες μελέτες να έχει, τόσο προληπτικές όσο και επανορθωτικές επιδράσεις, πολύ πέραν των σκελετικών μυών, σε πολλά όργανα μεταξύ των οποίων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα γενικά και στην υγεία του αμφιβληστροειδούς ειδικά. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο Εκφυλισμού της Ωχράς Κηλίδας και γλαυκώματος.

Ερευνητές από το Australian National University, ερεύνησαν του υποκείμενους μοριακούς μηχανισμούς που στηρίζουν αυτή την ευεργετική επίδραση της τακτικής άσκησης, οι οποίοι μέχρι την παρούσα έρευνα παρέμεναν άγνωστοι. H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical & Experimental Ophthalmology, επικεντρώθηκε στη βαθύτερη σχέση μεταξύ της άσκησης και των εκφυλισμών του αμφιβληστροειδούς, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις από εκφυλισμούς σε άλλα σημεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος όπως οι νόσοι Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Όπως φαίνεται, πίσω από τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς κρύβονται οι ίδιοι μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούν νευροεκφυλισμό σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, το οξειδωτικό στρες, η διακοπή της αυτοφαγίας, οι έμφυτες ανοσοποιητικές αντιδράσεις και η χρόνια φλεγμονή.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές η άσκηση προωθεί μια ‘συνομιλία’ μεταξύ ιστών και οργάνων που ευρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Όπως φάνηκε σε παλαιότερες έρευνες οι σκελετικοί μύες, το συκώτι, ο λιπώδης ιστός, ο εγκέφαλος και τα οστά κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνουν πρωτεΐνες που μεταφέρουν τα οφέλη της άσκησης συστηματικά σε άλλα όργανα. Κάποιες έρευνες έδειξαν επίσης ότι το γαλακτικό οξύ που παράγεται με την άσκηση μπορεί να προστατεύσει τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς

Εκτός από το φώς και την άσκηση μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την προστασία της όρασης μας με τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα μπρόκολα, το σαφρόν, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, και οι προβιοτικές τροφές. Πάντα προσέχετε να τρώτε καθαρές τροφές χωρίς αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Διαβάστε ακόμα ένα χρήσιμο άρθρο εδώ