ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ισως να φταίνε οι λεκτίνες αν δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος!

Οι λεκτίνες είναι κολλώδεις πρωτεΐνες (agglutinins), που υπάρχουν σε όλες τις τροφές σαν μέρος της αυτοάμυνας των φυτών για προστασία τους από τα έντομα, στα οποία προκαλούν παράλυση των νεύρων. Στους ανθρώπους οι λεκτίνες έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας γιαυτό είναι καλά να γνωρίζετε που βρίσκονται

Σύμφωνα με τον Dr. Steven Gundry, διάσημο καρδιοχειρουργό, ερευνητή και Καθηγητή Χειρουργικής και Παιδιατρικής στο Loma University Medical Centre, οι λεκτίνες στον άνθρωπο γίνονται τοξικές στα κύτταρα και τα νεύρα όταν τις υπερκαταναλώνει συστηματικά για χρόνια. Επειδή οι λεκτίνες δεν χωνεύονται σωστά, κολλούν ή/και διατρυπούν τα τοιχώματα των εντέρων (leaky gut) και εισέρχονται αχώνευτες στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού, παραγωγή αντισωμάτων και φλεγμονές, με κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και η Hashimoto’s thyroiditis. Με την κολλώδη ιδιότητα τους προσκολλώνται στις μεμβράνες των κυττάρων καθώς και στις νευρικές συνάψεις, εμποδίζοντας την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρώνων. Οι λεκτίνες έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για πρόκληση διαβήτη, αρθρίτιδας και παχυσαρκίας, εξαιτίας της Αντίστασης στη Λεπτίνη που προκαλούν.

Που βρίσκουμε τις λεκτίνες

Όλες οι τροφές έχουν λεκτίνες αλλά μόνο περίπου το 30% των τροφών μας περιέχουν σημαντική ποσότητα λεκτίνων και θέλουν προσοχή από άτομα που είτε υποφέρουν με αυτοάνοσα νοσήματα είτε δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανίχνευση αντισωμάτων IgG και IgA έναντι συγκεκριμένων λεκτίνων μπορεί να βοηθήσει να ξέρουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε. Το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά τη περιεκτικότητα των λεκτίνων στις τροφές.

Σε αφθονία τις βρίσκουμε:

  • Στα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα τα αγελαδινά,
  • Στο σιτάρι,
  • Στα λαχανικά της οικογένειας των σολανοειδών (μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές, ντομάτες).
  • Στα αράπικα φιστίκια,
  • Στα κάσιους
  • Στα ωμά όσπρια.

Η χειρότερη λεκτίνη είναι η wheat germ agglutinin (WGA) που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι αλλά και σε άλλους σπόρους και είναι πολύ πιο ισχυρή και επικίνδυνη από τη γνωστή μας γλουτένη αφού φάνηκε από έρευνες να προκαλεί μέχρι και καρδιοπάθειες! Σημαντικό να ξέρουμε ότι όταν το ψωμί γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με προζύμι (sourdough) οι λεκτίνες του σιταριού αδρανοποιούνται και δεν είναι επικίνδυνες.

Άλλη επικίνδυνη λεκτίνη είναι η Α1 καζεΐνη στο αγελαδινό γάλα η οποία φαίνεται να ευθύνεται και για τον νεανικό διαβήτη Τύπου Ι που είναι αυτοάνοσο νόσημα. Σε αντίθεση στα πρόβατα και κατσίκια βρίσκουμε την Α2 καζεΐνη.

ΠΗΓΕΣ: Vojdani 2015 και Cordain et al., 2000