ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Όντως, η νηστεία θεραπεύει! ακόμα μια έρευνα επιβεβαιώνει την παράδοση!

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε ότι όταν έχουν μια ίωση κάνουν νηστεία για 2-3 μέρες και πραγματικά θεραπεύονται. Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος θεραπείας που ακολουθείτο παλιά από τους παππούδες μας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Μια από αυτές τις έρευνες, που έγινε από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Helmholtz Zentrum München και δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Cell Metabolism, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που οι προγόνοι όλων των λαών ήξεραν από καταβολής του κόσμου. Ότι η νηστεία προλαμβάνει και θεραπεύει πολλά προβλήματα υγείας και προωθεί την μακροβιότητα.

Η νηστεία ενεργοποιεί και επαναπρογραμματίζει το ανοσοποιητικό

Η σχέση νηστείας και ανοσοποιητικού είναι γνωστή από πολλές προηγούμενες έρευνες, υπό την έννοια ότι η νηστεία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να βελτιώσει διάφορα προβλήματα υγείας και φλεγμονώδεις ασθένειες. Στη παρούσα έρευνα, ομάδα ερευνητών από τέσσερα Πανεπιστήμια και δύο ερευνητικά ιδρύματα τής Γερμανίας, εξέτασαν τον τρόπο που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, υπό την επίδραση της νηστείας, ρυθμίζουν το μεταβολικό τόνο κατά την διάρκεια μιας φλεγμονώδους νόσου ή μιας λοίμωξης.

Συνδυάζοντας γονιδιωματικές και υπολογιστικές προσεγγίσεις χαρτογράφησαν την συνομιλία μεταξύ κυττάρων του ήπατος και του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τα ευρήματα τους έδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, υπό την επίδραση της νηστείας, ένα μόριο που εκφράζεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας, και που ονομάζεται υποδοχέας των γλυκοκορτικοειδών. Αυτός ο υποδοχέας, κατά τη διάρκεια της νηστείας, ρυθμίζει την κετογένεση*η οποία είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις όπως η νηστεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΤΟΓΕΝΕΣΗ

Η κετογένεση είναι μια μεταβολική διεργασία που παράγει κετόνες από μεταβολισμό των λιπών, οι οποίες παρέχουν στο σώμα μια εναλλακτική μορφή ενέργειας. Ο οργανισμός μας υπό κανονικές συνθήκες, παράγει συνεχώς μικρές ποσότητες κετόνων αλλά η παραγωγή τους αυξάνεται σημαντικά όταν νηστεύουμε, όταν τρώμε λιγότερους υδατάνθρακες ή/και περισσότερα λίπη και όταν κάνουμε παρατεταμένη άσκηση. Κάποια αύξηση κετόνων έχουμε και το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διατροφική Κέτωση

Η ελεγχόμενη συσσώρευση κετόνων στο σώμα, που λέγεται διατροφική κέτωση** (και δεν μιλούμε για την επικίνδυνη διατροφική κετοξέωση που συμβαίνει σε διαβητικούς) φάνηκε από πολλές έρευνες να βελτιώνει τη συχνότητα των επεισοδίων επιληψίας καθώς και να διορθώνει τη μεθυλίωση του DNA σε άτομα με χρόνιο πρόβλημα επιληψίας. Επίσης έρευνες έδειξαν ευεργετική επίδραση των κετόνων στην υπέρταση. Πειράματα σε ποντίκια βρήκαν ότι η αρτηριακή πίεση που προκλήθηκε με προσθήκη άλατος στα γεύματα επανήλθε στο κανονικό με διατροφική κέτωση

**Η Διατροφική Κέτωση είναι διαφορετική από την Διατροφική Κετοξέωση η οποία είναι επικίνδυνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε μη ελεγχόμενο διαβήτη, μπορεί να δημιουργηθεί διατροφική κετοξέωση από την υπερπαραγωγή κετόνων.

Παχυσαρκία και Διαβήτης

Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Research, φάνηκε ότι μετά από 16 εβδομάδες Διαλειμματικής Νηστείας, χωρίς καθόλου μέτρημα θερμίδων, ενισχύθηκε ο μεταβολισμός και το κάψιμο λίπους. Το πρόγραμμα που εφάρμοσαν οι ερευνητές στα πειραματόζωα ήταν δύο μέρες φαγητό χωρίς μέτρημα θερμίδων, και μια μέρα χωρίς καθόλου φαγητό, για τέσσερεις μήνες. Τα πειραματόζωα όχι μόνο έχασαν βάρος, αλλά και το άσπρο λίπος τους αντικαταστάθηκε με καφέ λίπος το οποίο παράγει περισσότερη ενέργεια για το σώμα. Επίσης σταθεροποιήθηκε η γλυκόζη και η ινσουλίνη στο αίμα.

Πως θα κάνουμε τη νηστεία

Σίγουρα, όταν λέμε νηστεία δεν εννοούμε να μαζεύουμε όλα τα καλούδια του κόσμου που θεωρούνται ‘νηστήσιμα’ για να μην πεινάσουμε ούτε για ένα λεπτό. Γιατί νηστεία σημαίνει ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διευκολύνουμε αυτή την προσπάθεια και ο καλύτερος είναι η Διαλειμματική Νηστεία. Όπως δηλώνει και το όνομα της είναι μια νηστεία με διαλείμματα. όπως π.χ. έκαναν οι ερευνητές πιο πάνω, μια μέρα νηστεύουμε και δύο μέρες τρώμε κανονικά.

Ένας πιο εύκολος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να τρώμε μέσα σε ένα παράθυρο 8-10 ώρες. Τις υπόλοιπες 14-16 ώρες ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Πίνουμε αρκετά υγρά για να μην πάθουμε αφυδάτωση.

Να θυμάστε όμως…

Για να είναι αποτελεσματική η νηστεία θα πρέπει να τη βάλουμε συστηματικά στη ζωή μας. Σε τακτικά διαστήματα για να διατηρούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της!