
Πρόσφατη έρευνα του Iowa State University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, έδειξε ότι αυτοί που έκαναν αμέσως μετά τον εμβολιασμό 90 λεπτά ελαφρά έως μέτρια άσκηση, όπως ένα γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία, παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μέσα στις επόμενες τέσσερεις εβδομάδες, σε σύγκριση με αυτούς που κάθονταν ή συνέχισαν την καθημερινή τους ρουτίνα μετά τον εμβολιασμό. Ήδη αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση κοντά στη στιγμή της ανοσοποίησης βελτιώνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων στον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να ωφελήσουν άτομα με διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Στο πείραμα σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (με βάση τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ). Κατά την διάρκεια των 90 λεπτών άσκησης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη διατήρηση καρδιακού ρυθμού γύρω στους 120-140 παλμούς το λεπτό και όχι στην απόσταση που διένυσαν. Η άσκηση 45 μόνο λεπτών δεν προκάλεσε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων.
Το γιατί γίνεται αυτή η αύξηση αντισωμάτων φάνηκε σε δεύτερο πείραμα που έκαναν οι ερευνητές σε ποντίκια τα οποία έβαλαν σε διάδρομο (treadmill) να περπατήσουν. Όπως φάνηκε από τα ευρήματα, ένας τύπος πρωτεϊνης (ιντερφερόνη άλφα) που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθά στη δημιουργία ειδικών για τον ιό αντισωμάτων και Τ-κυττάρων. Βέβαια, τονίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να δώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για το πως συμβαίνει αυτό αφού είναι γνωστό ότι η άσκηση προκαλεί τόσες πολλές αλλαγές στον οργανισμό- μεταβολικές, βιοχημικές, νευροενδοκρινικές, κυκλοφορικές κ.ά.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.