ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Οι μπάμιες και οι ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία


Οι μπάμιες (Abelmoschus esculentus), γνωστές και ως ‘δάκτυλα των κυριών’ (ladies’ fingers) είναι γνωστές ως μια εξαίρετη πηγή διατροφοφαρμάκων. Διαφορετικά ενεργά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου υπάρχουν στη μπάμια, όπως καροτένιο, φολικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Γ, οξαλικό οξύ, αμινοξέα και πολυφαινολικές ενώσεις. Επίσης σημαντικά διατροφοφάρμακα περιέχουν οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη της μπάμιας. Στην βιβλιογραφία υπάρουν πολλές αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητες της μπάμιας στην υγεία του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων αντικαρκινικών, αντιδιαβητικών, αντι-φλεγμονωδών, αντιπυρετικών, νευρολογικών και άλλων ιδιοτήτων.

Βρείτε στο τέλος μια δική μου συνταγή για μπάμιες στον φούρνο

Μεταξύ άλλων, οι μπάμιες ( Abelmoschus esculentus) περιέχουν μια λεκτίνη που φάνηκε από έρευνες να έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η λεκτίνη αυτή ανακαλύφθηκε πριν μια δεκαετία περίπου και εξετάστηκε από ερευνητές σε κύτταρα ανθρώπινου καρκίνου του μαστού (MCF7) και ινοβλαστών δέρματος (CCD-1059sk). Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2013 στο περιοδικό Biotechnology Letters, η λεκτίνη, που απομονώθηκε από τις μπάμιες, προκάλεσε σημαντική αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης στα καρκινικά κύτταρα του μαστού (MCF7)

Μεθανολικά και αιθανολικά εκχυλίσματα από τους σπόρους της μπαμιας έδειξαν ανασταλτική δράση στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σέ έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Research. Η πηκτίνη που περιέχει η μπάμια φάνηκε επίσης να προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους.

Αντικαρκινική δράση βρήκαν ερευνητές και στα άνθη της μπάμιας τα οποία περιέχουν συνολικά περισσότερα φλαιβονοειδή από τα περισσότερα άλλα λουλούδια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν το 2020 στο περιοδικό Food & Function, τα φλαιβονειδή από την μπάμια ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό και την μετάσταση των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η απλή κατανάλωση μπάμιων μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία αλλά από μόνες του δεν αποτελούν διατροφοφάρμακο. Τα διατροφοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες είναι εκχυλίσματα και άλλες ουσίες από τις μπάμιες σε φαρμακευτικές δόσεις που προέκυψαν με διάφορες διαδικασίες σε εργαστήρια.

Δείτε πιο κάτω μια συνταγή για να βάλετε τις μπάμιες στη διατροφή σας

Μπάμιες λαδερές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κιλό μπάμιες
  • Μισό ποτήρι λάδι
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • Τέσσερεις ντομάτες
  • Μια κουταλιά σούπας σάλτσα ντομάτας (χωρίς άλλα πρόσθετα)
  • Ένα κουταλάκι ρίγανη
  • Μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι αλεσμένο
  • Αλάτι θαλασσινό ή Ιμαλαΐων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά τις μπάμιες τις ραντίζετε με ξύδι και τις απλώνετε σε ένα δίσκο με καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν. Τις ανακατεύετε λίγο να στραγγίσουν όλες καλά. Αν τις βάλετε στον ήλιο θα στεγνώσουν σε μισή ώρα περίπου. Μετά τις καθαρίζετε με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Κόβετε πολύ λίγο την μύτη της μπάμιας, χωρίς να την τρυπήσετε, και καθαρίζετε με το μαχαιράκι το πίσω μέρος προσεκτικά, γύρω-γύρω το κοτσάνι μαζί με την βάση του. Ο στόχος είναι να μην κόψετε ή τρυπήσετε την μπάμια σε κανένα σημείο και να φανούν οι σπόροι, για να μην βγάλει γλίτσα, μόνο την επιφανειακή φλούδα αφαιρέστε. Θέλει λίγη μαεστρία αλλά δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρετε, δεν χάλασε ο κόσμος!

Ραντίζετε τις μπάμιες με λίγο ξύδι και τις απλώνετε μέσα σε ένα γυάλινο ή stainless steel δοχείο. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, τις δύο ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, το πιπέρι και το λάδι. Προσθέτετε λίγο νερό, περίπου μισό ποτήρι. Κόβετε τις υπόλοιπες δύο ντομάτες σε μεγάλες χοντρές φέτες και καλύπτετε με αυτές τις μπάμιες για να μην ξεραθούν από πάνω στο ψήσιμο. Κλείνετε το καπάκι και τις βάζετε στο φούρνο. Θέλουν περίπου 45 λεπτά με μία ώρα ανάλογα με τον φούρνο σας. Δοκιμάστε τις με ένα πηρούνι άν έχουν μαλακώσει είναι έτοιμες και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!