ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Οστεοπόρωση: βελτιώνεται με το ελαιόλαδο αλλά όχι με το ηλιέλαιο. Ο ρόλος του Co-Enzyme Q10

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal Of Molecular Sciences η συστηματική, μακροχρόνια κατανάλωση ελαιόλαδου (μονοακόρεστα λιπαρά) επιβράδυνε την εμφάνιση οστεοπόρωσης, που εκδηλώνεται προοδευτικά κατά την γήρανση με μείωση της οστικής μάζας. Οι ερευνητές εξέτασαν και την επίδραση από συστηματική μακροχρόνια κατανάλωση ηλιέλαιου (πολυακόρεστα λιπαρά) και βρήκαν μικρότερη οστική μάζα. Όταν συμπλήρωσαν το ηλιέλαιο με Co-enzyme Q10 η οστική μάζα αυξήθηκε.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το ελαιόλαδο με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όταν το καταναλώνουμε σαν μέρος της καθημερινής διατροφής, συστηματικά και μακροχρόνια, έχει τη δυνατότητα από μόνο του να μας προστατεύει από την οστεοπόρωση. Αντίθετα το ηλιέλαιο, λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, αν το έχουμε συστηματικά και μακροχρόνια στη διατροφή μας. αυξάνει το οξειδωτικό στρες φθείροντας την οστική πυκνότητα. Η συμπλήρωση με Co-enzyme Q10 φαίνεται να βοηθά αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση (δείτε πιο κάτω την παράγραφο για τα συμπληρώματα) και πατήστε το κουμπί στο τέλος του άρθρου για να διαβάσετε πως θα προλάβετε την οστεοπόρωση με την σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ CO-ENZYME Q10

Το Co-Q10 είναι ένα λιποδιαλυτό στοιχείο, απολύτως απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και την διατήρηση της ζωής. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα προστατεύοντας μας από πολλές ασθένειες. Ένας υγιής οργανισμός το παράγει συνεχώς μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία που χρειάζεται το αμινοξύ τυροσίνη μαζί με διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η παραγωγή του Co-Q10 μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Μειώνεται επίσης σημαντικά από κάποια φάρμακα όπως οι στατίνες, γιαυτό είναι καλό όσοι παίρνουν στατίνες για χοληστερόλη να παίρνουν και Co-Q10 μαζί (σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους)

Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν είναι πανάκεια

Στην πιο πάνω έρευνα τα συμπληρώματα με Co-enzyme Q10 φάνηκαν να ανατρέπουν σε κάποιο βαθμό την οξειδωτική φθορά των οστών από τα πολυακόρεστα. Όμως τα συμπληρώματα, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές δεν είναι φαγητά για να τα παίρνουμε συστηματικά μια ζωή. Απλά συμπληρώνουν την διατροφή, όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά. για να ενισχύσουμε τον οργανισμό και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό, το μικροβίωμα μας κλπ. Είναι μεγάλο λάθος να παίρνουμε συμπληρώματα συνέχεια για να διορθώσουμε μια συστηματική, μακροχρόνια κακή διατροφή, διότι η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην υγεία, όπως ανισορροπίες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, υπερβιταμίνωση, τοξικότητα στους νεφρούς και στο συκώτι και πολλά άλλα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε μια κακή διατροφή μιας σύντομης περιόδου, όπως όταν ταξιδεύουμε, όταν είμαστε άρρωστοι, η για να προστατευθούμε σε μια επιδημία, ή να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας για αποτοξίνωση, ή να συμπληρώσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή (σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας). Αλλά για τη συγκεκριμένη περίοδο, όχι μακροχρόνια και συνεχώς! Και καλύτερα με συμβουλή Διατροφολόγου με ειδικότητα Θεραπευτικής ή Κλινικής Διατροφολογίας