
Οι καούρες είναι ένα άβολο αίσθημα καύσου στην περιοχή του στήθους, πίσω από το στέρνο, που μπορεί να ανέβει και μέχρι το λαιμό. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες. Οι λόγοι που συμβαίνουν οι καούρες είναι πολλοί. Αν είναι περιστασιακές μπορεί να προκληθούν από υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ή αν φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε ή ακόμα και αν έχετε μεγάλο στρες. Αν όμως τις έχετε μόνιμα θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό. Πολύ συχνά συνδέονται και με ανισορροπία του μικροβιώματος του γαστρεντερικού και θα πρέπει να κάνετε θεραπεία αποκατάστασης του.
ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΟΥΡΕΣ;
Όταν τρώτε, το φαγητό περνά από το στόμα μέσα σε ένα μακρύ σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου υπάρχει μια βαλβίδα (οισοφαγικός σφιγκτήρας) η οποία ανοίγει για να περάσει το φαγητό μέσα στο στομάχι και κλείνει αμέσως. Μέσα στο στομάχι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό όξινο μείγμα που ξεκινά τη πέψη της τροφής σας. Το στομάχι είναι σχεδιασμένο για να συγκρατεί αυτό το μείγμα αλλά αν η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά τότε το όξινο μείγμα μπορεί να επιστρέψει πίσω στον οισοφάγο (παλινδρόμηση) και τότε θα νιώσετε το αίσθημα καύσου που είναι η καούρα. Ο οισοφάγος δεν είναι σχεδιασμένος γι αυτό το όξινο μείγμα και μπορεί να πληγωθεί.
Πως να αντιμετωπίσετε τις καούρες
Τα παρακάτω μπορούν να σας ανακουφίσουν και, εν μέρει, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβιώματος
- ΜΗΛΟΞΥΔΟ. Βάλτε το στη διατροφή σας
- ΠΑΠΑΓΙΑ περιέχει το ένζυμο papain που βοηθά την διάσπαση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων
- ΑΝΑΝΑΣ (PINEAPPLE) περιέχει το ένζυμο bromelain το οποίο επίσης βοηθά την πέψη των πρωτεϊνών
- ALOE VERA: Γνήσιος χυμός Aloe Vera χωρίς γλυκαντικά ή άλλα πρόσθετα
- PROBIOTICS: Αγοράστε καλής ποιότητας probiotics. Πρέπει να διατηρούνται πάντα στο ψυγείο
- ΤΡΩΤΕ ΓΝΗΣΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Τρώτε γνήσιες, μη επεξεργασμένες τροφές, αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
- ΛΕΚΤΙΝΕΣ: Αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν ψηλά ποσοστά λεκτίνων όπως το σιτάρι, τα αράπικα φιστίκια (peanuts), τις μελιτζάνες, τις πατάτες
- PREBIOTICS: Φυτικές τροφές με ίνες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια: όσπρια, Brussels sprouts, σπαράγγια, σκόρδο, πράσα, κρεμμύδια, αγκινάρες. (Μασάτε τα καλά)
- ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΖΥΜΩΣΗ: Βάλτε τις στις ζωή σας: γνήσιο ζωντανό γιαούρτι ή κεφίρ (καλύτερα βιολογικό), το ξινολάχανο (sauerkraut), πίκλες (σπιτικές ή βιολογικές), μούγκρα, ελιές και άλλες τροφές που γίνονται με φυσική ζύμωση (ωφέλιμα βακτηρίδια)
- ΑΛΛΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Πράσινο τσάι, ροδοπέταλα (τσάι), Ginger, μαύρη σοκολάτα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί και σπόροι (ωμοί και ανάλατοι)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ: Παίρνετε τα μόνο με συμβουλή γιατρού και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαία. Κρυφές πηγές αντιβιοτικών είναι τα κρέατα και γαλακτοκομικά από ζώα που μεγαλώνουν σε συμβατικές φάρμες
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ: Πηγές αντιμικροβιακών είναι τα σαπούνια και τα απολυμαντικά
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: Μην το παρακάνετε με τα αντιόξινα φάρμακα. Μακροχρόνια χρήση τους αλκαλοποιεί το γαστρεντερικό σύστημα που χρειάζεται όξινο περιβάλλον για να διατηρήσει τα ωφέλιμα βακτήρια του.
Σημαντική σημείωση: Αν έχετε προβληματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, συμβουλεύεστε πάντοτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας.
Κατηγορίες:ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.