
Το ρόδι είναι η πλουσιότερη πηγή ενός πολύτιμου θεραπευτικού λαδιού του πουνικικού οξέος (Punicic acid), το οποίο περιέχει τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-5. Το μοναδικό αυτό διατροφοφάρμακο ευρίσκεται μόνο στα σπόρια των ροδιών, όχι στο κόκκινο μέρος τους αλλά στα μικρά σκληρά σπέρματα στο εσωτερικό των σποριών. Αυτά, συνήθως αποτελούν μέρος των υπολειμμάτων του ροδιού, που μετά την εξαγωγή του χυμού τα πετάμε στα σκουπίδια. Και μαζί με αυτά πετάμε και τα πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας που περιέχουν, όπως το πουνικικό οξύ αλλά και διάφορες στερόλες, πολυφαινόλες και τοκοφερόλες
Πολλές έρευνες έχουν ήδη δείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες του πουνικικού οξέος κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου, των φλεγμονών και του μεταβολικού συνδρόμου. Επίσης φανηκε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης ιδιαίτερα της ‘κακής’ LDL.
Η xanthigen, η ουσία του ροδιού από την οποία παράγεται το πουνικικό οξύ, φάνηκε από έρευνες να έχει μεγάλη επίδραση στην παχυσαρκία και γενικότερα στο μεταβολικό σύνδρομο, αφού αποτρέπει την συσσώρευση λίπους στους ιστούς, μειώνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη (LDL) και βελτιώνει την δράση της ινσουλίνης. Επίσης βελτιώνει την οστική μάζα στην οστεοπόρωση εμποδίζοντας τους οστεοκλάστες (που καταστρέφουν τα οστά) και ενισχύοντας τους οστεοπλάστες (που χτίζουν τα οστά)
Το πουνικικό οξύ φάνηκε επίσης θεραπευτικό για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η αθηροσκλήρωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς και για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Νόσος Αλτσχάϊμερ και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτά τα υπολείμματα του ροδιού, που μένουν από την εξαγωγή του χυμού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως αντιοξειδωτικό σε διάφορα παράγωγα κρέατος, όπως, για παράδειγμα τα αλλαντικά, αντικαθιστώντας τα τεχνητά, και συχνά, επικίνδυνα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες.
Προφανώς, είναι καλύτερα να τρώμε το ρόδι παρά να το πίνουμε, όπως βέβαια πρέπει να κάνουμε με όλα τα φρούτα. Τα τρώμε ολόκληρα και όχι μόνο τους χυμούς τους, οι οποίοι συχνά έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας λόγω της συσσωρευμένης ζάχαρης που περιέχουν.
Κατηγορίες:ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΡΟΔΙΑ, ΦΡΟΥΤΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.