ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Μη ψήνετε το φαγητό σας μέσα σε λαδόκολλες και αντικολλητικά. Δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζετε!

Σήμερα θα σας στεναχωρήσω γιατί θα πρέπει να σας επαναλάβω ότι πρέπει, επιτέλους, να πάρετε τη διατροφή σας και την υγεία σας στα δικά σας χέρια. Δεν είναι φρόνιμο να τρώτε συνεχώς έτοιμα φαγητά ή, αν μαγειρεύετε, να τα ψήνετε με ‘θαυματουργές’ μεθόδους που δεν λεκιάζουν και δεν κολλούν, αλλά γεμίζουν το φαγητό σας με χημικές ουσίες. Μην υποτιμάτε τους κινδύνους, γιατί σοβαρές αρρώστειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία, έχουν συνδεθεί με αυτές τις ουσίες από πολλές έπιστημονικές μελέτες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, NIH-National Institute of Environmental Health Sciences, τα PFAs (Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances) είναι βιομηχανοποιημένες χημικές ουσίες που, μεταξύ άλλων, εμποδίζουν τα τροφιμα να κολλούν στα μαγειρικά σκεύη, αντέχουν στις ψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τα ρούχα και τα χαλιά ανθετικά στους λεκέδες και δημιουργούν πυροσβεστικό αφρό. Γιαυτό χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο φαγητών (λαδόκολλες, αντικολλητικά σκεύη) και σε συσκευασίες delivery για να μη βγαίνουν έξω τα υγρά και λάδια ( κουτιά πίτσας, κερωμένες σακούλες ζαχαροπλαστικής, σακουλάκια ποπκορν, ποτήρια για ποτά, χάρτινα πακέτα με υγρά κλπ) καθώς και σε υφάσματα water-proof και stain-proof που δεν απορροφούν νερό και λεκέδες.

Τα PFAs διασπώνται πολύ αργά στο περιβάλλον και ο χρόνος που χρειάζεται για να φύγουν από το σώμα μας είναι αρκετά χρόνια! Μελέτες έδειξαν ότι τα PFAs επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα, επιβραδύνουν την δράση του ανοσοποιητικού, προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου στις εγκύους! Επίσης επηρεάζουν τον μεταβολισμό αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Ψήνετε τα φαγητά σας πάντα σε γυάλινα, stainless steel και εξαιρετικής ποιότητας κεραμικά δοχεία. Μειώστε το delivery και τα συσκευασμένα τρόφιμα και φτιάξτε στο σπίτι απλά και γρήγορα φαγητά για τα παιδιά σας. Και βάλτε ένα καλής ποιότητας φίλτρο στη βρύση σας διότι τα PFAs, λόγω της ευρείας χρήσης τους, είναι πολύ πιθανόν να ευρίσκονται και στο πόσιμο νερό. Μελέτες στις ΗΠΑ βρήκαν PFAs στο αίμα του 97% των πολιτών.